Goriot Baba

Honore de Balzac

2022 11. kitabı
Okunma: 05 Ekim 2022 11:39
Bir babanin kendinden vazgeçmeye kadar varan fedakarlığının öyküsü. Paris’in şatafatlı yaşamını, paranın gösterişini, gücünü ve aldatıcı yönünü güzel bir şekilde gösteren bir roman. Bu tür bir çevrede dönen ilişkileri daha rahat anlayabildiğiniz gibi, bir baba yüreğini de anlamak mümkün oluyor.
İnsan ve Hayat
2021 401. kitabı
Okunma: 06 Haziran 2021 10:28
Yazarın en çok konuşulan, toplumsal ve psikolojik tahlilleriyle ön plana çıkmış eserine getirdik sırayı sonunda. Konu alınan içerikler çok ilgi çekici değil mi? Mesela hiçbir devrimin, zenginin
2020 49. kitabı
Okunma: 29 Mart 2020 17:31
Klasik dediğimiz romanları klasik yapan, anlattıkları meselenin romandaki zaman ve mekânı aşması ve evrensel bir nitelik kazanmasıdır. Goriot Baba’da 19.yüzyıl Fransız gençliğinin sosyeteye girerken yaşadığı zorluklardan ve varlıklı bir Parisli’nin giderek parasını ve itibarını kaybetmesinden fazlasını okuruz. İlk yayınlanma tarihi: 1835 yılı olan Goriot Baba romanındaki başkarakter fabrikatörlükten fakirliğe yuvarlanırken, fakirlikten zenginliğe yükselmeye çabalayan Rsetıgnac’ın yükselme çabaları düşme ve yükselme tezadını ortaya koymaktadır. Gitgide düşen Goriot Baba ile gitgide yükselen Restıgnac’ı aynı pansiyonda buluşturan yazar, babalarını sömürdükten sonra sokakta ölüme terk eden vefasız kızlar sayesinde insanlığın en acımasız yönlerini başarı ile ortaya koymuştur. Romanda “İhtişam ve sefalet” bir arada sergilenir. Çok zengin olmak çok para kazanmak, çocukların her istediğini almak iyi bir baba ve mutlu bir insan olmayı sağlamaz. Zenginliğimizi çocuklarımıza sunarken ölçüyü elimizden kaçırmamalıyız. Toplum, insanlara olan saygısını parasının miktarına göre gösterir. Maddi olarak gücümüz arttıkça saygınlık artarken, maddi güç azaldıkça insanın öz evladı dahi insanın yüzüne bakmaz.. Goriot Baba biraz sinirlenerek biraz hüzünlenerek okuyacaginiz bir kitap ,her ne kadar Balzac anlatiminda tamamiyle tarafsızlığını yansitmis olsa da biz okurlar taraf tutmaktan kendimizi alamıyoruz
2024 65. kitabı
Okunma: 27 Şubat 2024 10:27
Dünya edebiyatının en önemli Yazarlardan olan Honore de BalzacHonore de Balzac’ın ölümsüz eserlerinden biri olan ve Realist romanın en iyi örneklerinden biri kabul edilen “Goriot BabaGoriot Baba” İlk kez 1834 yılında Revue de Paris’de
2025 16. kitabı
Okunma: 19 Eylül 2025 23:54
Dante'nin İlahi Komedyasından öykünerek yazdığı insanlık komedyasının 1. kitabıdır Goriot Baba. "Hain evlat" kavramını anlatır bu kitapta. İnsanlık tarihi var olduğu müddetçe eskimeyecek bir kavramdır bu. Şu öğüdü verir aslında kitap bize: "Sakın mirasınızı paylaşmayın ölmeden önce. Çünkü yüzünüze bakmazlar." Goriot Baba kendini iki kızına adamış, iyi eğitim alsınlar, iyi evlilikler yapsınlar diye bütün malını mülkünü harcamış bir kahraman. Bir makarna tüccarı iken sonra Paris'in arka sokaklarında bir pansiyonda buluruz onu. Yanına Rastignac isimli yine taşradan hukuk okumaya gelen bir delikanlı gelir. Rastignac Goriot Babanın kızlarından biriyle bir ilişki yaşar, yükselme hırsı ile. Goriot Babanın aslında o zengin kadının babası olduğunu öğrenir ve bize o karmaşayı, duyguların gelgitlerini insanların acımasızlığını, şehrin ışıklarının yalanlığını dahiyane tespitlerle anlatır. Bir alıntıyla kitabın özeti: "Zengin olsaydım,servetimi korusaydım, onlara vermeseydim şimdi burada olurlardı. Dudaklarıyla yanaklarımı yalarlardı. Bir konakta otururdum, güzel adamlarım, uşaklarım, ateşim olurdu. Başucum da kocaları ve çocukları ile gözyaşı dökerlerdi. Şimdi ise hiç. Para her şeyi verir insana. Kızlarını bile verir."
2021 17. kitabı
Okunma: 26 Ağustos 2021 03:44
Bir zulüm oldu adeta ama nihayet Goriot Baba romanını okuyup bitirdim.  Fazlasıyla sıkıcı bulduğum,  bir türlü ilerlemeyen bir kitaptı.  Acaba dünya klasikleri sayılan bu romanlar miadını doldurdu mu? Çünkü yakın tarihte yazılan birçok roman Goriot Baba'dan daha akıcı ve keyifliydi benim için. Bir daha Balzac okur muyum emin değilim. Yazarla o frekansı tutturamadık bir türlü.  Pek etkilemedi beni kitap. Bir babanın evlatlarına düşkünlüğü,  fedakarlığı ve iki kızın buna karşı babalarını sefalet içindeki ölümünde bir başına bırakması işlenmiş. Babanın tavrı,  yaptıkları çok övülesi bir şey gibi gösteriliyor ancak benim hayata bakış açıma göre bu pek de övülesi değil. Evli barklı kızına adeta bir dost ayarlayıp onlara ev tutması ve evli kızının o evde dostuyla ara ara buluşmasını planlaması ve bunun maddiyat boyutunu karşılaması bana pek de bir baba fedakarlığı gibi gözükmedi. Edebiyatın edep yönünü düşününce haddimi aşacağım belki ama kitabın adı Goriot Baba değil de "P*z*v*nk Baba" olsaymış,  daha doğru bir ad olurmuş. Öte yandan romana adını veren Goriot ama kitabın esas adamı  Eugene de Rastignac. Roman daha çok onun çevresinde geçiyor.  Son zamanlarda okurken beni bu denli sıkan ve yoran bir başka kitap hatırlamıyorum.  Net olarak söylüyorum, beğenmedim.
2021 10. kitabı
Okunma: 04 Şubat 2021 17:45
Goriot baba sen fedekarlık pusulasinin yörüngesi oldun. Fedekarlık, hüzün, özlem, sevinç, kaygı evet vatandaş ne ararsan var. Babadan evlada özlem. Kavuşmak yada kavuşmamak. Paranın insanı kendi ailevi, sosyal, yaşama, hayat tarzına hükmetmesi. Ve feda edilmiş hayatın göz ardı edilmesi
·310 syf.·
2020 56. kitabı
Bilindiği üzere Balzac ‘İnsanlık Komedyası’nı oluşturan eserlerini üç grupta tasarladı: İnsan yaşamını ve toplumu yöneten ilkeleri ele alan “Çözümleyici İncelemeler”; insan eylemini belirleyen nedenleri ortaya koyan “Felsefi İncelemeler”; bu nedenlerin sonuçlarını gösteren “Töre İncelemeleri”. Goriot Baba, realizm-gerçekçilik akımının başyapıtı sayılır. Yayımlanma tarihi 1834. Hızla büyüyen burjuva sınıfıyla, gücünü büyük oranda koruyan aristokrasinin yarıştığı bir toplumsal ortam. Bu para, statü ve itibar yarışı, aynı zamanda kaybolan insani değerleriyle, tam bir yozlaşma yarışıdır sanki. Goriot Baba tüm ebeveynler gibi kendini çocuklarının mutluluğuna adamış, bu uğurda üzerine düşen tüm sorumlulukları, fazlasıyla yerine getiren baş karakter. Romanın ikinci önemli karakteri Eugene de Rastignac’tır. Soylu ancak fakir düşmüş bir aileden gelen bir hukuk öğrencisi kimliğiyle, insani değerlerini korumaktadır. Rastignac, aynı zamanda toplumdaki acımasız ilişkilerin farkında ve ezilmeye pek de niyeti yok. Yani toplumdaki bu yozlaşmanın ne kadar dışında kalabilir? Madam Vauquer’in pansiyonunda bir araya gelen ununu elemiş, eleğini asmış, artık üretemeyen, bir servet sahibi olamamış, başlarını sokacak bir oda ve bir tas çorbaya muhtaç oldukça da renkli insanlarla tanışma fırsatını da belirtmek lazım. Yolun sonuna gelen ve yola yeni çıkacak insanların buluştukları bir mekan.
19. Yüzyıl Paris'ine Bir Yolculuk
Puan vermedi·370 syf.·
2023 2. kitabı
Balzac bu kitabıyla bizleri 19. Yüzyıl Paris'ine bir yolculuğa çıkarıyor. Orta halli insanlar pansiyonuna gelen bir takım insanlar çerçevesinde gelişen olaylar, bir tarih kitabında göreceğimizden belki daha iyi bir şekilde dönemini yansıtıyor. Taşra insanın hayalleri, soyluluk, Paris hayatı, Paris sosyetesi, ekonomik zorluklar ve dönemin sosyal koşulları baş kahramanımız Rastignac çevresinde gelişen olaylarla irdeleniyor. Günümüz Fransasında hâlâ Rastignac olmak deyimi yükselme hırsı ve bu hırs uğruna birçok şeyi yapabilecek insanları belirtmek için kullanılıyor. Kitaba ismini veren Mösyo Goriot zamanla Goriot Baba olmuştur, ki bu küçümseyici bir durumdur. Goriot Baba ve kızlarıyla da birlikte aile yapısı ve baba kız ilişkileri gerçekçiliğiyle verilmiş. Günümüz okuyucusuna bazı kısımlar bayağı gelebilse de bu eser başka hayatları deneyimlemenin ötesinde bir dönemi anlamak açısından oldukça değerli. Özellikle ekonomik kutuplaşmanın çok net bir şekilde görüldüğü kitabın gelecekteki düşünürleri ve iktisatçıları da etkilemiş olduğu görülmekte. Balzac'ın diline gelecek olursak, betimleme yapmaktan, kendi fikirlerini söylemekten hiç çekinmeyen bir yazar bu sebeple romandaki olayların akışı sık sık kesiliyor ve Balzac uzunca aklına geleni söylüyor. Bu özellikler çeviri olarak Balzac okuyanlar için çevirmenin oldukça önemli olduğunu gösteriyor. Muhakkak ki kötü bir çevirmenle Balzac okumak okuyanları ciddi mânada zorlayacaktır. İyi bir çeviriyle de Balzac okumanın keyfine varacak ve diğer Balzac eserlerini de okumaya koyulacaksınızdır.
Dünya Klasikleri
2025 63. kitabı
Okunma: 21 Aralık 2025 15:59
Çok beğenerek okuduğum bir kitaptı. Kızlarına ömrü boyunca hiç hayır dememiş. Sevgisiyle sarıp sarmalamış, onlar için kendini feda etmiş bir baba "Goriot baba" .Kızları ise evlendikten sonra lükse dalmış sıkıntı görmedikleri sürece babalarını yok saymış, damatları ise kayın pederini evlerine dahi sokmak istememiş. Buna rağmen kızlarından asla vaz geçmemiş kendisini açlık ve kötü bir yaşama sürüklenmiş bir baba .Kızlarının ölürken bile yanında olmayışı ve "bu benim suçum onlara hiç yokluk göstermedim ,muhtemelen öldügümün farkına varamayacaklar "demesi tam bir dramdır.Okunmasını tavsiye edeceğim bir kitap .biraz roman ve birazda düşünmek isteyeni düşündüren bir kitap ....iyi okumalar dilerim .
Duygu ve Düşünce

Honore de BalzacYazar · 132 kitap
Honoré de Balzac (asıl ismi Honore Balssa; 20 Mayıs 1799, Tours - 18 Ağustos 1850), Fransız yazar. Hayatı Asıl adı Honore Balssa'dır. Ancak ismini Balzac olarak değiştirmiş ve soyluluk ifade eden De’ öntakısını eklemiştir. Köy kökenli bir ailenin çocuğudur. Babası tüccardır. 6 yıl Vendome'da College des Oratoriens'te öğrenim gördü. Napolyon'un devrilmesinden sonra ailesi Paris'e taşındı. Burada 2 yıl daha okula gitti. 3 yıl bir avukatın yanında çalıştı. Ama küçük yaşlardan beri edebiyata gösterdiği eğilim ağır bastı. Trajedi türünü denediği 1819'da yazılmış "Cromwell" başarı kazanamayınca romana yöneldi. Para kazanmak için tarihsel, mizahi ve gotik romanlar yazdı. Bunları değişik adlarla yazdı. Basımcılık, yayıncılık, hatta dökümcülük yaptı. Başarılı olamayınca tekrar edebiyata döndü. Edebiyat hayatında çok başarılı eserler sundu. Birçok ülkede sayılan romanları ve kitapları çok büyük ilgi gördü ve tepkileri üstüne topladı. Edebiyatta başarılı olan Balzac hayatının sonuna kadar edebiyatla uğraştı. Edebiyat kariyeri 1829'da yazdığı "Les Chouans" isimli tarihi roman tanınmasını sağladı. Bu eser Türkçeye (Köylü İsyanı 1974 ve Şuanlar 1977 olarak) çevrildi. 1824-1834 arasında yayıncılarından aldığı parayla bohem bir yaşam sürdü. 1829-1831 arasında yergici gazetelere yazılar yazdı. 1830’lardan sonra bir toplum tarihi yazmak amacıyla, eski ve yeni romanlarını üç bölüm altında toplamaya karar verdi. Örf ve âdet incelemeleri, felsefi incelemeler ve çözümleyici incelemeler. Bu tasarı 1834-1837 arasında 12 cilt olarak gerçekleşti. 1840’ta bu yapıtların hepsine Dante'yi anımsatan bir başlık koydu: "İnsanlık Komedisi". 1842-1848 arasında 17 ciltlik bir baskı yapıldı. 1869-1876 arasında da 24 cilt olarak yayınlandı. Eserlerinde aynı kahramanlara tekrar tekrar yer verme düşüncesini geliştirdi. Bunu gerçekçiliğin baş romanı kabul edilen ve 1834'te yayınlanan "Goriot Baba"da uyguladı. 1836 ve 1837'de İtalya gezisine çıktı. 1828'de Versailles yakınlarında pahalı bir ev yaptırdı. Borç sorunu nedeniyle Passy'de bir eve yerleşti (Bugün Balzac müzesi). Para kazanmak için tiyatroda başarısız denemeler yaptı. Edebiyatçılar Derneği başkanı olarak yazar haklarıyla ilgili girişimlerde bulundu. 1847'de Polonya'da sevgilisi Eveline Hanska'nın şatosunda kaldı. 1850'de Eveline ile evlendi Paris'e döndüler. Birkaç ay sonra yaşamını yitirdi. Geride 85’i tamamlanmış, 50’si taslak halinde eser bıraktı. Romanda gerçekçilik ve doğalcılık akımlarının yaratıcısı olarak kabul edilir. Mantıksal bir sıra izleyen olayların her şeyi gören bir gözlemcinin ağzından anlatıldığı, kahramanların tutarlı bir biçimde sunulduğu, kuralları belli "klasik roman tekniğini" Balzac'ın kurduğu benimsenir. Olağanüstü bir gözlem yeteneği ve güçlü bir hafızası vardı. Kendisini başka insanların yerine koyup onların duygularını paylaşmayı biliyordu. Eserlerinde nedenselliği ve arka plan ile karakterler arasındaki ilişkiyi açıklamakta ustadır. Bütün bu özellikleriyle "romanın Shakespeare'i sayılır. 1789’la başlayan ve uzun bir süreç alan Fransız Devrimi sırasında gelişen toplumsal değişimi anlatan; çatışmaları, iyiyi kötüyü ortaya koyan, Cumhuriyetçiler ve Kraliyetçiler’in 1830’da ülkeyi bırakıp gitmek zorunda kalan X. Charles’e dek yaptıkları kanlı kansız tüm çekişmeyi özellikle göz önüne seren, bireylerin bu çatışmadaki ulu düşüncelerin altında aslında kendi çıkarlarını nice korumaya çalıştıklarını betimleyen; sevgi, güç gibi evrensel konuları tüm çıplaklığı ve eleştirel bir yaklaşımla inceleyen; günümüz okuruna sıkıcı gelebilecek ama öncelikle Fransa ve demokrasiyi algılayabilmekte yardımcı olması bakımından tüm dünya için önemli bir Roman yazardır. Fransız Devrimi’nin geçmişsel belgesidir kitapları. İnsalık Güldürüsü, yazarın 1830’da kendi yapıtlarını toplamaya başladığı bir üst yapıttır. Şu anda emin değiliz ama belkide 1830’da Kraliyetçiler’in yenilgisini perçimleyen sürgünden sonra devrimdeki ulu düşüncelerin bir yalan olduğunu düşünerek böyle bir yola gitti.