Tılsımlı Deri

Honore de Balzac

2025 62. kitabı
Okunma: 03 Aralık 2025 10:29
Hayat mücadelesi veren genç bir adam olan Paris'li Raphael de Valenti 'nin etrafında dönüyor. Raphael , Ailesinin çöken hayatı, eğitim yıllarında yaşadığı belirsizlik ve çevresinin beklentileri Raphael’i sürekli geriye itiyor. Bu yüzden o, bazen “hiçbir şey istememekle”, bazen de “her şeyi bir anda istemekle” mücadele eden biri. Her şey vazgeçtiği an bir tesadüf eseri bir antikacıya giriyor ve orada hayatını tamamen değiştirecek gizemli bir tılsımla karşılaşıyor. Tılsım, ona vaadiyle geliyor ama bedeli ağır. Hikâyenin asıl soruları da bu: İnsan gerçekten her istediğine sahip olmayı kaldırabilir mi? İstek ,dediğimiz şeyin bize neye mal olduğunu ve bir sınırı var mı ? Raphael’in hayatında iki önemli kadın var. Pauline, onun en doğal hâlini görebilen, sakin ama güçlü bir karakter. Foedora ise daha mesafeli, soğuk ve ulaşılmaz biri; Raphael’in arzularıyla aklını karıştıran kadın. Kitap boyunca Raphael’in iç çatışmalarını, seçimlerinin sonuçlarını ve insanın bitmek bilmeyen isteklerinin nereye varabileceğini izliyorsunuz ve anlamaya çalışıyorsunuz. Büyük olaylar yok ama derin bir sorgulama var. Bazen bir arzunun gerçekleşmesi, gerçekleşmemesinden daha ağır bir yük bırakıyor insana. Balzac’ın dili sert değil ama derin; karakterleri de öyle. Onları okurken “acaba ben olsam?” diye sormadan geçemiyorsun.Bazı bölümler hızlı okunmuyor.Felsefi bir yanı da olduğu için durup durup okunuyor.Kitabın belli bir sayfasına kadar yavaş ilerlese de bir süre sonra olaylar çok hızlı gelişiyor.Ben çok severek okudum. Karanlık, biraz yorucu ama akılda kalan bir klasik.
Tılsımlı DeriHonore de Balzac · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20201,238 okunma
2026 30. kitabı
Okunma: 12 Mayıs 2026 07:42
Honoré de Balzac’ın "Tılsımlı Deri" eseri, bireysel arzuların trajik bedelini felsefi ve fantastik bir düzlemde ele alan, realizmin doğaüstüyle buluştuğu sarsıcı bir başyapıttır. ​Roman, intiharın eşiğindeki genç yazar Raphaël de Valentin’in, her dileği gerçekleştiren ancak gerçekleştirdiği her arzuyla birlikte çekilerek sahibinin ömrünü kısaltan tılsımlı bir deriyi kabul etmesiyle başlayan olay örgüsü üzerinden, insan iradesinin doyumsuzluğu ile yaşam enerjisinin sınırlılığı arasındaki amansız çatışmayı işliyor. Balzac, ana karakterini saf aşkı temsil eden Pauline ile toplumsal statü ve maddiyatın soğuk yüzü Foedora üzerinden anşatıp, karakterleri derinleştiriyor. Alt metinde "istemek bizi yakar, güç ise bizi yok eder" felsefesini savunarak, Napolyon sonrası Fransa’sının bencil, tüketime dayalı ve ruhsuzlaşmış burjuva toplumunu sertçe eleştiriyor. Yazarın detaycı betimlemeleri ve ansiklopedik bilgiyi anlatıya yediren realist tarzı, tılsımlı derinin küçülmesiyle somutlaşan "zamanın kaçınılmaz akışı" temasını dehşet verici bir kesinlikle okura sunuyor; eser sadece bir dilek hikâyesi olmaktan çıkıp, yaşamı harcayarak yaşamanın trajedisini anlatan evrensel bir alegoriye dönüşüyor. Balzac, antika dükkanını anlatırken okuru nesnelerin tarihine boğuyor; bu, karakterin iç dünyasındaki karmaşayı nesneler üzerinden yansıtma yöntemidir. Yazar, insanın biyolojik ve sosyal sınırlarını deri sembolüyle somutlaştırıyor. Deri küçüldükçe Raphaël'in biyolojik varlığı da aynı oranda tükeniyor. ​Roman, restorasyon dönemi Fransa'sındaki ahlaki çöküşü ve paranın her şeyin, hatta canın bile önüne geçişini adım adım gözler önüne seriyor.
2023 148. kitabı
Balzac kusura bakmasın ama bu kadar baygınlık geçirtici bir eser yazmakla çok iyi etmemiş. Sayfaları atlamamak için kendimi çok zor tuttum. Bunu sağlayan Balzac'ın edebiyatı ike birlikte konunun ana temasını teşkil eden Tılsımlı bir derinin her an sahneye çıkıp eylem gerçekleştirebileceği ihtimalidir ve bu ihtimalin gerçekleşmesiyle kaçıracağım şeyler, tüm kitabın ahnegini bozabilirdi. Onun yerine ahengi zaten gereksiz betimlemeler ve ayrıntılar bozmakla meşguldürler. Tüm bu ayrıntıların, yazarın özyaşamına göndermeler olduğu söyleniyor. Bir baba disiplini ile yetişen yazarın bunu romanına aktarmasına diyebileceğimiz bir şey olmamakla birlikte ana temanın uzağına düşmesi okuyucuyu da sıkıyor. Yoksulluktan, başarısızlıktan bunalan, sevgiye muhtaç bir delikanlınon hayatına son verme kararı ile başlayan roman bizi Alaaddin'in sihirli lambasına, Goethe'nin Dr. Faust'u ile Mephisto anlaşmasına, Oscar Wilde'nin Dorian Gray romanına hatta biraz daha zorlarsak Jack London'un Martin Eden karakterine götürür. İntihar etme düşüncesiyle Seine Nehri'ne atlamayı düşğnen Raphael karakteri, tesadüf üzeri bir antikacı dükkanında karşılaştığı tılsımlı bir deri ile (eşek derisi) şeytanla anlaşmaya gider. Bu deri dilekleri yerine getirirken her dilek sonrası dileyenin ömrünü kısaltır. Bu dilekler; mistik, fantastik, masalsı bir şekilde gerçekleşmez. Zembille inmez mesela gökten. Mantıklı bir açıklama ile yazar dilekleri gerçekleştirecek yollara gider. Tılsımlı Deri'yi aldığı antikacı bize Mephisto'yu anımsatır. Burada Raphael Dr. Faust'un kendisidir sanki. Karakterin resimle ilişkili oluşu, derinin gücü sevgili Dorian'ın arzularını hatırlatır. Raphael mutluluğu burjuvaya dahil olmakta arar. Dorian ise gençlik ve güzellikte aramıştır. İki karakter de mutluluğu ve kabul edilme arzusu
Tılsımlı Deri: Arzunun İntiharı
2026 1. kitabı
Okunma: 06 Mayıs 2026 20:26
Balzac'ın Tılsımlı Deri adlı eseri sadece bir dilek dileme hikayesi değil , arzunun doğası, yaşam enerjisinin sınırlılığı ve modern insanın doyumsuzluğu üzerine yazılmış devasa bir felsefi metafordur. Geleneksel dilek masallarının aksine Balzac burada daha karanlık ve gerçekçi bir alışveriş sunar. Herşeyin başladığı romanın başındaki antikacı dükkanı çok önemlidir. Burası insanlık kalıntılarıyla doludur, eski uygarlıkların artık ölü hale gelmiş ihtişamını taşır. Balzac burada antikacı dükkanı metaforuyla medeniyeti işaret eder. Her medeniyet sonunda harabeye dönüşür. Bu dükkan aslında insan arzularının ve insanlık tarihinin mezarlığıdır. Balzac' a göre eşyalar sadece madde değildir. Sahiplerinin arzularını ve tutkularını emerler. Burada yazar, fetişizmin tarihini maddenin istiflenmesini antikacı dükkanı ekseninde anlatır. Kitabın merkezinde ise Raphael de Valentin'in antikacı dükkanında eline geçen o meşhur tılsımlı deri yer alır. Derinin üzerindeki yazı aslında kitabın tüm felsefesini özetler: Her dileğinle beraber ben de küçüleceğim. Senin hayatın gibi . Balzac burada hayatı bir sermaye olarak görür. Her tutku için harcanan enerji bu sermayeden bir parça koparır. Raphael, bu tılsımlı deriyle her istediğine sahip olabilecek bir güce sahiptir. Ancak sahip olduğu her şey onu ölüme bir adım daha yaklaştırır.Raphael, Balzac'ın en karmaşık karakterlerinden biridir. Romantik bir idealistir, ama aynı zamanda hırslıdır, derin düşünen biridir, ama tutkularına yenilir, sevgiyi ister ama gösterişe kapılır, Bu yüzden sürekli bölünmüş bir ruh hali yaşar. Raphael, sürekli insanlar içindedir ama ruhsal olarak yalnızdır. Çünkü toplum onu statüye göre değerlendirir.Narsistik aşkı Feodora onu tüketir; zenginler onu kullanır. Sonunda insanlardan değil kendi arzularından korkmaya
2019 5. kitabı
Okunma: 06 Şubat 2019 10:12
Kitabın konusu hakkında ipucu vermek istemiyorum. Ancak karakterler o kadar güzel anlatılmış ki, her birini yakınen tanımış kadar oldum. Karakterlerin giyimleri, düşünceleri, yaptıkları ve ruhsal durumları çok güzel kaleme alınmış. Her birinin hırsları ve onların sonucunda katlanmak zorunda oldukları tüm olumsuzlukları birebir hissederek okudum.
2025 252. kitabı
Okunma: 20 Ekim 2025 16:27
Tılsımlı Deri, insanın kendi arzularına esir oluşunun hikayesidir. Faust yorumu olarak düşünülebilir. Modern çağın “her şeyi isteyen ama hiçbir şeyden tat alamayan” bireyini, 19. yüzyılın başında Balzac dehşet verici bir netlikle öngörür.
2025 42. kitabı
Okunma: 22 Temmuz 2025 22:47
Balzac bana kesinlikle hitap etmiyor. Bunu 3. Okuduğum kitabı olan bu kitapta kabul ediyorum. Tabiki değerlidir benim haddime düşmez ama sanki ne kadar fazla uzatirsam o kadar para veya tebrik kazanma hedefiyle yazılmış gibi. Aslında her dileğini gerçekleştiren tılsımlı bir deri var konuda ancak konu öyle yavaşki betimlemeler öyle fazlaki diyaloglar öyle sıkıcıki gına getirtti . Bir paragraf 10 sayfa olur mu? Belki yazıldığı zamanda bu kadar detay hoş karsilaniyordur bilemiyorum. Tek bildiğim ben realizm ve balzac sevmiyorum.
İnceleme
2024 15. kitabı
Okunma: 04 Ağustos 2024 21:18
Tılsımlı Deri , yolu intihara çıkmış bir adamın hayatı bir anda nasıl değişir, hayattan istedikleri karşılığında ne bedel ödeyecektir sorusuna cevap verecektir. Kitap biz insanların yaşam boyunca elde etmeyi istediğimiz her şeye ulaşma sürecine ve her şeyin bir sonu olacağına vurgu yapmakta. Tılsımlı Deri sembol bakımından sürrealist romanın izlerini taşımakta. Freud'un okuduğu son kitap olması açısından ilgi çekicidir. Honore de Balzac, karakteri Raphael'in psikanalizini çok güzel aktarmış okurlarına. İnsanı bütünleştiren duyguların hepsini bir araya toplamış. Kadınlar konusundaki tespitlerini şaşırtıcı derecede başarılı buldum. Betimlemeler kusursuzdu. Felsefî diyalog ve tartışmalar doyurucuydu. Hayattan vazgeçme noktasında bizi yaşama yeniden bağlayacak şey belki bir tılsımlı deri değil ama birçok dönüm noktası olduğunu biliyorum. Yaşayıp görmemiz ümidiyle.
Karmaşık bir zihin...
2022 97. kitabı
Okunma: 15 Ekim 2022 22:11
Tılsımlı Deri senelerce kitaplığımda duran, bir türlü kendisine fırsat vermediğim en eski kitabımdır kendisi. Kitaba başlarken çok sıkılırım diye düşünüp tam üç tekrar okuduğum kitaptır aynı zamanda konusu ve akıcılığı olağanüstü akıcı ve yalındır. Bu kitabı okurken yanınıza kalem almayı unutmayınız zira bu kitapta kendi duygularınıza yakın sözcükleri sıkça bulacaksınız keyifli okumalar
1000k
2022 26. kitabı
Tılsımlı Deri Honore de Balzac Karakterler Raphael de Valentin: Romanın başkahramanı; yoksul ve umutsuz bir gençtir. Tılsımlı Deri’yi alır ve hayatı değişir. Zenginlik, güç, şöhret, aşk gibi pek çok şey elde eder, ancak her seferinde ömründen bir parça kaybeder. Sonunda, derisinin küçüldüğünü fark eder ve artık hiçbir şey istememeye çalışır. Ancak bu da onu mutsuz eder. Aşık olduğu kadın, onun ilgisizliğinden şikayet eder ve onu terk eder. Raphael, son bir istekle onu geri getirmeye çalışır, ancak bu onun son nefesini vermesine neden olur. Pauline de Villenoix: Raphael’in aşık olduğu kadın; güzel, zengin ve sadık bir kadındır. Raphael’i ilk gördüğünde, ona aşık olur ve onunla evlenmek ister. Ancak Raphael, onu reddeder ve başka bir kadınla nişanlanır. Pauline, bunu kabullenir ve Raphael’i uzaktan sevmeye devam eder. Raphael, derisinin küçüldüğünü anlayınca, Pauline’e geri döner ve onunla evlenir. Ancak Pauline, Raphael’in ilgisizliğine dayanamaz ve onu terk eder. Raphael, onu geri getirmek için son bir istekte bulunur, ancak bu onun ölümüne neden olur. Aquiline de la Baudraye: Raphael’in nişanlandığı kadın; güzel, zeki ve hırslı bir kadındır. Raphael’i, onun zenginliği ve şöhreti için seçer ve onunla evlenmek ister. Ancak Raphael, onu sevmez ve ona karşı soğuktur. Aquiline, bunu fark eder ve Raphael’i kıskanır. Raphael’in Pauline ile evlendiğini öğrenince, onu intikam almak ister ve onun derisini çalmaya çalışır. Ancak başarılı olamaz ve Raphael’in ölümüne tanık olur. Jonathan: Raphael’in uşağı; sadık, dürüst ve çalışkan bir adamdır. Raphael’in derisini korumak için elinden geleni yapar ve onun isteklerini yerine getirir. Raphael’in ölümünden sonra, onun mirasını yönetir ve Pauline’e teslim eder. Özet Romanın başkahramanı Raphael de Valentin, Paris'te yoksul ve umutsuz bir hayat

Honore de BalzacYazar · 132 kitap
Honoré de Balzac (asıl ismi Honore Balssa; 20 Mayıs 1799, Tours - 18 Ağustos 1850), Fransız yazar. Hayatı Asıl adı Honore Balssa'dır. Ancak ismini Balzac olarak değiştirmiş ve soyluluk ifade eden De’ öntakısını eklemiştir. Köy kökenli bir ailenin çocuğudur. Babası tüccardır. 6 yıl Vendome'da College des Oratoriens'te öğrenim gördü. Napolyon'un devrilmesinden sonra ailesi Paris'e taşındı. Burada 2 yıl daha okula gitti. 3 yıl bir avukatın yanında çalıştı. Ama küçük yaşlardan beri edebiyata gösterdiği eğilim ağır bastı. Trajedi türünü denediği 1819'da yazılmış "Cromwell" başarı kazanamayınca romana yöneldi. Para kazanmak için tarihsel, mizahi ve gotik romanlar yazdı. Bunları değişik adlarla yazdı. Basımcılık, yayıncılık, hatta dökümcülük yaptı. Başarılı olamayınca tekrar edebiyata döndü. Edebiyat hayatında çok başarılı eserler sundu. Birçok ülkede sayılan romanları ve kitapları çok büyük ilgi gördü ve tepkileri üstüne topladı. Edebiyatta başarılı olan Balzac hayatının sonuna kadar edebiyatla uğraştı. Edebiyat kariyeri 1829'da yazdığı "Les Chouans" isimli tarihi roman tanınmasını sağladı. Bu eser Türkçeye (Köylü İsyanı 1974 ve Şuanlar 1977 olarak) çevrildi. 1824-1834 arasında yayıncılarından aldığı parayla bohem bir yaşam sürdü. 1829-1831 arasında yergici gazetelere yazılar yazdı. 1830’lardan sonra bir toplum tarihi yazmak amacıyla, eski ve yeni romanlarını üç bölüm altında toplamaya karar verdi. Örf ve âdet incelemeleri, felsefi incelemeler ve çözümleyici incelemeler. Bu tasarı 1834-1837 arasında 12 cilt olarak gerçekleşti. 1840’ta bu yapıtların hepsine Dante'yi anımsatan bir başlık koydu: "İnsanlık Komedisi". 1842-1848 arasında 17 ciltlik bir baskı yapıldı. 1869-1876 arasında da 24 cilt olarak yayınlandı. Eserlerinde aynı kahramanlara tekrar tekrar yer verme düşüncesini geliştirdi. Bunu gerçekçiliğin baş romanı kabul edilen ve 1834'te yayınlanan "Goriot Baba"da uyguladı. 1836 ve 1837'de İtalya gezisine çıktı. 1828'de Versailles yakınlarında pahalı bir ev yaptırdı. Borç sorunu nedeniyle Passy'de bir eve yerleşti (Bugün Balzac müzesi). Para kazanmak için tiyatroda başarısız denemeler yaptı. Edebiyatçılar Derneği başkanı olarak yazar haklarıyla ilgili girişimlerde bulundu. 1847'de Polonya'da sevgilisi Eveline Hanska'nın şatosunda kaldı. 1850'de Eveline ile evlendi Paris'e döndüler. Birkaç ay sonra yaşamını yitirdi. Geride 85’i tamamlanmış, 50’si taslak halinde eser bıraktı. Romanda gerçekçilik ve doğalcılık akımlarının yaratıcısı olarak kabul edilir. Mantıksal bir sıra izleyen olayların her şeyi gören bir gözlemcinin ağzından anlatıldığı, kahramanların tutarlı bir biçimde sunulduğu, kuralları belli "klasik roman tekniğini" Balzac'ın kurduğu benimsenir. Olağanüstü bir gözlem yeteneği ve güçlü bir hafızası vardı. Kendisini başka insanların yerine koyup onların duygularını paylaşmayı biliyordu. Eserlerinde nedenselliği ve arka plan ile karakterler arasındaki ilişkiyi açıklamakta ustadır. Bütün bu özellikleriyle "romanın Shakespeare'i sayılır. 1789’la başlayan ve uzun bir süreç alan Fransız Devrimi sırasında gelişen toplumsal değişimi anlatan; çatışmaları, iyiyi kötüyü ortaya koyan, Cumhuriyetçiler ve Kraliyetçiler’in 1830’da ülkeyi bırakıp gitmek zorunda kalan X. Charles’e dek yaptıkları kanlı kansız tüm çekişmeyi özellikle göz önüne seren, bireylerin bu çatışmadaki ulu düşüncelerin altında aslında kendi çıkarlarını nice korumaya çalıştıklarını betimleyen; sevgi, güç gibi evrensel konuları tüm çıplaklığı ve eleştirel bir yaklaşımla inceleyen; günümüz okuruna sıkıcı gelebilecek ama öncelikle Fransa ve demokrasiyi algılayabilmekte yardımcı olması bakımından tüm dünya için önemli bir Roman yazardır. Fransız Devrimi’nin geçmişsel belgesidir kitapları. İnsalık Güldürüsü, yazarın 1830’da kendi yapıtlarını toplamaya başladığı bir üst yapıttır. Şu anda emin değiliz ama belkide 1830’da Kraliyetçiler’in yenilgisini perçimleyen sürgünden sonra devrimdeki ulu düşüncelerin bir yalan olduğunu düşünerek böyle bir yola gitti.