Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Göstergebilim İlkeleri

Roland Barthes

Göstergebilim İlkeleri Gönderileri

Göstergebilim İlkeleri kitaplarını, Göstergebilim İlkeleri sözleri ve alıntılarını, Göstergebilim İlkeleri yazarlarını, Göstergebilim İlkeleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Dil, sesle düşünceye aracılık yapar; onları aynı anda ayrıştırarak, birbirine bağlar. Saussure, burada yeni bir benzetmeye başvurur : Gösterilen ve gösteren, biri hava, diğeri su olan üst üste iki yüzey gibidir; hava basıncı değiştiğinde, su yüzeyi de dalgalara ayrışır.
Sayfa 51 - Kültür yayınları Birinci Baskı : Haziran 1979Kitabı okudu
Gerçekte, görüntünün durumu ayrı tutulmalıdır; çünkü, görüntü, anlam aktarmasa da, hemen bağlantının kurulmasını sağlar.
Sayfa 33 - Kültür yayınları Birinci Baskı : Haziran 1979Kitabı okudu
Reklam
Kitap, insanlığın belleğidir. Zaman içinde her şey unutulabilir. Ama yazıya geçmiş her şey belge niteliği taşır. ”Söz"ü sonsuzlaştıran, kitaptır. İnsanlık tarihinin gerçek anlamda değer bulması, "yazı"nın bulunmasından sonradır.Tarihi yaratan insan, kendini tarih içinde yazıyla, "kitap”la var etmiştir. İnsan kendi çevresinin bilgilerini sindirdiği oranda dünyadaki bilgi birikimlerinin de farkında olmalıdır. Bununla yetinmeyip, kendi çağından, önceki bilgileri de kavramalıdır. Ancak böylece "zaman"ı, aşar, bütün zamanları kavramış gerçek bir "aydın” olabilir.
Kültür yayınları Birinci Baskı : Haziran 1979Kitabı okudu
İnsan, içinde yetiştiği çevrenin bir ürünüdür. Benzer koşulları paylaşanlar benzer biçimde düşünürler. Kültür, toplumu oluşturan bireylerin duyuş, düşünüş ve davranış birliğidir. Duyuş, düşünüş ve davranış birliği ise, bir ulusun, bir toplumun öbür toplumlardan değişik olan koşullarının etkisiyle oluşur. Bu anlamda kültür, ulusal bir nitelik taşımaktadır; ama özellikleri çok başka olan toplumların bile birbirlerine benzeyen bazı koşullara sahip olması ve çağdaş dünyada bu benzer koşulların hızla artması, kültürün evrensel yanını ortaya çıkarır.
Kültür yayınları Birinci Baskı : Haziran 1979Kitabı okudu
Sözün kullanılması yoluyla aynı topluma bağlı bireylerde yer alan bir gömüdür.
Dil, sözün sonsuz bir çeşitlilikle gerçekleştirdiği salt soyut bir kendilik, bireyleri aşan bir kural, temel türlerin oluşturduğu bir bütündür.
Reklam
Dil, kavramları belirten bir göstergeler dizgesidir. Onun için de yazıyla, sağır-dilsiz alfabesiyle, kutsal nitelikli simgesel törenlerle, bir toplumda incelik belirtisi sayılan davranış biçimleriyle, askerlerin bildirişim belirtkeleriyle, vb., vb. karşılaştırılabilir. Yalnız, dil bu dizgelerin en önemlisidir.
Göstergebilim, göstergelerin öz niteliğini, hangi yasalara bağlı olduğunu öğretecek bize. Henüz yok böyle bir bilim.
Kitap, insanlığın belleğidir. Zaman içinde her şey unutulabilir. Ama yazıya geçmiş her şey belge niteliği taşır.”Söz"ü sonsuzlaştıran, kitaptır. İnsanlık tarihinin gerçek anlamda değer bulması, "yazı"nın bulunmasından sonradır.Tarihi yaratan insan, kendini tarih içinde yazıyla, "kitap”la var etmiştir.
Prof.dr Ahmet Taner Kışlalı
14 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.