Göstergebilim İlkeleri

Roland Barthes

Göstergebilim İlkeleri Gönderileri

Göstergebilim İlkeleri kitaplarını, Göstergebilim İlkeleri sözleri ve alıntılarını, Göstergebilim İlkeleri yazarlarını, Göstergebilim İlkeleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Dilbilimde nedenlilik yalnız bileştirme ve türetmeyle sınırlıdır. Oysa göstergebilim düzleminde daha genel sorunlar yaratacak bu olgu. Bir yandan, dil dışında büyük ölçüde nedenli dizgeler bulunması ola­sılığı var: Bu durumda, şimdiye değin anlamlama için zorunlu görülen kesintililikle benzerliğin nasıl olup da bağdaştığını, sonra, gösterenler benzer öğelerden oluş­ tuğunda dizisel bütünlerin (az ve sonlu sayıda öğe kap­sayan bütünler demektir bu) nasıl ortaya çıktığını be­lirlemek gerekir. Kuşkusuz «görüntüler» bu türlü bir özellik sunar, ama belirtilen nedenlerden ötürü, bunla­rın göstergebilimsel nitelikleri ortaya konulmuş olmak­tan uzaktır. Öte yandan, göstergebilimsel dökümün katışık dizgelerin varlığını gözler önüne sermesi de çok olasıdır: Ya çok gevşek nedenlilikler içeren ya da -çoğu kez gösterge, nedeliyle nedensizin çatışma ala­nıymış gibi bir görünüm alır- sanki ikincil nedensizliklerle yüklü nedenlilikler kapsayan dizgeler olacaktır bunlar. Dilin en «nedenli» bölgesinde, yansımalar bölü­münde de biraz bu duruma rastlanır.
Ahmet Taner Kışlalının başlangıç yazısından
Günümüzün insanı, bildikleriyle yetinmeyen, hızla değişen koşullarda kendini yenileyebilen, özgür, barışçı, in­sancıl, hoşgörülü, toplumuyla bütünleşmiş, kendi kişiliğini geliştirirken başkalarının gelişmesine de çalışan toplumsal bir varlık olmak durumundadır. Bu, çağın gereklerine uygun, ama kendi benliğinden, geçmişinden, toplumunun öz kaynaklarından kopmamış bir insandır. Çünkü insan, ancak ulusal özelliklerini koruduğu oranda, çağdaş uygarlığa, evrensel kültür değerlerinin oluş­ masına ve zenginleşmesine katkıda bulunabilir. İnsan, içinde yetiştiği çevrenin bir ürünüdür. Benzer koşulları paylaşanlar benzer biçimde düşünürler. Kültür., toplumu oluşturan bireylerin duyuş, düşüni\ş ve davranış bir­liğidir. Duyuş, düşünüş've davranış birliği ise, bir ulusun, bir toplumun öbür toplumlardan değişik olan koşullarının etki­ siyle oluşur. Bu anlamda kültür, ulusal bir nitelik taşimaktadır; ama özellikleri çok başka olan toplumların bile bir­ birlerine benzeyen bazı koşullara sahip olması ve çağdaş dünyada bu benzer koşulların hızla artması, kültürün evrensel yanını ortaya çıkarır. Uluslar arasındaki kültür alışverişinin artması, insan­ların birbirlerini daha iyi anlamalarına, ortak yanlarım bulmalarına, evrensel barışın oluşmasına katkıda bulunur. İşte, bu nedenle kitap, iletişimi kuran araçlardan biri olduğu gibi, kültürün ulusallıktan evrenselliğe ulaşmasında da en önemli etkendir.
12 öğeden 11 ile 12 arasındakiler gösteriliyor.