Bütün Eserleri 3

Gurabahane-i Laklakan ve Diğer Yazıları

Ahmet Haşim

Gurabahane-i Laklakan ve Diğer Yazıları Gönderileri

Gurabahane-i Laklakan ve Diğer Yazıları kitaplarını, Gurabahane-i Laklakan ve Diğer Yazıları sözleri ve alıntılarını, Gurabahane-i Laklakan ve Diğer Yazıları yazarlarını, Gurabahane-i Laklakan ve Diğer Yazıları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Türk sanatının sevgisi bana "tabiat" sevgisini öğretmiştir
“Varlıkların sessizliğine aldanmamalı! Mustaripler yalnız ‘Mustaribim!’ diye bağırabilenler değildir.”
Sayfa 16 - Bir Ağaç KarşısındaKitabı okudu
Reklam
Beğendim. :d
“-Mösyö Baille, bilmiyorum niçin, siz yabancıların Türk ve genel olarak Doğu sanatını takdir edişinizde izzetinefsi yaralayan bir şey var… Eserlerimize karşı hayretiniz -bize öyle geliyor ki- zekâlarımızı küçümsemenizden ileri geliyor. Biz hayret edilecek değil, fakat hayret edlecek kadar güzel şeyler yaptık. Üç dört bin sene evvel piramit yapılmış, Luksor Mabedi’nin sütunları dikilmiş ve bütün bunlar bizim gibi iki kollu, iki bacaklı, fakat tecrübe ve ilimce bizden sonsuz derecede aşağı olması gereken insanlar tarafından yapılmışken, bugün veyahut üç yüz sene evvel bu bakır levhayı süslü bir dantela haline koymuş olmakta bir insan için acaba hayret edilecek ne olabilir? Mucizeler araçların ilkel olduğu devirlerde olurdu. Bugün ise insan için uçmak bile mucize değil! (…) -…Zamanımızda her işini makineye bırakan insan eli, artık kendi maharetiyle güzelliği yaratmakta âciz kalıyor. İnsan eseri olan makine, insan elini değersizleştirmiştir. Eski ellerin güzel eserlerini gördükçe bugünkü değeri düşmüş insan elinin vaktiyle nelere muktedir olmuş olduğunu düşünüp şaşırmamak mümkün değildir. Eski Mısır, Babil, Keldan, Yunan ve Fenike eserleri, eski Arap ve İran sanat ürünleri bizi bugün hep bu düşünceyle hayret ettiriyor. Hayretimiz bugünkü insan elinin aczinden dolayıdır.”
Sayfa 8 - Ahmet Haşim ile Gregoire Baille arasında geçen bir diyalog.Kitabı okudu
“Tabiatı sınırlanmış görmek bana şimdi acı veriyor.”
Sayfa 4 - Gregoire BailleKitabı okudu
Birçok dâhinin çetin ve karanlık bir hayattan sonra, ancak öldükten ve hayatlarının maddi izleri silindikten sonra halk tarafından keşfedilmiş olmalarında benim için artık şaşılacak bir şey yoktur. Hayat ve vücudun engeli karanlık bir duvar gibi yıkıldıktan sonradır ki ruhun beyaz ışıkları semalara vurabiliyor.
Arkaya baka baka, yere yuvarlanmaksızın, istenilen yönde kaç adım gidilebilir? Ecdada hürmet onları taklit etmekle değil, fakat azim, zekâ ve kabiliyette onlardan hiç de aşağıda olmadığımızı ve bize bıraktıkları şeref mirasını omzumuzda taşıyacak kuvvette olduğumuzu göstermekle mümkündür.
Reklam
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.