Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Güzel Konuşmanın Sırları

Şadi Eren

Güzel Konuşmanın Sırları Gönderileri

Güzel Konuşmanın Sırları kitaplarını, Güzel Konuşmanın Sırları sözleri ve alıntılarını, Güzel Konuşmanın Sırları yazarlarını, Güzel Konuşmanın Sırları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsanları kanatlandıran nutuklar, kanatlanmış insanların nutuklarıdır.
Sayfa 135Kitabı okudu
“Sonuçlar birikimlerin çocuğudur…Boş bardağı hiç bir damla taşıramaz!”
Reklam
Kuran'daki Kinaye Sanatı
"Ayetlerimizi yalanlayan ve onlara inanmayı kibirlerine yediremeyenlere, gök kapıları açılmaz ve deve iğnenin deliğinden geçinceye kadar cennete giremezler". (A'raf Suresi 40.) Ayette geçen "deve iğnenin deliğinden geçinceye kadar cennete giremezler" ifadesi dönemin bazı zahirci ve mealci alimlerince; "acaba deve iğnenin deliğinden geçer mi, yoksa geçmez mi?" şeklinde tartışma konusu olmuştur. Halbuki belagata aşina olanlarca malumdur ki, bu gibi ifadeler, 'asla mümkün değildir' anlamından kinaye olarak kullanılır. Türkçedeki 'balık kavağa çıkınca...' ifadesinde olduğu gibi bir durum söz konusudur. Buna binaen aynı mesele Necip Fazıl Kısakürek'e; "Allah (c.c.) deveyi iğnenin deliğinden geçirebilir mi? diye sormuşlar. "Evet geçirir" demiş. Bunun üzerine, "Deveyi mi küçültür, yoksa iğneyi mi büyültür?" demişler. Necip Fazıl, ilâhi kudretin sonsuzluğunu ifade babında; "Ne deveyi küçültür, ne iğneyi büyültür. Gökyüzüne baktığında, gökteki yıldızları senin gözbebeğine sığdırdığı gibi, vızır vızır geçirir." :D
Methetmek
"Bir gün biri seni cömertlikte buluta benzetirse, methinde hata etmiş olur. Çünkü bulut verir, fakat ağlar. Sen ise, verir fakat gülersin"
Edebiyattta Temsil Sanatı
"Bülbüllerle merkeplerin söz düellosunda, merkeplerin seslerinin daha baskın çıkması, bülbüller için bir nâkısa değildir." (s.60) "Bülbüllerin ötmesi gereken yerde kargalar ötüyorsa, bülbüller vazifelerini yapmıyorlar demektir" (s.61)
Aynı Durumu İfade Eden Farklı Milletlerin Atasözleri
Diller muhtelif de olsa, bu dillerle ifade edilen hakikatler evrenseldir. Söz gelimi, "bir işe çok el karışsa o işin karışacağı" gerçeğini her millet kendi kültürlerini yansıtacak şekilde söylemişlerdir. Örneğin, biz "Horozu çok olan köyün sabahı geç olur" deriz. İngilizler bu durumu; "Aşçılar çoğaldı mı çorba tatsız olur" İtalyanlar, "Çok horozun öttüğü yerde güneş doğmaz", İranlılar; "iki kaptan bir gemiyi batırır", Ruslar; "Yedi ebenin olduğu yerde bebek kör doğar" şeklinde ifade ederler.
Güzel Konuşmanın Sırları
Güzel Konuşmanın Sırları
Reklam
"Ey düşmanım sen benim ifademsin, hızımsın. Gündüz geceye muhtaç, sen de bana lazımsın. "
Sayfa 199
Ecdadımız bizim köklerimizdir. Kökünden koparılmış ağacın kurumaya mahkum olması gibi, ecdadından uzaklaşmış nesiller de yabancılaşmaya mahkumdur.
Reklam
144 syf.
·
Puan vermedi
Kur'ân-ı Kerîm'den ve hadislerden konuya dair ince ve etkileyici çıkarımlar yapılmış güzel bir eser. „Hayatta öğrenilmesi gereken ilk dil tatlı dildir“ denir. İnsanlar arası ilişkilerimizde zaman zaman birbirimizi kılıçtan daha keskin sözlerle yaralayabiliyoruz. Esasen bu kitabın konusu tam olarak bununla alakalı değil fakat tatlı ve nezih
Güzel Konuşmanın Sırları
Güzel Konuşmanın SırlarıŞadi Eren · Nesil Yayınları · 201336 okunma
Güzel Konuşmanın Sırları
Güzel Konuşmanın Sırları
“Üslûb-u beyan, aynıyla insan” “Ağzınızı her açışta, başkaları oradan içinizi seyreder” “Üslûbu teşekkül etmiş, belli bir kimlik kazanmış olanların imzaları, yazılarının altında değil, satırlarının arasında bulunur”.
Şu olay, kelimelerin sihirli etkisini güzel yansıtır: "Vejeteryan" bir kızılderili kabilesi sadece sebze ve meyveyle yaşamakta olup, balık etinden başka et yememektedir. Derken bu kabilede bir kıtlık yaşanır. Sebze ve meyve iyice azaldığından pek çok kişi kuraklıktan hayatını kaybeder. Dağlarda pek çok yabani geyik olduğu halde kimse onların etinden istifadeyi düşünmemektedir. Bir faciayı önlemek için sonunda yaban geyiğine şu ismi verirler: "Dağ Balığı." O günden sonra bu kabile, başka et yememeye devam ettiği halde, bu "dağ balıklarından” yemekte hiç de mahzur görmez.
Güzel Konuşmanın Sırları
Güzel Konuşmanın Sırları
Hamdi Yazır şöyle der: “İran'da çıkan yünden, Avrupa'da bükülen ipten Türk tezgahında dokunan halıyı Türk halısı tanıdım. Bir binanın mimarisi Türk olmak için bütün kerestesi yerli olmak lazım değildir' diye işittim. Afrika madenlerinden çıkmış bir altının üzerinde Türk sikkesi gördüğüm zaman bizim altınımız' dedim."
Güzel Konuşmanın Sırları
Güzel Konuşmanın Sırları
28 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.