Yunus Emre Kelleci
Kasım 2024
İkinci Adam Yayınları

2025 27. kitabı
Yunus Emre Kelleci’nin “Güzel Ölüm” romanı, sıradan hayatların derinliklerinde saklı kalan anlam arayışlarını gözler önüne seren, düşündürücü ve sade bir anlatımla kaleme alınmış bir eser. Kitap, varlıkla yokluk arasında sıkışmış bireylerin içsel ve ruhsal dönüşümünü anlatırken, okuyucuyu da bu dönüşümün bir parçası hâline getiriyor. Romanın merkezindeki karakterler, Ege ve Gökhan, hayatın farklı uçlarından gelen iki yalnız ruh. Ege, geçmişin yükünü sırtlamış, kayıplar içinde yolunu bulmaya çalışan biri. Gökhan ise dışlanmışlığın, yokluğun ve sessizliğin temsilcisi olarak okuyucunun karşısına çıkıyor. Ancak bu iki karakterin yolları kesiştiğinde, hikâye yalnız bir acının anlatımı olmaktan çıkıp, bir uyanışın, bir değişimin öyküsüne dönüşüyor. Yazar, karakter gelişimini özenle işlemiş. Gökhan’ın hayatına dair küçük bir detay –örneğin eski bir tabureyle yaşadığı sahne– dahi onun iç dünyasını çözümlemeye katkı sağlıyor. Kitabın dili sade ama taşıdığı anlam oldukça yoğun. Sayfalar ilerledikçe, okur sadece bir hikâye değil, aynı zamanda kendi iç sesini de duymaya başlıyor. Felsefi alt metinlerle zenginleşen bu roman, okuyucuya düşünme alanı tanıyor. Ölümün ne olduğu, bir son mu yoksa bir geçiş mi olduğu soruları sadece karakterlerin değil, okuyucunun da zihnine düşüyor. “Güzel bir ölüm mümkün mü?” sorusu, roman boyunca yankılanıyor ama cevap vermekten çok sorularla dost olmayı öneriyor. Roman, akıcılığı ve duygusal derinliğiyle öne çıkıyor. Özellikle içsel sorgulamalarla örülü diyaloglar, okuyucunun kendini hikâyeye daha fazla kaptırmasına vesile oluyor. Gökhan’ın geçirdiği değişim, yalnızca fiziksel değil, düşünsel bir uyanışın da simgesi hâline geliyor. Bu bağlamda kitap, sadece bir kurgu değil; bir ayna, bir çağrı niteliği taşıyor. “Güzel Ölüm”, kendini sorgulamak
·258 syf.·
2025 12. kitabı
Uzun zaman sonra zihnimi meşgul eden bir kitap okudum. Öyle ki karakterler sorguladı, okudum, ben de sorguladım. Beyin jimnastiği gibi bir okumaydı. Her şeye dair. Öncelikle kapak ve isim çağrışımlarına tamamen ters köşe bir içeriğe sahip kitap. Bu kadar basit düşünüyor olmak bana biraz kendimi kötü hissettirdi demeden geçemeyeceğim. Ama zaten insan okuyarak anlayıp öğrenmez mi bilinmezleri. Başlarda dram türünde bir okuma yapacağımı düşündüğüm ama sayfalar ilerledikçe adeta bir girdap gibi daha da derinlere çeken bir yazınsal çalışma ile başbaşa buldum kendimi. Lisede felsefe dersini çok severdim, hocalar yanlı mıydı bilmem ama şu klişe cümleyi bilmeyenimiz var mı? "Felsefe bilimi, bir bilim olmadan önce ilk olarak yaşam şartları ve refahın yüksek olduğu Yunan toplumunda ortaya çıkıp gelişmiştir. " Hayır, biz niye bu kadar dar görüşlüydük ya da karnımız tok aman rahatımız bozulmasın diyip hiç bir şeyi/kimseyi/olayı sorgulamadık demeyiz. Yunanlılar hiç mi savaşmadı hiç mi yokluk hastalık görmedi sanki. Tüm bunları neden mi söyledim? İçimi dökmek için tabi ki. Çünkü ben kitabı okurken Ege ve Gökhan ile tüm soru-cevaplarda ya da soru-sorularda o terasta, masada çayımı yudumluyordum. Edebi olarak kitabın baskın olduğunu söyleyemem (Duygusal imgeler işlense de hissiz okunuyor) ama kullanılan dil, üslup ve yazış şekli olarak akıcı, yalın bir dilde rahatça okunduğunu söyleyebilirim. Ülke olarak şu sıralar popüler kültürün de etkisiyle x dizisine rağbet gösterip ölümü yakından izledik, sorguladık ordaki olay ve kişilerce. Tam da bu dönemde okuduğum bu kitap daha felsefik bir açıdan baktırdı bu konuya. İçerisinde aşk, dostluk, kardeşlik, pişmanlıklar, acımasızlıklar varken düşünmeye daldım. Peki sizce güzel ölüm nedir? Ben bilmiyorum. Kitabın sonunda tam her şeyi kavradım
2025 19. kitabı
Okunma: 28 Ocak 2025 17:35
Günlük hayatta çok soru sorarız bazen ise kafamız öyle yoğun olur ki “Hayat neyden ibaret?” sorusuna bile bir cevabımız olmaz. Karakterimiz Gökhan’ın durumu, o kadar içler acısı bir durumda ki hayaller dünyasından bir adım çıkıp gerçek dünya ile karşılaşmıyor. Kendi varlığından habersiz, ne olduğunu bile bilmiyor. Peki ya sizler? Kim, ne ve ne için yaşıyor; varlığınızı bu dünyada neden sürdürüyorsunuz? Bazılarınız belki “Para” bazıları “Mutluluk” veya “Haz” diyebilir. küçük yaşta bir anlık hata ile eve girip kardeşinin ölümüne sebep olan hırsızın içeri girmesinde hep kendini suçlu hisseden Ege’nin evlenip yetişkin bir insan olduğunda da başını bırakmayan acı kayıpları var. Eşi Ahsen ile birlikte yaşadıkları bu kayıplara üzülmemek empati kurmamak elde değil. Yine Gökhan ile Egenin yolları bir şekilde kesişiyor ve Gökhan ile Egenin abi kardeş gibi oluyorlar. Aralarında geçen konuşmalar hayatı sorgulatacak şekilde yine kendini arayış kendini bulabilme kitabı. Hoş ne kadar bulabiliriz o da düşündürücü. Yazarın kalemi güzel yazarla tanışma kitabım oldu sevdim hikaye çok iyiydi içinde geçen felsefik düşüncelerde güzeldi kitabı okuyun yine soruyorum size güzel ölüm var mı acaba? Okuyun ve konuşalım sonra kitapla kalın.
2024 146. kitabı
Okunma: 20 Aralık 2024 13:12
Şimdiye kadar türleri farklı birçok eser okudum. Her eserin ayrı bir hissi , hazzı olsa da asıl beni mutlu eden bir kitabı okuyup bitirince son sayfasını kapattığım an kendisini , kendimi , varoluşu , yaşamı , olguları, oluşları kısaca hayatı sorgulatacak birçok soru akılda oluşturması olmuştur . İşte bu eserde tam bu anlamda beni tatmin edecek türden bir yazım dili ile yazılmış . Eserin konusuna değinmeden önce bize bıraktığı ön sözde ki absürt , nü kavramlar ya da kurgusallar olmasa da anlatılmak istenilen eser ortaya koymak mümkün olduğunu dile getirmiş ki bu eserinde bu konuya dikkat de etmiş . İsminden anlaşılacağı üzerine ölüm teması işlense de eser içerinde bulunan karakterler aslında bizden birileri , bu durumu yaşayıp ruhu , psikolojik olarak yaşadığı zorluğu hala yaşayanlar var . Bu da esere derinlik kazandırmış. Küçük bir çocuk iken evin kapısını kapatmayı unutan Ege'nin eve giren hırsız yüzünden abisi ve annesini kaybetmiş olması . Yıllar geçmiş sevmiş , evlenmiş lakin ufak bir sızıntı yüzünden çocuğunu kucağına alamadan evlat acısı yaşamış olması , zorluklara rağmen eşinin zor durumda olduğu dönemde onu dinlememesi yüzünden eşinin intar etmesi... Kayıplar ne acıdır değil mi? Hele ki sevdiğiniz ya da hayatınızda olan birilerin hayatlarının sonlanması ne kadar acı verici. Ya Gökhan insanların temel ihtiyacı barınma , beslenme , sağlıklı olma , giyinme ihtiyacından yoksun bir hayat geçiriyor olması . Buna rağmen inancı sayesinde sürekli dualarında huzur bulmuş olması ... Eserimiz kurgusal olarak işlerken kayıpların , tesadüf buluşmaların tabi karşılıksız iyiliğin üzerine işlenip bize hayattan bir kesit sunuyor . Ege , Ahsen , Gökhan ile hayatın anlamını , ölümün başlangıç mı son mu olduğunu sorgulamayı, insanları, varoluşu ve en önemli bulduğum nokta
Edebiyat & Roman
2024 112. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2024 13:47
GÜZEL ÖLÜM || YUNUS EMRE KELLECİ Herkese merhaba arkadaşlar. Aslında yazarın eserini geçen hafta okudum bitirdim ama yorumunu ancak girebiliyorum malum yeni yıl filan derken biraz gecikti. Ama hala etkisi altında kaldığımı da söylemeden edemeyeceğim. Gerek okurken gerek okuduktan sonra insanı sorgulamaya iten bir eser ortaya çıkmış. Kitapta; küçük yaşta bir anlık hata ile eve girip kardeşinin ölümüne sebep olan hırsızın içeri girmesinde hep kendini suçlu hisseden Ege’nin evlenip yetişkin bir insan olduğunda da başını bırakmayan acı kayıpları var. Eşi Ahsen ile birlikte yaşadıkları bu kayıplara üzülmemek empati kurmamak elde değil. En sevdiklerini kaybedince insan nasıl bir anda normale döner ki? Dönemez elbette. Bu süreçleri yaşarken kendisi gibi kimsesiz kalan evinde kiracı olarak yaşayan Gökhan ona yoldaş olur. Bir nebze olsun kardeşinin yerine koymaya çalışır onu ve elinden geleni yapar onun için. Kimsesiz ve sokaktan gelen Gökhan’ın ise başına gelen bir kazadan sonra geçirdiği değişim bambaşka. Hayatı, yaşamı ve ölümü sorgulayan bir hale gelir. Anlam arayışı başlar onda. Birlikte yaptıkları sohbetlerde siz de ister istemez kendi cevaplarınızı verirken buluyorsunuz kendinizi. Güzel ölüm var mıdır? Ölüm kurtuluş mu yoksa bilinmezlik ya da bir kavuşma mı? Sizlerde bu sorunlara okuyarak kitabın kahramanları ile beraber cevaplar aramak ister misiniz.? Tavsiyemdir efendim. Keyifle okunsun ve yazarımızın kalemi daim olsun.
2024 105. kitabı
🅖Ü🅩🅔🅛 Ö🅛Ü🅜 Kahramanımız Ege ,hayatı boyunca kardeşinin vahim ölümünden kendini sorumlu tutan genç bir adam .Eşi Ahsen ise mutlu giden evliliklerinde kaybettiği bebeği ve son zamanlarda rahmine yerleşen hastalığın bunalımı ile kendi acıları içinde boğulan , iyi görünmekten çok yorulan bir kadın . Anne babasının ölümüyle sokaklarda yaşayan , çöpten beslenen Gökhan ise ,kendi deyimiyle fakir,aç susuz bir adam. Sadece tanrıya sığınıyor , Taaa ki yolları Ege ile kesişene kadar . Ege, Gökhan 'ı kaybettiği kardeşinin yerine koyarken ,öncesinde okuma ,yazmayı bile bilmeyen Gökhan'ın büyük değişimine şahit oluyoruz .Saç, sakal ,kıyafet derken Gökhan'ı yaşamı sorgularken buluyoruz .Hak ve adaleti, doğruluğu ,kader'i sorguluyor . Zekâyı, Tanrı'yı aşkı sorguluyor . Yaşamına anlam yüklemeye çalışıyor sürekli .Ege ile aralarındaki felsefi sohbetlerde Ege'nin verdiği cevaplar onu asla tatmin etmiyor .Ahsen'in intiharından sonra ölümü sorguluyor .Sizce Gökhan hayatına bir anlam bulabilecek mi ? Peki ölüm ne idi sizce ?Kayboluş mu,bilinmezlik mi ,kurtuluş mu,kavuşma mı, hangisi idi ? Ya güzel ölüm ? Hepimiz az çok sorgularız hayatı Neden ,nasıl ,niçinler bitmez kafamızda bir türlü .Ama Gökhan ile çıktığımız felsefi yolculuk bir başka haz verdi okurken .Farklı bakış açılarından geldi cevaplar önüme .Kimi hak verdim kimi çatışmalar yaşadım kendimle .Felsefenin amacı da bu değil mi ? Biraz rahatsızlık vermek,biraz uyandırmak. Kısacası ben yazarımızın kalemine hayran kaldım ve canı gönülden okuyun diyorum. Kaleminize sağlık #yunusemrekelleci Hayatın anlamını kimse kendisine koyamaz Uğrunda öldüğün şey senin hayat anlamındır. Uğruna yaşadığın şey de öyle.
2025 7. kitabı
Okunma: 07 Şubat 2025 19:49
‎‎Merhaba sevgili kitap kurtları bugün sizlere roman tarzında yazılmış bir kitapla geldim ‎Kitapta iki ayrı hayat anlatılıyor ve bu hayatlar bir yerde kesişiyor. Ege, Ahsen ve Gökhan. ‎Ege ve Ahsen yaşadıkları bazı durumlardan sonra bir bina satın alıp birinde kendileri oturmak üzere diğerlerini yoksullara uygun fiyata verirler. Birini de evsiz kalan Gökhan kiralar. ‎Tanışmaları, yaşadıkları, yaşanan olaylar ise insanı derinden yaralayan cinsten. Ah be Ahsen neden gitmedin ki bir psikoloğa? (Yazarımızın kitapta Ahsen'in Ege'ye yazdığı mektubu ayrıca mektup olarak yazıp göndermesi ise mutluluk verici. İnce detaylara bayılırım.) ‎Ege ve Gökhan'ın felsefe, yaşam, ölüm gibi konular üzerindeki konuşmalarından bizler de ders çıkarıyoruz. Kitap tamamen ters köşe bitiyor. Böyle bir son bekliyor muydum, hayır. Kitabı severek okudum. Sizlere de tavsiye ederim. ‎Değinmek istediğim bir yer var kitapla ilgili. Yazım dilini beğendim fakat olaylar biraz hızlı aktı gibi biraz daha betimleme, olayları detaylandırma durumları olabilirdi. Yazarımızın yeni kitabında bunları da dikkate alacağını düşünüyorum. Sevgiyle ve kitapla kalın ‎Yazarımızın kalemine sağlık Yunus Emre Kelleci
Puan vermedi
Yunus Emre Kelleci Güzel Ölüm Neydi hayat? Neydi yaşamak? Peki ölüm? Bitiş mi yeni bir başlangıç mı? Ayrılık mı yoksa kavuşmak mı? Hayatın akışında bazen başımıza gelen olayları sorgular, nedenini, nasılını anlamaya çalışırız. Neden varız ve nasıl yaşıyoruz bu hayatta? Sonu olmayan bir havuz dolusu sorusu… Soru soruyu açıyor kafamda. #güzelölüm kitabının amacı da bu zaten; düşündürmek, sorgulatmak… Kitabımızın karakteri Gökhan anne ve babasını kaybettikten sonra sokaklarda yaşamaya başlamış çaresiz bir adamdır. Ne yapacağını bilmediği bir vakitte yolu yüreği en az kendisi kadar yaralı Ege ile yolu kesişir. Ege, Gökhan’ı kaybettiği kardeşinin yerine koyar -ki kardeşinin ölümünden kendini sorumlu tuttuğu için büyük bir vicdan azabı çekmektedir. Artık o saatten sonra hayat hem Ege için hem de Gökhan için değişmeye başlar. Bir de Ahsen var tabii, Ege’nin eşi ama onun da sonu çok kötüydü Sevdiğin birini kaybetmek ne kadar acı değil mi? Okurken uzaklara daldığım ve bana kendi hayatımda bir şeyleri sorgulatan bir okuma oldu benim için. Yazarın kalemini de çok sevdim. Başarıları daim, okuru bol olsun inşallah. Dilara Teacher