Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Simetrinin Tarihi

Güzellik Neden Gerçekliktir

Ian Stewart

Güzellik Neden Gerçekliktir Gönderileri

Güzellik Neden Gerçekliktir kitaplarını, Güzellik Neden Gerçekliktir sözleri ve alıntılarını, Güzellik Neden Gerçekliktir yazarlarını, Güzellik Neden Gerçekliktir yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
352 syf.
7/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Bir kuramın ya da teoremin doğru olup olmadığına nasıl karar verebiliriz? Ian Stewart diyor ki her güzel kuram gerçek değildir fakat her gerçek kuram güzeldir. Bu etkileyici bir cümledir fakat "güzel" teorwm nedir ki? Ben bir fizikçi gözüyle baktığım zaman en az kelime veya denklem ile en çok olayı açıklayabilen kuramlara güzel derim. Kuram bu kriteri ne kadar çok karşılıyorsa o kadar güzeldir. Kitabın başlığına aldanmamak gerek çünkü bu bir matematik tarihi kitabı aslında. Stewart babillilerden modern fiziğin son noktalarına gelene kadar simetri kavramının gelişimini anlatıyor bize. İkinci dereceden denklemlerden grup kuramına ve Lie cebirine bir yolculuğa çıkıyoruz. Kitap matematik kitabı olduğundan dolayı doğal olarak biraz temel bilgi gerektiriyor. Bu kitabın başlarında benim için bir sorun değildi gayet akıcı şekilde devam ediyordu. Fakat son bölümlere doğru kitap nerdeyse okunmaz hale geliyor. Bu kısımda ne anladığımı çok sorgulamadan okuyup geçtim sadece. Bunun yanında kitapta bir çeviri sıkıntısı da var gibi geldi bana. Bazen cümleleri anlamak için bir kaç kere okumak zorunda kaldım ve sık sık garip gramer yapılarıyla karşılaştım.
Güzellik Neden Gerçekliktir
Güzellik Neden GerçekliktirIan Stewart · Alfa Basım Yayım Dağıtım · 201512 okunma
Matematik, bir söylemin doğru olduğunu öne sürmez: çeşitli varsayımlar yaptığımızda, ilgili söylemin mantıksal bir sonuç olması gerektiğini belirtir.
Sayfa 42 - Alfa Yayınları
Reklam
Evren neden böylesine matematiksel görünür? [..] Güzellik duygumuz ile son derece önemli matematiksel yapılar arasındaki simetri gibi, matematiksel fikirler ile fiziksel dünya arasında var olan simetri bağıntısı derin ve belki de çözülemez bir gizemdir. Hiçbirimiz, güzellik neden gerçekliktir ve gerçeklik de güzellik, bunu söyleyemeyiz. Sadece bağlantının sonsuz karmaşıklığını, derin düşüncelere dalıp seyredebiliriz.
Sayfa 14 - Alfa Yayınları
Yunanlar genelde matematiği başlı başına bir amaç, bir araçtan ziyade felsefenin bir dalı olarak görmüşlerdi.
Fizikte, güzellik otomatik olarak gerçekliği sağlama almaz, fakat ona yardım eder. Matematikte, güzellik gerçeklik olmalıdır; çünkü sahte olan her şey çirkindir.
Sayfa 340
Boşver 2 sen onları benim gözümde en kral çokluk sensin
Eski Yunanlıların 2'yi bir sayı olarak yadsıdıkları zamanlar olmuştu; 2 tipik "çokluk" olmak için aşırı küçüktü. Sayılar 3'ten başlamaktaydı.
Sayfa 188
Reklam
Matematiğin bize öğrettiği büyük bir şey varsa, o da pek çok problemin çözümsüz olduğudur. Karesi 2 olan bir kesir bulamazsınız. Bir açıyı cetvel ve pergelle üç eşit parçaya bölemezsiniz.
Sayfa 188
Bazı beşinci dereceler çözülüyor ve bazıları çözülemiyorsa, bir türü diğerinden ayıran neydi?
Sayfa 123
El-Hayyam sözcüğü harfi harfine çadırcı demektir, bazı araştırmacılar babası İbrahim'in işinin bu olduğuna inanmaktadır.
Sayfa 56
Lavoisier'yi ölüme mahkûm etmiş; bir sonraki gün giyotinle başı uçurulmuştu. Lagrange düşüncesini şöyle belirtmişti:"Bu kafanın kesilmesi sadece bir an alır, fakat onun gibisini yaratmaya yüzlerce yıl yetmez.
Sayfa 100