Haçlılar

Orijinal Adı:
The Crusaders

2022 43. kitabı
Okunma: 06 Temmuz 2022 10:11
Yazarlar için İkinci Dünya Savaşı belkide en çok ilgi çeken konudur. O kadar farklı yazar ele almıştır ki, onların sadece isimlerini yazmak bile sayfalar alır. Her cepheden ele alınmıştır savaş. Hemen hemen her ulustan yazarlar tarafından kendi bakış açılarıyla anlatılmıştır. Bunların bir kısmı direk olarak yaşadıkları savaşı anlatmış, bir kısmı ise yaptıkları incelemeler ve araştırmalar sonucu bulduklarıyla kitaplarına yön vermişlerdir. Bu kitapta anlatılan ise direk olarak savaşı yaşamış olan yazarın kendi yaşadıklarına ek olarak , geri planda kalmış olayları kurgulayarak bir roman havasında okuyucuya sunmasıdır. Kitabın yazarı Stefan Heym, 1933 yılındaki Reichstag yangınından sonra Almanya'dan kaçmış, önce Macaristan'da daha sonra ise ABD'de yaşamaya başlamıştır. Dolayısıyla yazar Normandiya'ya çıkarma yapan Müttefik birliklerle birlikte bir ABD askeri olarak savaşa dahil olmuştur. İşte bu roman Müttefiklerin Normandiya çıkarması sonrasında gelişen olayları anlatmaktadır. Yıl 1944. Yaz ayları. Çıkarma sonrası Normandiya'dayız. Bir Amerikan Birliğinde yaşananları okuyoruz. Olaylar, bir grup rütbeli ve rütbesiz Amerikan askeri üzerinden bize aktarılıyor. Birliğin Fransa içerisinde ilerleyişini, Paris'in alınışını, daha sonra Lüksemburg'da ve Almanya'da ilerleyiş ve nihayetinde Berlin. Aşama aşama, heyecanlı, duygusal ve dramatik müthiş bir hikaye. Diğer yazarların aksine yazar bize Berlin'e varmakla her şeyin sonlanmadığını gösteriyor. Başta Berlin olmak üzere Alman topraklarına hakim olmanın bu kadar kolay olmadığını, sadece savaşmayı bilen bir ordunun yerleşik düzende nelerle karşılaşabileceğini ve karşılaştığını da gözler önüne seriyor. Bu kitabı sadece bir savaş romanı olarak düşünmeyin. Kesinlikle sürekli savaşın anlatıldığı sıkıcı ve itici bir kitap
Tarih
HaçlılarStefan Heym · Yordam Kitap · 202115 okunma
2026 3. kitabı
Stefan Heym'in arka arkaya okuduğum ikinci kitabı. Lenz Belgeleri kitabında olduğu gibi Haçlılar kitabında da okuyucu kendine esir eden bir üslup ve akıcılığı var. Kütüphanemde ki en güzel yere sahip oldu kendisi. Kitap Amerikan ordusunun ikinci dünya Savaşı'nda Normandiya çıkarması ile başlıyor ve Amerikan ordusu ile Nazi ordusunun arasında geçen savaşı konu alıyor. Direkt olarak savaş kitabı olarak kesinlikle bakılmamalı. Bir çok karakter olmak ile birlikte her karakterin kendine has özellikleri ile savaş esnasında insanların duygu düşünce ve davranışlarını çok somut olarak görebiliyorsunuz. Savaşın insan bünyesinde ki psikolojisinden tutunda esir alınan insanların yaşadıkları zulümlere, işgal altında ki halkın yaşadığı hayattan tutunda işgal eden ordunun komutanlarının davranışlarına kadar sizi kâh sinirlendirecek kâh mutlu edecek bir çok gerçeğe yakın kurguyu görüyorsunuz. Okunmasını şiddetli tavsiye ederim. Ne zaman okumaya başladığınızı ve ne zaman bitirdiğinizi anlamayacağınız bir kitap.
HaçlılarStefan Heym · Yordam Kitap · 202115 okunma

Stefan HeymYazar · 2 kitap
Asıl adı Helmut Flieg olan Alman yazar ve gazeteci Stefan Heym, 10 Nisan 1913’te, Saksonya eyaletine bağlı Chemnitz’de doğdu. Henüz lisedeyken yazdığı antimilitarist bir şiir Nazileri öfkelendirince okuldan atıldı, eğitimini Berlin’de sürdürdü. 1933 Reichstag yangınından sonra, gazetecilik okulunu yarıda bırakarak Çekoslavakya’ya kaçtı. Prag’da yayınlanan Alman gazetelerinde çalıştı. Bu süre zarfında yazdığı makaleleri, Stefan Heym de dahil olmak üzere pek çok takma adla imzaladı. 1935’te aldığı bir öğrenci bursuyla ABD’ye gitti. Alman şair Heinrich Heine üzerine yazdığı bitirme teziyle Chicago Üniversitesi’nden mezun oldu. 1937-1939 yılları arasında, Almanca ve haftalık yayınlanan, ABD Komünist Partisi’ne yakın bir dergide yazı işleri müdürlüğü yaptı. İkinci Dünya Savaşı ile birlikte dergi kapanınca bağımsız yazar olarak çalışmaya başladı. 1942’de basılan ve Nazi işgali altındaki Çekoslovakya’yı anlattığı ilk romanı Hostages [Rehineler] ile en çok satanlar listesine girdi. Almanya’daki aile bireylerinden pek çoğu, Yahudi kökenlerinden ötürü Auschwitz toplama kampında katledilen Heym, 1943’te ABD vatandaşlığına geçti. İkinci Dünya Savaşı yıllarında antifaşist mücadeleye psikolojik savaş biriminde görev alarak katıldı. Çalışmaları, Nazilerin komutasındaki askerleri etkilemek için tasarlanmış bildiri, broşür ve radyo metinlerinden oluşuyordu. Bu deneyimi, ileride yazacağı ve kendisine yine büyük başarı getirecek olan The Crusaders [Haçlılar] romanının arka planını oluşturdu.