Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Çeşitleri - Özellikleri - Faydalanma Usulleri

Hadis Edebiyatı

İsmail Lütfi Çakan

Hadis Edebiyatı Sözleri ve Alıntıları

Hadis Edebiyatı sözleri ve alıntılarını, Hadis Edebiyatı kitap alıntılarını, Hadis Edebiyatı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Kur'an ile birlikte hadis, müslümanlara kendi içtimâî bünyelerinin ana temelleri olarak hizmet etmiştir. Çeşitli ilimler bu ikili kaynaktan doğmuştur." Sıddîkî, Hadis Edebiyatı Tarihi, s. 39.
HADIS EDEBİYATININ OLUŞUM SAFHALARI
Hadis edebiyatının oluşumunda şu dört safha dikkat çekmektedir: Hıfz (ezberlemek), Kitâbet (Hadislerin yazıya geçirilmesi), Tedvin (Hadislerin yazılı metinler halinde resmen bir araya toplanması), Tasnif (belli usullere göre kitaplaştırma). Aslında biz bu safhalara, "Hadisin günümüze intikal aşamaları" olarak da bakabiliriz. O zaman da bu aşamaları tespit, tedvin, tasnif ve tehzib diye sıralamak mümkün ve belki de daha uygun olur. Biz yine de bu safhaları ilk sıralamaya göre tetkik edeceğiz.
Reklam
hadisçilerin titizlikle ve tavizsiz uyguladıkları isnad sistemi denilen metodoloji, hadis edebiyatından diğer dini ilimlere intikal etmiştir. Bu da hadis ilmi ve edebiyâtının metod açısından dini ilimlere ve edebiyata tesirini göstermektedir.
Hocadan bizzat okumak, duymak ve başkalarına okutmak için yetki almak (rivâyet yetkisi, icazet) gibi dinamik bir eğitim öğretimin benimsenmiş olması, dikkate değer olan en küçük noktanın bile ihmal edilmeyip gösterilmesi, kaynaksız bilgiye itibar edilmemesi İslâm bilginlerinin, özellikle hadisçilerin ısrarla geliştirdikleri ilmî usuller ve meziyetlerdir.
Sayfa 306Kitabı okudu
Hadis edebiyatı genelde yüz yüze eğitimle (sema) hocadan alınan yetki (icâzet) sonucu rivayet edilen nüshalardan oluşmaktadır. Bunlar, müellif-musannif nüshalarının aynısı olmak, bunu da sema', mukabele, ve ferağ kayıtlarıyla ortaya koymak ve tetkike açık tutmak gibi son derece bilimsel ve güven verici özellikler taşıma imtiyazına sahiptir.
Hatta İmam Müslim gibi büyük bir muhaddisin, kendisine sorulan bir hadisi ararken, uyumamak için fazla miktarda aldığı belâzur sebebiyle vefat ettiği rivayeti, meselenin ne derece ciddi olduğunu bir başka açıdan belgelemektedir.
Sayfa 238
Reklam
Kitâbetü'l-hadis meselesini müstakil bir eserde tetkike tabi tutan Hatib Bağdâdî de "Açıkça ortaya çıkmıştır ki, ilk asırda hadislerin yazılmasının hoş karşılanmaması, Allah'ın kitabına bir başka şeyi eş tutmamak veya bir başka şey sebebiyle Kur'an'la meşguliyyetten uzak kalmamak içindir"¹ diyerek gerçek durumu tespit etmektedir. 1. Takyîdü'l-ilm, s. 93.
Hz. Peygamber, kendisinden sonra dini tebliğ sorumluluğunu yüklenecek olan ashabı, bu büyük görevi başarı ile yapabilecek kıvama gelmeleri için hikmet ile eğitirdi. Onun sözleri ne uzun ne de kısa olurdu. O, tane tane konuşurdu. Hatta Hz. Âişe, "Yanında bulunan herhangi bir kişi onun sözlerini kolaylıkla ezberleyebilirdi"¹ demektedir. Bazen de hâfızalarda iyice yer etmesi için Nebî sallallahu aleyhi ve sellem sözünü üç kere tekrar ederdi.² 1. Buhari, Menâkıb 23; Müslim, Fedâilu's-sahâbe 160 2. Bk. Tirmizi, Menâkib 9; Buhârî, İlim 30.
Sayfa 29 - HADIS EDEBİYATININ OLUŞUM SAFHALARI, HADİSLERİN EZBERLENMESİ (HIFZ).Kitabı okuyor
GENEL NİTELİKLİ KAYNAKLAR
Bunlar, çok değişik bilim dallarıyla ilgili edebiyatı tanıtma amacıyla kaleme alınmış olup bu arada pek tabii olarak hadis edebiyatı mahsüllerini de -kendi ölçülerine göre- bahis konusu eden kaynaklardır. Bu kaynakları kronolojik olarak şöylece sıralayabiliriz. 1. İbnü'n-Nedim'in (385/995) el-Fihrist'i 2. İbn Hayr el-İşbili'nin (575/1179) Fehrese'si 3. Kâtip Çelebi'nin (1067/1656) Keşfu'z-zunun'u 4. Brockelman'ın (1868/1956) GAL'i 5. Fuad Sezgin'in GAS'ı 6. DIA (Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi)
Sayfa 20 - Hadis edebiyatını tanımaya imkan veren bilgi kaynaklarıKitabı okuyor
TASNİF SİSTEMLERİ
Tasnif devrinde başlayıp süregelen iki ana tasnif sistemi görülmektedir. Bunlardan biri hadislerin, onları rivayet eden sahâbî ravilerin isimlerine göre sıralanması (ale'r-ricâl), ikincisi de konularına göre (ale'l- ebvab) tasnife tâbi tutulmasıdır.
45 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.