Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hadis Tarihi

Bekir Kuzudişli

Hadis Tarihi Sözleri ve Alıntıları

Hadis Tarihi sözleri ve alıntılarını, Hadis Tarihi kitap alıntılarını, Hadis Tarihi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sahabenin hadis rivayetindeki hassasiyeti...
Bir gün İbni Mesud :" Allah Rasulü buyurdu ki" dedi, sonrasında başını eğdi. Ona baktım, ayaktaydı gömleğinin bağları çözülmüş, boyun damarları şişmiş, gözlerinden yaşlar akıyordu. Sonra şöyle dedi: "Bundan az veya çok, buna yakın veya buna benzer bir şekilde rivayet etti."dedi.
Ölümden sonra devam edecek ikinci husus, faydalı ilim miras bırakmaktır. Gerek Kur'ân-ı Kerîm gerekse hadisler Müslümanların faydalı ilimler öğrenmesini istemiş ve onları gizlememesi gerektiğini vurgulu bir şekilde hatırlatarak sonraki nesillere aktarılmasını istemiştir. Bu yüzden İslâm'da ilme ve âlimlere büyük önem verilmekte, gerçek âlimlerin yokluğu sapma ve saptırmayla eş anlamlı sayılmaktadır. Kitap okuma, yazma, öğrenci yetiştirme veya onların yetişmesine maddi veya mânevî olarak yardımda bulunma dinimizde sevap sayılan işler arasındadır. Bu ameller, insanlar onlardan faydalanıp durdukça, yapanın amel defterini kapatmayacak işlerdir.
Sayfa 133Kitabı okudu
Reklam
Zira ibadetler imanın dışa vurumu gibidir. İbadetlerde gevşek davranan şahısların imanlarının sağlamlığını tekrar gözden geçirmeleri gerekir.
Sayfa 100Kitabı okudu
Hz.Peygamber (s.a.v.) çeşitli vesilelerle sahabilerin sözlerinin orada bulunmayanlara aktarılmasını öğütlemişti. Zeyd b. Sabit (v.45/665) ve diğer bazı sahabilerden nakledildiğine göre Allah Resülü, "Hadislerimi işitip duyduğu gibi aktaran şahısların Allah yüzünü ağartsın" buyurmuştur. Ayrıca o, Veda hutbesinde de sözlerinin diğer insanlara ulaştırılmasını özellikle istemişti." Öte yandan, ilmin gizlenmesini şiddetle kınayan âyet ve hadisler, öğrenilen hadislerin edasını gerekli kılıyordu. Buna karşılık Hz. peygamber (s.a.v.), kendi adına yalan söylenmesini şiddetli ifadelerle yasaklayarak, Müslümanları bu konuda uyarmıştı. Resûl-i Ekrem'in (s.a.v.) bu uyarısı, hadis nakleden sahabilerin ne kadar ağır bir sorumluluk altında olduklarını net bir şekilde ortaya koyuyordu.
Haram veya mekruh olan işlerde ise niyetin başka olması bir anlam ifade etmemektedir. Örneğin Bakılması haram olan bir şeye bakıp da niyetinin Allah'ın kullarını tefekkür etmek için olduğunu söylemesi helal değildir. İçkiyi su niyetine içse, o yine de haramdır.
Kalbin düzgün olması
Kalp, organların hakimi gibidir. Kalpte kin, kıskançlık, öfke, aşırı arzu ve benzeri mânevî hastalıklar olduğu takdirde, küp ancak içindekini sızdırır misali, gözetimi altındaki organlar da istenilen şekilde hareket edemeyecek, mesela dil, kötü ko- nuşacak; el, haksızlık yapacak; ayaklar, harama gidecektir. Kalp bunlardan uzak olduğu takdirde ise diğer organlar da ona uyup hayırlı amel yapacaklardır.
Sayfa 230Kitabı okudu
Reklam
Günlük işlerde ise Allah rızası gözetildiği zaman onlar aynı zamanda sevab vesile olacaktır. Nitekim Hz. peygamber (s.a.v.), "Allah'ın rızasını umarak aile için yaptığın her bir harcamanın mutlaka mükafatını alırsın. Eşinin ağzına koyduğun bir lokma da buna dahildir." buyurmaktadır. Benzer şekilde ticaret yapan kimse, işini en iyi şekilde yaparak insanlara faydalı olmayı, onları aldatmamayı düşünürse hem para hem de sevap kazanabilir.
Abdullah İbn Mesud Hadis Rivayet Ederken..!
Bir gün İbn Mes'ud "Allah Resûlü buyurdu." dedi, sonrasında başını eğdi. Ona baktım, ayaktaydı gömleğinin düğmeleri çözülmüş, boyun damarları şişmiş, gözlerinden yaş akıyordu. Sonra şöyle dedi: "Bundan az veya çok, buna yakın veya buna benzer bir şekilde rivayet etti." dedi." (Bir de korkmadan titremeden uydurma hadis rivayet edip bunu savunan kardeşlerimiz var. Ashabı Kiram'ın bu halinden ibret alsalar ya.)
Sayfa 60 - KAYIHANKitabı okudu
İbadetleri Allah katında makbul kılan şey bizim ihlas ve samimiyetimizdir.
"... İbadetlerde hem insanların hem de Allah'ın rızasını gözeten bir duruşun Allah katında hiç bir ehemmiyeti olmadığı belirtilmiştir. Başka bir deyişle, hem insanlar görüp ve takdir etmesi hem de Allah rızası için namaz kılan bir şahsın namazının Allah katında herhangi bir değeri yoktur. Çünkü ibadetleri Allah katında makbul kılan şey bizim ihlas ve samimiyetimizdir..."
Sayfa 40 - Kayıhan Yayınları - 5. BaskıKitabı okudu
Reklam
Vefat esnasında) Hz. Peygamber'in saç ve sakalındaki beyaz kıl sayısı yirmi tane değildi. Enes b. Mâlik
Sayfa 18 - Kayıhan yayınları
Allah katında bir amelin makbul olabilmesi için öncelikle niyetin sahih olması gerekir. Başka bir deyişle bir amel işlenirken Allah’ın rızasını kazanmaya niyet edilmelidir. Çünkü başka amaçların gözetildiği fiiller, asıl itibarıyla dinin teşvik ettiği hususlar olsa bile bu Allah katında değersizdir.
Sayfa 39
Halife Harun er-Reşid (170/786-193/809), huzuruna getirilen bir zındığın öldürülmesini emrettiğinde "Peki benim uydurduğum 1.000 hadisi ne yapacaksın?" şeklinde diklenmesi*
Sayfa 117 - Kayıhan yayınları
Hz. Âişe, diğer sahâbîlerin eksik veya yanlış anlamalarını düzeltmekle de meşhurdur. Örneğin Ebû Hüreyre tarafından rivayet edilen “Uğursuzluk evde, kadında ve attadır.” hadisini Hz. Âişe duyunca şöyle tepki vermiştir: Ebû Hüreyre tam olarak ezberleyemedi, Allah Resûlü yahûdilerden bahsederken şöyle demişti: “Allah Yahûdîleri helak etsin. Çünkü onlar ‘şüphesiz uğursuzluk evde, kadında ve attadır.’ diyorlardı.”
Sayfa 63 - Tayâlisi, Müsned
Ne Kur'ân-ı Kerim ve hadislere göre ne de pratik açıdan Hz.Peygamber'i dikkate almadan Kur'an'ı anlamak ve dini Allah'ın razı olduğu şekilde yaşamak mümkün değildir.
22 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.