Hadislerle İslâm 1

Kolektif

Hadislerle İslâm 1 Sözleri ve Alıntıları

Hadislerle İslâm 1 sözleri ve alıntılarını, Hadislerle İslâm 1 kitap alıntılarını, Hadislerle İslâm 1 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Allah Resûlü'nün, "Allah'ım! Recep ve Şaban aylarını hakkımızda mübarek eyle, bizi Ramazan ayına ulaştır." diye ettiği duanın arkasında da inananları Kur'an iklimlinin egemen olduğu Ramazan ayına hazırlama arzusu yatmaktadır diyebiliriz.
Sayfa 334
İnsanoğlunun birtakım sıkıntılarla karşılaştığında bunu zamana bağlaması kadim bir yanlıştır. Bu yanlış, günlük hayatımızda sıklıkla tekrarlanan bir durumdur. Karşılaşılan sıkıntıların sebeplerinin bir tarafa bırakılıp "ne kötü bir çağ", "ne günlere kaldık" denilerek en kestirme yolun seçilmesi ve problemin kaynağı olarak izafi bir olgu olan zamanın kabul edilmesi büyük bir yanılgıdır. "Feleğe küsmek", "felegin sillesini yemek" gibi kimi deyimlerde ifadesini bulduğu üzere dünyaya ve zamana işlevi dışında anlam yükleyerek, hayata karşı karamsarlığa kapıldığımız anlar çoktur. Halbuki iyi günlerin geleceğini ifade etmek üzere "Kara gün kararıp kalmaz." diyen de biziz. Anlaşılan o ki, insanın mayasında var olan peşin hükümlü ve aceleci olma niteliği' zaman algısında da kendini göstermekte, modern çağların bir hastalığı olan zamanı kutsama eğilimi ise, aslında tarihin derinliklerine doğru yol bulan bir cahiliye düşüncesi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Sayfa 327
Reklam
Üçüncü hicri asır, "hadisin altın çağı" olarak kabul edilir ki bu şüphesiz dogrudur. Zira Hadis Ilmi'nin erken devir eserleri bu asırda yazılmıştır. Bu asrın en geniş hadis kitaplarından olan Abdürrezzak b. Hemmam (211/826) ve Ebû Bekir Ibn Ebû Şeybe'nin (235/849) el-Musannef leri ile Ahmed b. Hanbel'in (241/855) el-Musned adlı eseri özellikle Kütüb-i Sitte'nin ana kaynağını oluşturan en önemli hadis arşivleridir. Örneğin Imam Muslim es-Sahih'inde İbn Ebû Şeybe'den 1540 hadis nakletmiştir. Aynı şekilde 121 Abdürrezzak, Ahmed b. Hanbel'in en önemli kaynaklarından biridir. İbn Hanbel Müsned'ini Abdürrezzak'ın yanından ayrıldıktan sonra 700 bin civarında hadisi gözden geçirmek suretiyle yazmaya başlamış ve onu sünnet konusunda ihtilafa düştüklerinde Müslümanların başvuracakları "imam" 122 (temel kaynak) olarak göstermiştir. Abdürrezzák takriben 18.000, İbn Eba Seybe 39.000, Ibn Hanbel ise yaklaşık 28.000 rivayet kaydetmiştir. İlk ikisi merfü, mevkuf ve maktu' rivayetlerin en zengin kaynaklarıdır.
Sayfa 73
Peygamberimiz "Öğreten ve öğrenen, sevap konusunda eşittir. " sözüyle, bilgi alışverişini insanlar arasındaki ilişkinin temeline koymuş ve bilmeyenleri öğrenmeye, bilenleri de öğretmeye teşvik etmiştir.
Sayfa 379
Ebû Hureyre'den nakledildiğine göre, Hz. Peygamber (sav) şöyle dua ediyordu: "Allahım! Fakirlikten, yokluktan ve zilletten sana sığınırım. Haksızlık etmekten ve haksızlığa uğramaktan da sana sığınırım." (D1544 Ebû Dâvûd, Vitr, 32)
Sayfa 161
Besmele, her hâyrın anahtarıdır.
Reklam
435 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.