Bir Ada Öyküsü

Kız çocuğu neden yüktü?
·167 syf.·
2026 10. kitabı
Hadula
Kitabı Bana Ne mi Yaptı? Yıktı geçti… Kalbimi paramparça etti, sonra bir köşeye savurdu. Beni derin düşüncelere itti. Yunan geleneklerinin saçmalıklarına ağlattı. O dönemin geleneklerine göre kız çocukları aile için büyük bir külfetti. Bir kız çocuğu dünyaya geldiğinde neredeyse oturup ağlayacaklardı: “Kız oldu…” Peki neden? Çünkü kız çocuğu doğar, büyür, genç kız olur; sonra onun için eş arayışı başlar. Uygun bir eş bulunduğunda ise damat çeyiz olarak ev ister, tarla ister, eşya ister. Bunlar olmazsa kızla evlenmez. Kız çocuğu, doğduğu andan itibaren ailesi için bir yük olarak görülür. Bizim Hadula Hanım teyze de bu düzenin içinde yaşayanlardan biridir. Kızını büyük zorluklarla evlendirir. Kızı evlenir, çocukları olur. Son doğumunda ise yine bir kız çocuğu dünyaya getirir. Nine Hadula, gönüllü olarak kızına gider; kızı iyileşene kadar bebeğe bakmayı üstlenir. Buraya kadar her şey “normal” gibi görünür. Aslında pek de normal değildir ama sonraki sayfalarla kıyaslayınca buna normal diyelim. Sonraki sayfalarda ise kanım dondu. Hadula’nın caniliği için “Bu kadarı da olmaz” dedim. Ben de tam burada, Hadula için Hz. Muhammed (s.a.v)’den bir söz bırakıp, sözü siz kıymetli okur arkadaşlarıma bırakmak istiyorum: “Kimin bir kız çocuğu dünyaya gelir de onu toprağa gömmeden, horlamadan ve üzerine erkek çocuğunu tercih etmeden yetiştirirse, Allah Teâlâ onu cennetine koyacaktır.”
2026 21. kitabı
Okunma: 03 Nisan 2026 00:00
Uzun zaman oldu bir kitabı kapak resminden dolayı okumayalı. Kapak resmini görür görmez aldım ve hemen okumaya başladım. Çünkü fotoğraf beni çok etkiledi. Gelelim kitaba: Çağdaş Yunan edebiyatından okuduğum ilk kitap oldu. Yazar Yunanistan’ın Dostoyevski’si olarak biliniyor. İlginç bir konu ve akıcı bir anlatımı var. Ayrıca şunu da söylemek gerekir ki Yunanistan ve Türkiye kültür olarak birbirine çok benziyor.
2024 125. kitabı
Okunma: 27 Ağustos 2024 00:41
Hadula, Frangoyannu, Yannu isimleriyle geçen alternatif tıpla ilgilenen yaşlı bir kadının akıl almaz yolculuğu... O dönemlerde alternatif tıp veya psişik görüyle ilgilenenler 'cadı' diye anılırdı. Çokça da batıl inançlar hâkimdi. Sultan Mahmut dönemini anlatırken önceden grupların yağmalama yöntemi ile kazançları varken devletin el koyması ile bu yağmalamanın yerine vergilendirme yönteminin geldiğini vurgulamıştır. Bir diğer örnekleme tekniğinde Themis Kanunu'ndan ve Zebur'dan bahsetmeden geçmiyor. Her insan ebeveyn olamaz. Elbette ki ebeveyn olmak zordur ancak bilinçli anne babalar olmasını yeğleriz. Çocuk dünyaya geldiği andan itibaren ebeveynlerde de değişiklik meydana gelir ancak bu değişikliğin ceremesini çocuklar ödememeli. O dönemde hâkim olan cinsiyet ayrımının günümüzde de devam ettiğini maalesef görmekteyiz. Farklı toplumların bir arada yaşadığını görmek mutlu etti. Türk toplum yapısı ile de benzerliği dikkatlerden kaçmıyor. Hadula'nın oyuktaki ve sahildeki maceralarından keyif aldım. Birlikte kitap okumanın güzelliği aynı hisleri paylaşmanız ve aynı düşüncelere sahip olmanızda bitiyor. Çok değerli arkadaşım, hocam, kitap dostum olan
GoodNightMoon
GoodNightMoon
'a teşekkürü borç biliyorum ve birlikte yine keyif alarak okuduğumuz nice kitaplarımız olsun. Sizi alıp başka diyarlara götüren nice kitaplar ve birlikte bu yolculuğa eşlik eden nice kitap dostlarınız olması dileğimle... Keyifli okumalar...
2021 28. kitabı
Okunma: 22 Şubat 2021 01:28
Jaguar’a böyle başarılı bir eserle bizi tanıştırdığı için teşekkür ediyorum.Kitabın insanı etkileyen,sağlam bir konusu var.Hadula’ya hem kızıp hem de üzüleceğiniz,sayfalarını merak ve heyecanla çevireceğiniz bu başarılı esere bir şans vermelisiniz.
Hadula bir hayal kırıklığı
·168 syf.·
2019 14. kitabı
Bu eser daha önce Dostoyevski'nin suç ve cezası ile benzer özellikler taşıdığı bir çok okur tarafından belirtildi. Bana göre Raskolnikov ile Hadula'yı bağdaştıran bir benzerlik olmadığı gibi, bu büyük başyapıtla da hiçbir ilgisi yok. Kötü bir kitap mı? değil. Ama bir suç ve ceza hiç değil! Yine sosyal medya ve booktoberların öve öve bitirememesi neticesinde almıştım Ve yine ortalama bir kitap olarak kaldı ben de. ... Kısaca konusu, Hadula hayatı boyunca sürekli günah işleyen bir kadın. Tanrının varlığına inanıyor ve işlediği günahları ruhunun dingileşeceğine temellendirerek yapıyor.
Kadın
2021 103. kitabı
Hiç böyle bir kitap beklemiyordum. Sefalet içinde yaşayan bir kadının hikayesini okuyacağım sanıyordum. Ama yaptıkları, kaçış hikayesi ve sonu ilginçti. Spoiler olmasın diye kimse bahsetmemiş ama bence kitabın daha çok ilgi çekmesi için kadının suçundan bahsetmek gerekiyor. Kendi torunu da dahil kız çocuklarını öldüren bir kadının hikayesi bu. Kadın olmanın zorluğunu yaşamasın diye yaptığını kendince mantıklı bulan. Ama kundaktaki bebeği bile öldüren bir kadın. Kitap kapağı da daha anlamlı oluyor böylece. Bence okuyun dehşet bir eser.
2020 25. kitabı
Okunma: 30 Nisan 2020 04:30
Hepinizi öyle seviyorum ki, Siz türlü türlü milletlerin anneleri oluyorsunuz. Zevk uğruna çocuk doğuruyorsunuz.
2018 100. kitabı
Okunma: 03 Ağustos 2018 09:57
1800'lerin sonunda Yunanistan'ın Skiathos adasında yaşayan Hadula isimli yaşlı kadın öyküsü üzerinden o dönemde Yunanistan'da kız çocuğu ailesi olmanın ne kadar zor olduğunu okuyoruz. Örf ve adetler gereği evlenmenin ve yüklü miktarda çeyizin gerekliliğiyle ailelerin kızlarını evlendirememesinin yol açtığı buhranla Hadula'nın kızlarını ve hatta kız torunlarının varlığıyla düştüğü bunalımla kız çocuklarına karşı duyduğu öfkenin nasıl açığa çıktığıyla ilgili bir şahane kitap. Özgün adı Katil kadın olan kitabın kapağı da bir erkek bebek kıyafeti ile desteklenmiş harika olmuş. Yazarın diğer kitaplarının çevirilerini de bekliyorum.
2018 29. kitabı
Kitabın yazarı Yunan edebiyatının Dostoyevskisi olarak anılıyor. Hadula beni çok etkiledi. Ve bu kitabın yazarının bir erkek olması dahada etkiledi sanırım . Kadının toplumdaki yeri üzerine şöyle kabaca bir gözlem yapılıp bu kadar hissedilerek yazılamazdı. Önce anne- babasına sonra evlenip kocasına , çocuklarına köle olan kadının yeri... Bu durum yazarı nasıl rahatsız etmiş ki o tarihlerde Hadulayı yaratmış hemen. Hadula da kız çocuk sahibi olan ailelerin kızlarını evlendirirken çeyiz vermenin maddi külfeti, sonra evlenen kızların çocuklar doğurup aynı döngüyü devam ettirip, kocalarına köle olmalarından duyduğu rahatsızlığa bir çözüm bulmuş kendince : Ölüm . Kızsam mı Hadula’ ya hak mı versem bilemedim. Kadın olmak demek ki her tarihte her çağda zor .
KADIN OLMAK;
2021 88. kitabı
Okunma: 18 Eylül 2021 09:33
Yunan Edebiyatı ile geldim bu kez.1800 yılların sonu ile 1900 yılların başlarına denk gelen bu novella acılarla dolu,simsiyah kapkaranlık... Yazarın Yunan Edebiyatının Dostyoveskisi olarak bilinmesi ve yazarın dilini ve yazım şeklini bilmeyen bir okur için merak uyandıracak cinsten... Yüzyıllardır kadınların yaşadıklarını,çilelerini, problemlerine bu eserde de şahit oluyoruz. Kadın olmak.... Değer görmediğin bir ailede büyüdüysen, kız olduğun için hiç bir önemin yok ve hizmet eden olarak görülüyorsan, bu durum yaşlanınca dahi devam ediyorsa iç bulantıları,psikolojik sorunların baş göstermesi gayet normal... Hayatı boyunca hiç değer görmemiş, önemsenmemiş bir kız bu önemli duyguyu bilmiyor ki çocuklarına, torunlarına yansıtabilsin. Sevmeyi,değer vermeyi,saygıyı hiç bilmeyen bunları çocuklarına nasıl gösterebilsin... Sizi seven size değer veren bunu sizin de hissettiğiniz ve hislerinizi kıymetlilerinize bunu gösterebileceğiniz günlerle dolu olsun hayatınız. Sevgiyle Kalın...

Aleksandros PapadiamantisYazar · 4 kitap
4 Mart 1851'de Hadula başta olmak üzere birçok çalışmasının coğrafi dokusunu oluşturan Skiathos Adası'nda papaz bir babanın dördüncü oğlu olarak doğdu. Skiathos'ta ancak on bir yaşına kadar eğitim görebildi. Daha ileri seviyede eğitim veren bir okul olmadığı için sonraki üç yılını babasının çiftçilik işlerine yardım ederek geçirdi ve kalan eğitimini yakın adalardaki okullara giderek tamamlayabildi. Üniversite için başkente gitmeyi başardığında yirmi üç yaşındaydı ve sadece iki yıl boyunca felsefe okuyabildi. Neyse ki, bu sırada kuzeninin de yardımıyla Yunan basın yayın dünyasına kıyısından köşesinden girmeyi başarmıştı. Ekonomik zorluklar nedeniyle öğrenimini yarıda bıraktıktan sonra geçimini sağlamak için birçok işte çalışsa da, hayatı boyunca bağlı kaldığı tek uğraş vardı: Yazmak. İlk romanı Muhacir 1878'de -İstanbul'da çıkan- Neologos'ta, sonraki üç romanı Atina gazetelerinde yayımlandı. Hatta bir süre sonra gazeteler onun öykülerini ve romanlarını tefrika halinde basmak için birbirleriyle yarıştılar. Papadiamantis telif konusunda gazetelere zorluk çıkarmadı, pazarlık yapmadı ve kazandığı parayı dikkatsizce harcadı. Bir dönem boyunca günlerini sadece öykü yazarak ve çeviri yaparak geçiren Papadiamantis Suç ve Ceza, Quo Vadis, Dracula, Manxman gibi romanları ve Çehov, Bret Harte, Jerome K. Jerome'nin öykülerini Yunancaya çevirdi. 1902'de memleketi Skiathos'ta en iyi eseri olarak kabul edilen Hadula'yı yazmaya başladı. Bu roman, ona ''Yunanistanın Dostoyevski'si'' unvanını kazandırdı ve Papadiamantis o günden sonra ''Hadula yazarı'' olarak anıldı. Romanı bitirdikten sonra Atina'ya tekrar döndü. Hırpani görünüşlü bir bekâr olarak, ölümüne dek büyük bir sadelikle yaşayan Aleksandros Papadiamantis, 1909'da memleketine yerleşti ve yakalandığı zatürre nedeniyle 3 Ocak 1911'de, doğduğu Skiathos'ta hayata gözlerini yumdu.