Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Hafıza, Tarih, Unutuş

Paul Ricoeur

Hafıza, Tarih, Unutuş Sözleri ve Alıntıları

Hafıza, Tarih, Unutuş sözleri ve alıntılarını, Hafıza, Tarih, Unutuş kitap alıntılarını, Hafıza, Tarih, Unutuş en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Olay kavramı gibi tarihsel zamanın mimarisi kavramı da tarihin bütünsel zamanının ayrışması sayesinde elde edilir. Bu ayrışma da farklı yerel zamanlar arasındaki ilişkiler sorununu doğurur. Peki cücelerin bakışının "keskinliğini" bunları omuzlarında taşıyan devlerin "büyüklüğüyle" karşılaştıran Bernard of Chartres gibi konuşmayı artık bıraktık mı? Rönesans zamanlarını karanlık çağlarla karşılaştırmaktan, bazı döngüsel olguların kaydettiği salınımları gözetlemekten, ilerlemeleri ve gerilemeleri belirlemekten, kaynaklara dönmeyi övmekten, tarihin birikimsel etkilerini zevklerin ve âdetlerin bozulmasından korumaktan vaz mı geçtik? Artık eskiler-modemler tartışması yapmıyor muyuz?16 Vico ve Turgot'yu okumuyor ve anlamıyor muyuz?
Gerçekten de tarihsel bilginin karşısında sadece kolektif hafızanın bulunduğunu düşünmemek gerekir. Tarihsel bilgi de kötülük, aşk ve ölüm gibi sorunların yarattığı alan kadar zengin bir spekülatif alanda kendi betimleme ve açıklama mekânını elde etmelidir.
Reklam
"Görünüşe göre anı basit biçimde anımsanmış geçmişi anlatıyor. Beklenti beklenen geleceği, ’betimleyiş" (Abbildung) betimlenmiş nesneyi, fantazi 'kurmacayı' (Fiktum) ifade ediyor; tıpkı algı algılanan şeye dayandığı gibi. Ancak gerçekte durum böyle değil"
Angelus Novus
"Klee'nin 'Angelus Novus' adlı bir tablosu var. Bakışlarını ayıramadığı bir şeyden sanki uzaklaşıp gitmek üzere olan bir meleği tasvir ediyor: Gözleri fal taşı gibi, ağzı açık, kanatları gerilmiş. Tarih meleğinin görünüşü de ancak böyle olabilir, yüzü geçmişe çevrilmiş. Bize bir olaylar zinciri gibi görünenleri, o tek bir felaket olarak görür (...) Biraz daha kalmak isterdi melek, ölüleri hayata döndürmek, kırık parçaları yeniden birleştirmek... Ama Cennet'ten kopup gelen bir fırtına kanatlarını öyle şiddetle yakalamıştır ki, bir daha kapayamaz onları. Yıkıntılar gözlerinin önünde göğe doğru yükselirken, fırtınayla birlikte çaresiz, sırtını döndüğü geleceğe sürüklenir. İşte ilerleme dediğimiz şey bu fırtınadır."
Sayfa 548Kitabı okudu
Pierre Coste'un çevirisinden (1700) sonra yapıtı ikinci kez çeviren ve kapsamlı bir yorum* ekleyen Etienne Balibar'ın en başta belirttiği gibi, Locke'un keşfettiği bilinç Batı felsefesinde Leibniz ve Condillac'tan başlayıp Kant ve Hegel yoluyla Bergson ve Husserl'e kadar uzanan bilinç kuramlarının kaynağıdır. Bunlardan kimileri bu kaynağı itiraf eder, kimileri gizler; çünkü conciousness ve self terimleri konusunda önemli bir yenilik söz konusudur. Bu yenilik onlara çerçeve oluşturan kimlik/özdeşlik kavramını da içine alır. *jJohn Locke, Identité et Différence : L'Invention de la conscience, çeviri, sunum, yorum: Etienne Balibar, Paris: Seuil, 1998.
Geri14
74 öğeden 61 ile 74 arasındakiler gösteriliyor.