Bir Anadolu Kızının Romanı

Halime

Grace Rasp-Nuri
Tahmini Okuma Süresi:
6 sa. 43 dk.
Sayfa Sayısı:
237
Basım Tarihi:
1960
Yayınevi:
Doğan Kardeş Yayınları
Ülke:
Türkiye
Dil:
Türkçe
Format:
Ciltli
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Puan vermedi·237 syf.··
2023 2. kitabı
·
3 günde okudu
·
Okunma: 05 Ocak 2023 09:57
Cumhuriyetin yeni kurulduğu zamanlar da Gazi Mustafa Kemal Paşa erkek çocuklarının okula gitmelerini emreder. Halime de bu duruma içerler. Neden erkekler istediği herşeyi yapabiliyor da kızlar yapamıyor ? Tabii o zamanlar erkek çocukları el üstünde tutuluyordu. Çünkü ailelerinin soylarını onlar devam ettireceklerdi. Varsın okusunlardı … Fakat gelen ikinci bir emirle artık kız çocukları da okula gidebileceklerdi. Halime buna çok sevinmişti. Halime’nin okuma aşkıyla yanıp tutuştuğu ve sonunda çok merak ettiği ve özlemini çektiği okula kavuşmasını anlatan bir kitaptı.
HalimeGrace Rasp-Nuri · Doğan Kardeş Yayınları · 196017 okunma
Puan vermedi·237 syf.··
2022 3. kitabı
·
1 saatte okudu
·
Okunma: 23 Ocak 2022 23:16
Merhabalar Eski kitaplara ilgim her zaman çok fazla olduğu için almıştım bu kitabı. Çok tatlı nahif bir kitap ama bir o kadarda acı. Eski zamanlarda hep bi oğlan çocuk sevdası vardı. Kız çocukları önemsenmezdi. Şimdilerde yine durum farklı sayılmaz ama eskisi kadar değil en azından. Halime, babası şehit olduktan sonra annesiyle yaşamaya çalışır. Kardeşi hastalanıp ölünce annesi bir çok kez ölenin kızı olmasını dile getirdiği için bütün işlerde en iyisini yapmaya çalışıyordu Halime. Gazi Mustafa Kemal çocukların mektebe gitmesini emreder. Oğlanları gönderir ama kızları göndermezlerdi. Erkek soyu devam ettirirdi okusundu. Halime'nin okuma aşkıyla ordan oraya sürükleniş hikayesi bu :/
Hayat
HalimeGrace Rasp-Nuri · Doğan Kardeş Yayınları · 196017 okunma
Puan vermedi·237 syf.··
2022 40. kitabı
·
3 saatte okudu
·
Okunma: 23 Mayıs 2022 18:11
Uzunca zamandır bu tarz bir kitap okumamıştım. Kitap kapağından ziyade kitap içeriği hem hikaye, hem roman, hem tarih tarzında. Açık ve sade bir anlatımı var. Konusu ise :Halime , babasız, annesiyle beraber köyde yaşayan, erkeklerin egemen sürdüğü! O erkek okur, o erkek yapar, senin saçın uzun aklın kısa gibi sözlere maruz kalan kadınların geliştirilmek istemeği, sadece erkeklerin okula gittiği, kadınların ev işinden ve çocuk doğurmaktan başka hiçbir işe yaramadığı! Mustafa Kemal Atatürk tarafından harf inkılabı yapılana ve kız çocukları da mekteplere gidecek ihtarı yayınlanılana kadar bu şekilde yaşamaktadır. Velhasıl harf inkılabı yapılıp, kız çocukları da mektebe başlayınca kızının okumasına en baştan beri destek olan annesi tarafından okula gönderilir... Tema : Bir çok toplumda olduğu gibi özellikle Dinci toplumlarda ataerkillik her ailede baş göstermektedir. Toplumun alışılagelmişin dışında toplum faydasına olmak için koyulan kuralların, devrimlerin gerici zihniyetler yüzünden ötekileştirilmek istendiği halde topluma kazandırılan insanları çok güzel ifade etmiştir.
İnsan ve Duygular
HalimeGrace Rasp-Nuri · Doğan Kardeş Yayınları · 196017 okunma
Puan vermedi·237 syf.··
2021 26. kitabı
Eşimin kitaplarından biri #halime Doğan Kardeş Yayınlarından, 1960 basımı bir kitap. Bir Anadolu Kızının Romanı ismi gibi, Kayseri'nin bir köyünde, babasını savaşta, kardeşini de hastalıktan kaybetmiş ;anne kız yaşam mücadelesi veren bir hayat. Öyle naif bir Türkçe ile anlatımı var ki.... Acıtasyon yok hatta kız çocuklarının Gazi Mustafa Kemal'in talimatı ile okula gitmelerini de anlatan bir hikaye... O dönemin köy mücadelesini, yaşamı anlatan bir hikaye.
HalimeGrace Rasp-Nuri · Doğan Kardeş Yayınları · 196017 okunma

Yazar Hakkında

Grace Rasp-NuriYazar · 1 kitap
Bugün eserleri neredeyse unutulmuş olan Grace Rasp-Nuri, yaşadığı dönemde Alman ve Türk kültürü arasında bir köprü işlevi görmüştü. Hayatının çoğunu Almanya’da, özellikle Darmstadt’ ta geçirdi. II. Dünya Savaşı’nın sonunda, yaklaşık 45 yaşında yazmaya başladı. İlk eserleri olan ‘Dünyalar Arasındaki Ada’ ve ‘Yılan Tohumu’ otobiyografikti ve Kıbrıs’ta doğup İngiliz, Yunan, Türk kültürleri arasındaki çocukluğunu anlatmaktaydı. Grace Rasp-Nuri yetişkinler ve gençler için yazdı. Türk Çocuğu Yusuf (aslında anlatılan Kıbrıslı Yusuf’tur) ve Alima (Halime) gibi eserleri birçok dile çevrildi. En değerli Alman çocuk kitapları arasında yer aldılar. Alman-Türk bir çiftin yaşamı, Türk kızlarının okula gitmemesi ya da fiziksel engelli bir çocuğun sorunları ile ilgili romanlarıyla çağının çok ilerisindeydi. 100. doğum günü vesilesiyle “Siegfried/Bir Yaşamın Yıkımı” romanı yeniden yayımlandı. Bu kitapta Berlinli bir aileden gelen Yahudi bir çocuğun hayatının ve ıstırabının hikayesi anlatır. Kıbrıs’ta farklı kültürler arasında büyüyen, daha sonra yaşamını Almanya’da sürdüren Grace Rasp-Nuri, ‘öteki’nin hayatını çok etkileyici bir şekilde anlatmasıyla dikkat çeker.