Halk Şiirinde Tür Şekil ve Makam

M. Öcal Oğuz

Halk Şiirinde Tür Şekil ve Makam Gönderileri

Halk Şiirinde Tür Şekil ve Makam kitaplarını, Halk Şiirinde Tür Şekil ve Makam sözleri ve alıntılarını, Halk Şiirinde Tür Şekil ve Makam yazarlarını, Halk Şiirinde Tür Şekil ve Makam yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Şu halde varsağılar halk şiirinin “tür” ve “şekil” kavramları açısından değerlendirilirse, bazı araştırmacıların* kaydettiği gibi bir nazım şekli değildir. Varsağıların, -tasnif kolaylığı açısından bakıldığında- türkü ile aynı kategoride “ezgi ağırlıklı bir tür” olduğu söylenebilir. *Hikmet Dizdaroğlu, “halk şiirinde şekil yoktur, tür vardır" görüşünden hareketle, varsağıları da “tür”olarak değerlendirmekte, ancak tarif ederken şekil özellikleri üzerinde durmaktadır. İsmail Habib Sevük ise böyle bir tasnife ve tasnif sorununa hiç dokunmamaktadır. Cem Dilçin, halk şiirini "tür" ve "şekil" bakımından tasnif etmekte ve varsağıyı, şekil olarak göstermektedir.
112 syf.
·
Puan vermedi
·
9 günde okudu
Halk Şiirinde Tür Şekil ve Makam
Halk Şiirinde Tür Şekil ve Makam
M. Öcal Oğuz
M. Öcal Oğuz
M.Öcal Oğuz’un kaleminden çıkma Azerbaycan ve Türkiye sahası tür ve şekil sorununa değinilen bilgilendiren, açıklayan kitap; 5 başlıkta tür, şekil ve makam sorunu üzerine değinir. İlk bölümde Türkiye sahasını inceler. Kalıplaşmış ifadeleri yıkarak okuyucuyu bilgilendirme ve yönlendirmeyi amaçlar. İkinci bölümde Türkiye sahası aşık makamlarını inceler, aşık makamları üzerine çalışma yapan isimlere ve alıntılarına yer verir. Üçüncü bölümde ise Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan kaynaklarına göre Halk Şiirinde varsağı konusuna değinerek Türkiye sahasında varsağının kalıplaşmış terimi olan “Bre, Hey geçiyorsa varsağıdır.” ifadelerine açıklık kazandırır. Son iki bölümde ise daha çok Azerbaycan sahasına yönelen yazar, Azerbaycan sahasının önemli bir yazarı ve araştırmacısı Mürsel Hekimov’dan yararlanarak tür ve şekil konusuna açıklık getirmeyi amaçlar. Kitabın içerisinde bulunan Mürsel Hekimov tarafından hazırlanan Âşık Şiirinin okunduğu saz havaları cetveli, her iki edebiyat sahası içinde son derece yararlı ve bilgilendiricidir.
Halk Şiirinde Tür Şekil ve Makam
Halk Şiirinde Tür Şekil ve MakamM. Öcal Oğuz · Akçağ Yayınları · 20197 okunma
Reklam
Gerek Doğu Türk gerekse Batı Türk kaynaklarını incelediğimizde, uzun bir destan dönemi yaşadığımızı ve bu destanlarımızı nazım ve müzik temeline oturttuğumuzu rahatlıkla söyleyebiliriz. Buna ek olarak çeşitli Türk şubelerine göre Kam, Bakşı, Ozan, Oyun... gibi adlar alan sanatçılarımızın tespit edilebilen en eski dönemlerden beri, sanatlarını sihri bir havada söz-müzik esasına göre icra ettiklerini de biliyoruz.
Sayfa 25 - Akçağ Yayınları, 2. Baskı, Ankara 2019Kitabı okudu
XX. yüzyıl başından beri temsilcisi kalmadı, tükendi, tükenecek denilen âşık edebiyatı, varlığını devam ettirmesine engel olan birçok faktöre rağmen, çeşitli uyum merhalelerinden geçip güçlenerek geniş kitlelere seslenmektedir. Bunun izahı, Türk zevkinin ulaşılabilen en eski kaynaklarından bugüne şiir ve müziği birbirinden ayırmamış olmasındadır kanısındayız. (Günay 1991)
Sayfa 26 - Akçağ Yayınları, 2. Baskı, Ankara 2019Kitabı okudu