Halk Şiirinde Tür Şekil ve Makam

M. Öcal Oğuz

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Şu halde varsağılar halk şiirinin “tür” ve “şekil” kavramları açısından değerlendirilirse, bazı araştırmacıların* kaydettiği gibi bir nazım şekli değildir. Varsağıların, -tasnif kolaylığı açısından bakıldığında- türkü ile aynı kategoride “ezgi ağırlıklı bir tür” olduğu söylenebilir. *Hikmet Dizdaroğlu, “halk şiirinde şekil yoktur, tür vardır" görüşünden hareketle, varsağıları da “tür”olarak değerlendirmekte, ancak tarif ederken şekil özellikleri üzerinde durmaktadır. İsmail Habib Sevük ise böyle bir tasnife ve tasnif sorununa hiç dokunmamaktadır. Cem Dilçin, halk şiirini "tür" ve "şekil" bakımından tasnif etmekte ve varsağıyı, şekil olarak göstermektedir.
Gerek Doğu Türk gerekse Batı Türk kaynaklarını incelediğimizde, uzun bir destan dönemi yaşadığımızı ve bu destanlarımızı nazım ve müzik temeline oturttuğumuzu rahatlıkla söyleyebiliriz. Buna ek olarak çeşitli Türk şubelerine göre Kam, Bakşı, Ozan, Oyun... gibi adlar alan sanatçılarımızın tespit edilebilen en eski dönemlerden beri, sanatlarını sihri bir havada söz-müzik esasına göre icra ettiklerini de biliyoruz.
Sayfa 25 - Akçağ Yayınları, 2. Baskı, Ankara 2019Kitabı okudu
Reklam
XX. yüzyıl başından beri temsilcisi kalmadı, tükendi, tükenecek denilen âşık edebiyatı, varlığını devam ettirmesine engel olan birçok faktöre rağmen, çeşitli uyum merhalelerinden geçip güçlenerek geniş kitlelere seslenmektedir. Bunun izahı, Türk zevkinin ulaşılabilen en eski kaynaklarından bugüne şiir ve müziği birbirinden ayırmamış olmasındadır kanısındayız. (Günay 1991)
Sayfa 26 - Akçağ Yayınları, 2. Baskı, Ankara 2019Kitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.