Hapishane Şifacısı #1

Ciltli

Spoilerlı
2024 41. kitabı
Okunma: 16 Eylül 2024 19:54
İlk 100 sayfa harikaydı. Sonra olaylar o kadar saçma ve mantıksız ilerledi ki, çok soğudum. Kiva'nın, Tilda için yarışmalara katılması saçmalıktı mesela. Bütün kitap boyunca bunun mantıksızlığını düşündüm. Ayrıca Kiva'nın ittire kaktıra geçmesi çok saçmaydı. Ve imtihanların sırası çok saçmaydı? Allah aşkına Krematoryum etabını ikiye koyup, labirentte kaybolmayı sona koyan salak kim? Yani canlı canlı yanmak mı daha zor yoksa labirentten çıkmak mı??? Bu konu hala havada kaldı çünkü yazar olayların işleyiş sırasına göre koymuş etapları. Diğer türlü yapsa Jaren'i erken öğrenmek zorunda kalırdık. Bu da işine gelmezdi. Neyse sonuç olarak kitabın sonlarına doğru hemen hemen her şey mantığa oturdu - az önce yazdığım olay hariç- Jaren'in olayını ters köşe gibi sunduğunda şaşırmıştım ama zaten beklenen bir olaydı. Naari ve Jaren başından beri çok şüpheli davranıyorlardı. Ama asıl ters köşeyi vurmak için yazar bu olayı öne atmış ve bu çok hoşuma gitti. Tilda için yarışmalara katılması, ona annesinin ve babasının tanışma hikayesini anlatarak yatıştırmaya çalışması anlam kazandı ve baya iyiydi. Tipp ve Jaren gerçekten çok başarılı karakterlerdi. İkisinin repliklerinde de yastıkları ısırdım tatlılıktan. Kiva'yı son ana kadar sevmedim ama son anda o da ilgimi çekmeye başladı. İkinci kitabı acayip merak ediyorum. Son 100 sayfaya kadar elimde sürünse de, sonu beklentimi fazlasıyla karşıladı ve sevdiğim bir kitap oldu. Cidden ters köşesi çok güzeldi.
2025 91. kitabı
Okunma: 17 Mayıs 2025 18:26
Hem tavsiye edildi, hem çok görmüştüm hem de merak ediyordum. Evet sevgili okurlar bugün Hapishane Şifacısı'yla geldim. (Spoiler yok) Kitapta beğenmediğim noktalara değineceğim ilk olarak. Birincisi, sıkıldım. Özellikle ortalarda o kadar durağan geldi ki. 0 olay ve imtihanlara kadar olan süre hiç geçmiyordu. Sürekli aynı şeylere değiniliyordu, Tilda hasta, gardiyanlar kötü, Naari ile çizgi bulanıklaştı, virüs, Jaren daha yakın. Ortalarda sıkılma sebebim. Sonlara doğru yaklaşık 310'dan sonrası çok şükür akıcıydı, okurken zevk alarak okudum. Diğer nokta ise tahmin edilebilir olması. Neredeyse hepsini tahmin ettim. Benimle mi alakalı bilmiyorum ama her kitapta aynı şeyi görmekten bıktım artık. İsyancılar, prensler, prensesler.. Hoşuma gitmiyor değil ama gerilim dışında artık ters köşeli kitap okuyamıyoruz. Biraz can sıkıcı bir durum ama öznel de. Karakterleri sevdim Naari ve Tipp yan karakterlerden favorilerim♡ Jaren'da klasik dalgacı şefkatli erkek karakter tipi var. Bu konuda da özgün olmadığını söyleyebilirim. Kiva genel olarak iyiydi. Allah'tan aptal hareketleri yok ( son zamanlarda çok çekiyorum o karakterlerden beni bilen bilir) Anlayamadığım birkaç nokta var, diğer kitaplarda belirtilmesini umuyorum. Tavsiye edebileceğim bir kitap, ben sevdim ne kadar beğenmediğim noktalar olsa da. İncelememi okuduysanız teşekkürler, kitaplı günler dilerim☆
2024 143. kitabı
Elimdeki bitmiş fantastik seri azlığından ötürü bu seriyi okumaya uzun zamandır kıyamıyordum. Ama gel zaman, git zaman, sonunda zamanının geldiği zamandayım sanırsam, galiba.:) Noni nin kalemini #medoragünlükleri serisinde çok sevmiştim. Dolayısıyla bu seriye karşı beklentim çok üst seviyelerde idi. Seri çok iyi ve heyecanlı bir girişle başladı ama sonra bayağı durağan bir sürece girdi. Hatta bir ara lütfen bu seri kötü çıkmasın diye içsel dualara tutunurken buldum kendimi.:) Ama son dönemeçteki o paragraflarda Lynette cim sağolsun baştaki es geçirilen sürelere inat tüm şok bombalarını ardı ardına patlattı. Kitabın sakin akışına o kadar alışmışım ki birden vayyyy be ne oluyoruz, nasıl yani zihniyetine ulaşmam ve olayları anlayıp, uyum sağlayabilmem biraz zaman aldı tabi. Kitabın genel gidişatı hafif hatta yer yer sıkıcı geçsede bağlandığı yerden çok memnun kaldım hatta baya şaşırdım bile denebilir. Umarım sonda yakalanan tempo ve heyecan serinin devamında bu hızla ve keyifle akar gider. Okuyup göreyim o zaman, hadi bana rastgele.....
Kitap Yorumu
Spoilerlı
2024 28. kitabı
Okunma: 16 Eylül 2024 20:28
İlk 150 sayfa mükemmeldi. Yazar, kitabın başlarında hapishaneyi çok güzel anlattı, karakterleri de çok güzel okuyucuya bağladı. Ortalarında hafif sıkılsam da kendimi zorlayıp 60-70 sayfa okudum ve açıldı. Ama o kadar güzel açıldı ki kitabı elimden bırakamadım resmen. Kitap genel olarak çok güzeldi, konusu da çok güzeldi ama sanki biraz havada kalmış bir şeyler vardı bu kitapta. Mantık hataları çok fazlaydı ve bu biraz can sıkıcıydı. Mesela imtihanların sırası? Neden en kolayını sona koyup en zorlarını başlara koyduğunu asla çözemedim. Başlarda Asi Kraliçe'yi ve Tipp'i bu şekilde koruması da mantıksız gelmişti ama en sonunda kraliçenin annesi olduğunu öğrendikten sonra mantıklı geldi fakat okurken çok saçmaydı. Ve bu ters köşeyi bir anda yemek mükemmeldi. Karakterlere gelecek olursak, Kiva'ya maalesef çok fazla bağlanamadım. Asla bana hitap eden bir karakter değildi, sonlara doğru biraz merak etsem de favorim olmadı. Jaren'i ise çok sevdim. Gerçekten kitabın başından sonuna kadar Jaren'in olduğunu bütün sahneleri gülümseyerek okudum, çok tatlıydı. Tipp, mükemmeldi. Favori karakterim oldu diyebilirim... Naari'yi de aynı şekilde sevdim, hikayeye çok şey kattığından dolayı okumak keyifliydi. Sonuç olarak kitaptaki tek sıkıntı olay örgüsü. Onun dışında hiçbir sorun göremedim, direkt 2. kitabını sipariş vereceğim.
BU KADIN YAZMAYI BILIYOR
2024 124. kitabı
Başlangıcında sıkılacaksınız ama bu kadın ne yaptığını, ne yazdığını biliyor. OKUYUN LÜTFEN OKUYUN. Hemen ikinci kitaba geçiyorum… İyi okumalar herkese 🩶
Hapishane Şifacısı | İnceleme
2025 24. kitabı
Okunma: 18 Temmuz 2025 00:00
Hapishane Şifacısı – Lynette Noni Puanım: 4/5 Uzun zamandır kitaplığımda okunmayı bekleyen bir seriydi ve hep erteliyordum. Açıkçası pişmanım çünkü gerçekten beğendim. Ortalama bir fantastik kurgu olabilir ama hem konusu hem de karakterleriyle beni içine çekti. Konusu ise kısaca şu şekilde: Kiva Meridan, Zalindov adlı karanlık ve tehlikeli bir hapishanede şifacı olarak çalışıyor. Ancak aslında bir mahkûm; küçük yaşta buraya atılmış ve yıllardır hayatta kalmak için savaşan bir karakter. Yani bir şifacıdan çok daha fazlası olduğunu ilerleyen bölümlerde keşfediyoruz. Bir gün "Direnişin Kraliçesi" olarak bilinen ağır yaralı bir mahkûm hapishaneye getiriliyor. Onun durumu o kadar kötü ki, geçmesi gereken ölümcül büyüsel sınavlar – yani “Çileler” – için hayatta kalması neredeyse imkânsız. İşte tam bu noktada, Kiva onun yerine bu sınavlara katılacağını söylüyor ve hikâye oradan sonra iyice hız kazanıyor. Bu noktadan itibaren: Gizli kimlikler, Sırlar, Hayatta kalma mücadelesi, Sadakat ve direniş, Umut, büyü ve entrika dolu bir yolculuğa başlıyoruz. Fantastik kurgularda sevdiğimiz tüm temalar burada toplanmıştı açıkçası. Kitabın dili oldukça akıcıydı. Girişi çok iyiydi, beni hemen içine çekti. Orta kısımlarda biraz duruluyor ama bu da olayları anlamamız açısından aslında fena değil. Sonlara doğru ise olaylar peş peşe geliyor, tempoyu iyice yükseltiyor ve beklenmedik gelişmeler yaşanıyor. Karakter dinamiklerini çok sevdim. Özellikle Kiva’nın mantıklı, akıllı ve tedbirli biri olması hoşuma gitti. Romantizm ise tam dozundaydı; ne gereksizdi ne de zayıf. Arka planda gelişen ama sizi mutlu eden türdendi. Kimler okumalı derseniz: Yavaş yavaş açılan fantastikleri sevenler, Güçlü kadın karakterleri sevenler, Hafif romantizm ve gizemden hoşlananlar bu kitabı beğenir.
Beklediğimden iyiydi...
2026 29. kitabı
Okunma: 25 Nisan 2026 16:21
Şimdi beklediğimden iyiydi. Hatta ben baya fos çıkacağını düşünüyordum. Ama bence güzel bir maceraydı. Başlar beni baydı. Ortalar tam istediğim aksiyonu veremesede eğlenceliydi. Sonlarda ise yazar o dinamiği sonunda oturtmuştu ve bence ters köşesi çok yerindeydi. Zaten bence bu kitabı şaha kaldıran yer de sonuydu. Bu sebeple işleyiş hakkında biraz daha serinin sonraki kitabına şans vereceğim. Karakterler konusunda ise ben beğendim hani hiçbirine bayıldım diyemem ama en azından kiva için şunu diyebilirim yazar burdan sonra ya kivayı muhteşem bir karakter olarak yazar ya da batırır. Ama tabiki bu konuda değerlendirmeyi şimdilik yapmak doğru olmaz bu sebeple biraz daha öteki kitaplara bırakıyorum. Kolay okunan ve sizi yormayacak bir dilde fantastik arıyorsanız bu kitap bence baya ideal. Ama ben daha kaliteli evrenler bambaşka şeyler okumak istiyorum diyorsanız da bu kitabı okumanızı tavsiye etmem. Önerim bir beklentiye sahip olmadan kolay bir fantastiğe ihtiyaç duyduğunuz da okumanız. O zaman bence bu kitap size baya baya hoş bir macera sunacaktır. Sağlıcakla ve kitaplarla kalın efenim...
2025 31. kitabı
Okunma: 12 Ağustos 2025 18:56
Öncelikle kitap beni biraz rs'ye soktu.Bundan dolayı yavaş okudum fakat son 60 70 sayfası çok akıcıydı ve olaylar bir anda gelişti.Bir sürü ters köşe filan vardı.Ters köşeleri çok iyiydi.Normalde ters köşeleri tahmin eden biriyim fakat bu kitap beni cidden şaşırttı. Karakterleri çok sevdim,özellikle baş karakterimiz Kiva'yı.Merhametli ve empati yapabilen birisiydi.Bu yönden onunla aramda bağ kurdum.Ve çok güçlüydü.Yarışmaları Jaren sayesinde geçmiş olabilir fakat 10 seneyi aşkın hapishanede kalmış,bir sürü ölüm görmüş ve hakaret yemiş bir karakterden bahsediyoruz burda.Onu hayatta tutan umudu ailesiydi.Tabiki Tipp,Jaren ve Naari'ye fakat özellikle Tipp'e ayrı bir bayıldım!!!Aşırı tatlı,yine Kiva gibi bencil olmayan ve sempatik bir karakterdi.Bide kitapta sürekli geçtiği üzere enerjisiyle ortamı aydınlatan biri.Naari de çok iyi bir gardiyandı ve Kivayla aralarında gelişen dostluğu sevdim.Jaren'e diyecek söz yok zaten.O da sempatik ve yardımseverdi.Ben ayrıca Mott dedeyi de sevdim.Sürekli ilaç filan yapıp Kiva'yı düşünmesi çok hoşuma gitti.Komikti de ayrıca.Keşke son kısımda o da Kiva ve diğerleriyle gitseydi ama olsun. Düşüncelerimi toparlayacak olursam kitabı sevdim.Sadece durağan gitmesinden dolayı puan kırdım.Fantastik yönünü diğer kitaplarda yeterince göreceğimizi düşünüyorum ve direkt 2. ve 3. kitabını da alacağım.
2024 15. kitabı
“Umut bir uyuşturucuydu ve Kiva da bir bağımlıydı.” Hapishane Şifacısı, kötü şöhretli ölüm hapishanesi Zalindov'da tek nitelikli şifacı olarak çalışan Kiva Meridan'ı konu alıyor. “Bir sürü hayalim var. Bir sürü kabusum da var. Hayatımın hangi yöne gideceğini yalnızca zaman gösterecek.” Kiva Meridan, on yıl önce yedi yaşındayken Zalindov’a hapsediliyor ve o zamandan beri hayatta kalma mücadelesi veriyor. Hapishane şifacısı olarak çalışıp, günlerini kötü şöhretli ölüm hapishanesindeki mahkumlarla ilgilenirken bir yandan da bir gün ailesinin onun için geleceği umudunu kaybetmitor. Ancak bir gün, Asi Kraliçe yakalanıp hapishaneye getirildiğinde dünyası altüst olur. Kiva, asi kraliçenin cezasına, onu özgür kılmak için gireceği dört imkansız imtihana katılacak kadar iyi hale getirerek onu iyileştirmekle görevlendirilir. ‘Ölmesine izin verme. Biz geliyoruz.’ Ailesinden kraliçeyi hayatta tutmasını ve geldiklerini söyleyen bir mesaj alan Kiva, her şeyini feda eder ve Kraliçe'nin yerine elemental imtihanlara girmeye gönüllü olur. Kiva bu denemelerden sağ çıkabilecek mi? Yoksa kendisinden öncekiler gibi ölecek mi? Kiva gerçekten iyi bir karakterdi; mücadeleci bir ruhu vardı ama yine de birçok zorlukla karşılaştı. “Senin için mücadele vermeme ihtiyacın yok. Ama izin verirsen sen onlarla savaşırken yanında olmak isterim.” Jaren’i sevdimm. Bu kitap bir romantizm parçası olmasına rağmen, kurgu ana olay örgüsünden veya karakterin bağımsızlığından asla uzaklaşmadı. Jaren hiçbir zaman kendi iradesini veya inançlarını onun üzerine empoze etmeye çalışmadı ve bu olayı aşırı sevdim. Onlar birbirlerine değer veren iki kişiydiler, kendilerini birbirine adayan iki kişi değil. ~henüz~ Kitaptaki dünya inşasını ve element büyüsünün yanı sıra ana karakterimiz ve yan karakterlerimiz
·456 syf.·
2025 203. kitabı
Hapishane Şifacısı – Lynette Noni ️ Puanım: 7/10 Kiva Meridan, henüz 17 yaşındayken Zalindov Hapishanesi’ne kapatılıyor ve o günden beri hayatta kalmak için mücadele ediyor. Babasından öğrendiği şifacılık sayesinde hapishanede “şifacı” olarak çalışıyor ve ailesinin bir gün onu kurtaracağı umuduyla ayakta duruyor. Ancak asi kraliçenin hapishaneye getirilmesiyle dengeler değişiyor. Ailesinden gelen tek bir mesaj, Kiva’yı geri dönüşü olmayan bir yolun içine sürüklüyor: “Ölmesine izin verme. Biz geliyoruz.” Açık konuşayım, kitap benim için oldukça sade ve yavaş ilerledi. Fantastik yönü beklediğim kadar güçlü gelmedi ve ilk bölümlerde anlatının çok da iddia edildiği kadar etkileyici olduğunu düşünmedim. Buna rağmen Kiva karakteriyle güçlü bir bağ kurdum; yan karakterler arasında da sevdiklerim oldu. Yine de uzun bir süre aradığım o heyecan hissini yakalayamadım. Serinin ilk kitabı olmasının getirdiği bir durgunluk havası vardı ama kitabın sonlarına doğru tempo belirgin şekilde yükseliyor. Son yaklaşık 100 sayfada olayların beklenmedik şekilde birbirine bağlanması ve tahmin edilebilirliğin tamamen ortadan kalkması, kitaba bakışımı değiştirdi. Finali gerçekten hem şaşırtıcıydı hem de etkileyiciydi. Genel olarak okuması kolay, yer yer durağan ama finaliyle öne çıkan bir başlangıç kitabıydı. Devam kitaplarında anlatının ve duygusal yoğunluğun daha da artacağını düşünüyorum.

Lynette NoniYazar · 3 kitap
Avustralyalı yazar Lynette Noni, kurgu dünyasına girmeden önce üniversitede gazetecilik, akademik yazarlık ve insan davranışı okudu. The Medoran Chronicles, Whisper ikilisi ve The Prison Healer serisinin #1 en çok satan yazarıdır. Bugüne kadar üç ABIA ödülü ve bir Altın Mürekkepli Ödül kazandı ve kitapları dünya çapında 19 ülkede yayınlandı. Üniversitede gazetecilik, akademik yazı ve insan davranışı okuduktan sonra, Lynette Noni nihayet kurgu dünyasına girdi. Şu anda tam zamanlı bir yazar ve altı kitaplık genç yetişkin fantezi dizisi The Medoran Chronicles'ın #1 en çok satan yazarı, ödüllü YA ikilisi, Whisper ve dünyaca ünlü YA fantezi üçlemesi The Prison Healer. 2019'da Lynette'in kitabı Whisper, Küçük Yayıncıların Yılın Çocuk Kitabı dalında ABIA Ödülü'nü (Avustralya Kitap Endüstrisi Ödülü) ve Altın Mürekkep Ödülü'nü (Avustralya'nın gençlerin seçtiği tek kitap ödülü) kazandı. En yeni serisi The Prison Healer, 2022 ABIA Büyük Çocuklar (13+) için Yılın Kitabı Ödülü'nü kazandı ve 2022 Bağımsız Kitap Ödülleri için kısa listeye alındı. Aynı zamanda 2022 Audie Ödülleri'nde finalist oldu ve CBCA (Avustralya Çocuk Kitapları Konseyi) Yılın Yaşlı Okuyucular Kitabı dalında önemli bir mansiyon oldu. Hapishane Şifacısı ayrıca 2 için Better Reading Kids'in En İyi 50 listesinde #2022'de oylandı (Harry Potter'ın hemen arkasında). Son olarak, üçlemenin son kitabı The Blood Traitor, 2023 ABIA Büyük Çocuklar için Yılın Kitabı Ödülü'nü kazandı (13+). Toplu olarak, Lynette'in kitapları 19 farklı ülkede yayınlandı ve artmaya devam ediyor.