2022
Okur Kitaplığı

Harmança
2026 8. kitabı
harman; biçildikten sonra bir düzlük üzerine yayılan tahıl demetlerinin üzerinden döven geçilerek tanelerinin başaklarından ayrılma işidir. harmança; harman yerindeki mahsulün altında kalan kesli, kırık topraklı buğdaydır. kitabın konusu daha çok dedelerimizin ninelerimizin yaşadığı dönemi ele almış. zengin köy ağalarının zulümleri, fakir geçinen insanların çektiği zorluklar ve sevdiklerinin tek tek ölümüne şahit olmaları, haksızlık, zulüm hepsi üst üste… köyün gençlerinden Tulum Fehmi’nin oğlu Ecevit’in köylünün hakkını savunmak için tek başına mücadelesi… yaşanılan bölgenin şivesi anlatıma da yansıyınca ayrı bir güzellik çıkmış ortaya.
2022 240. kitabı
Harmança; harman yerindeki mahsulün altında kalan kırık buğday demektir. Kitabımız bizlere Kurtuluş Savaşında yaşanan zorlukları, kıtlıkları köy halkı aracalığı ile bizlere anlatıyor. Köy halkı açlıktan, yokluktan kırılırken gözü aç ağaların onları nasıl yağmaladıklarını okurken yüreğim acıdı. Tulum Fehmi'de savaşa çağrılan gençlerden birisiydi. Anne ve babası onu abisine emanet etmiştir ve abisi de onu evlendirmek üzeredir. Bu durum üzerine Tulum Fehmi yerine abisi savaşa abisi gider. Geride kalan Tulum Fehmi ve köy halkı açlık, sefalet ve onları yağmalayanların içerisinde kalır. Savaş yıllarını konu alan kitap o zamanda da yaşanan çirkin, gözardı edilen konuları ele alıyor. Fakirin her zaman ezildiği, onların acılarına, yaşadıklarına ortak olabileceğimiz harika bir anlatımı var yazarın. Kitabın ismi de içeriği ile oldukça uyumlu. Tavsiye ederim.
Roman
2024 5. kitabı
Okunma: 03 Mart 2024 21:26
Merhabalar Bugün sizlere madamelavinya 'nın moderatörlüğünde okuduğumuz @ikinciadamyayinevi 'nden çıkan değerli yazarımız @yzr.tolgayalcin 'nin kaleme aldığı #saçma adlı bir kitap ile geldim Kitap 200 bölümden oluşan monolog tarzında yazılmış çok ilginç bir kitap Kitabın isminden de anlaşıldığı gibi yazarımız dünyadaki bütün saçmalıklara eleştirel bir bakış açısı ile yaklaşır. Kitabın başlarında ne okuduğunuzu anlamakta zorlanabilirsiniz ancak ilerleyen bölümlere geldiğinizde aslında yazılan saçmalıkların altında mantıklı bir şeylerin yattığını idrak ediyorsunuz. Hayatımızda yaşanılan her şeyi çok anlamlandıyorsunuz değil mi? Bunu ben de yapıyorum Söylenen bir sözü, yapılan bir davranışı, hatta jest ve mimiklerde bile anlamlar aramaya başlıyoruz. İşte yazar bu kitapta güncel hayatımızda yaptığımız bu davranışları anlamlandırmaya çalışmış bir yerden sonra da anlamlandırmayı bırakıp sadece anlatmakla yetinmiş. Yapılan kusurları ise bir farklılık olarak nitelendirir.Yazarımız aslında unutulan, görmezden gelinen birçok şeyi bu saçmalıklar altında okuruna göstermeye çalışır. Kitabı okuduğunuzda yazarın kimi yerlerde sert kimi yerlerde ise mizahi bir üslup kullanarak kendine özgü bir dil oluşturduğunu görüyoruz. İlk defa bu tarz bir kitap okudum Benim için farklı bir deneyim oldu Siz de hayatınızdaki her şeyin bir saçmalıktan ibaret olduğunu düşünüyorsanız bu kitap tam sizlik diyebilirim "Acılarımızı anlamlandırmaya çalışıyoruz, hatamız burada; her şeyi anlamlandırmaya çalışıyoruz. Oysaki bazı acıların anlamı yoktur, sadece vardırlar ."
2022 112. kitabı
Okunma: 12 Ağustos 2022 08:58
Harman; biçildikten sonra bir düzlük üzerine yayılan tahıl demetlerinin üzerinden döven geçirilerek tanelerinin başaklarından ayrılma işidir. Harmança ise; harman yerindeki mahsulün altında kalan kesli,kırık topraklı buğdaydır. Kitabın konusu daha çok dedelerimizin ninelerimizin yaşadığı dönemi ele almıs. Türk sinemasında toprak ana vardı bana onu anımsattı. Zengin köy ağalarının zulümleri, fakir geçinen insanların çektiği zorluklar bir yana sevdiklerinin tek tek ölümüne şahit olması, haksızlık,zulüm hepsi üst üste gelince köyün gençlerinden Tulum Fehmi'nin oğlu Ecevit köylünün hakkını savunmak için tek başına mücadele eder. Bulunduğu bölgenin şivesi yazıya da yansıtılması ayrı güzellik katmıştı. Emrah Özdemir Harmança
2022 3. kitabı
Merhabalar. Okurken beni çok etkileyen, üstünde düşünmeme vesile olan ve şiddetle tavsiye edeceğim bir kitap ile buradayım. Yazarın ilk kitabı olmasına rağmen kalemi ve anlatımı çok güçlü, betimleme yönü de oldukça yerinde, başarılıydı. Bu nedenle TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler Ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından desteğe layık görülmüş. Başarıları ve kalemi daim olur umarım. Bir süredir üstünde düşündüğüm bir konuda yazılmış bir kitap. Kurtuluş Savaşı yıllarında baş gösteren kıtlık ve kıtlığın insanlara yaşattığı zorluğu en saf hâliyle gösteriyor. Kitabın kapağı tam olarak konusuyla bağlantılı bir kapak tasarımı. Zaten defalarca dile getirdim yayınevinin kapak tasarımlarını çok seviyorum. Harmança kelimesini ilk kez duydum anlamını da bilmiyordum öğrenmiş oldum. "Harman yerindeki mahsulün altında kalan keşli, kırık, topraklı buğdaydır Harmança." Ecevit'in deyimiyle de "Köylünün hakkıdır harmança." Kitabın arkasındaki bir kesit o kadar hoşuma gitti ki sizinle de paylaşmak isterim. "Harmança umuttur, namustur. İşçinin, fakir fukaranın, emekçinin alın yeridir. Güneş yanığı, en nasırı, kara nohut ekmeğidir."
2022 119. kitabı
Kurtuluş Savaşı'nda yaşanan zorluklar, yokluklar, sevgiler, özlemler, ayrılıklar bütün o döneme ait durumlar anlatılmış.Kanun boşluğundan ağalar,beğler ambarını doldururken köylülerin açlıkla imtihanı... Büyüklerimizden dinlediğimiz o döneme ait bir çok konuya değinmiş yazarımız.

Emrah ÖzdemirYazar · 2 kitap
Yazar Elazığ'ın Kuşhane Köyünde dünyaya gelmiştir. İlkokulu burada bitirmiştir. Ortaokulu Elazığ'da Evren Paşa İlköğretim okulunda ve liseyi Balakgazi Lisesinde bitirmiştir. Emrah Özdemir, lise yıllarından sonra Fırat Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde eğitimine devam etmiş, 2007 yılında lisans eğitimini tamamlayıp 2009 yılında pedagojik formasyonunu almıştır. Meslek hayatına çeşitli kurumlarda, dershanelerde, özel okullarda ve kolejlerde çalışarak başlayan yazar, 2014 yılında Milli Eğitim Bakanlığında Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliğine başlamıştır. Şu an Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde edebiyat öğretmenliğine devam etmektedir. Evli ve Ahmet Arif adında bir oğlu vardır. Yazar, yazın dünyasına Harmança romanıyla girmiştir. Harmança 2021 Ahmet Hamdi Tanpınar Roman Yarışmasında mansiyon ödülüne layık görülmüş ve Edebiyat Eserlerini Destek Projesi (EDES) kapsamında T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler Ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından desteğe layık görülmüştür. Yazarın ikinci eseri ise KIZILCIK ALİ adlı hikâye kitabıdır.