Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hasan El-Basri'nin Kader Risalesi ve Şerhi

Mustafa İslamoğlu

Hasan El-Basri'nin Kader Risalesi ve Şerhi Gönderileri

Hasan El-Basri'nin Kader Risalesi ve Şerhi kitaplarını, Hasan El-Basri'nin Kader Risalesi ve Şerhi sözleri ve alıntılarını, Hasan El-Basri'nin Kader Risalesi ve Şerhi yazarlarını, Hasan El-Basri'nin Kader Risalesi ve Şerhi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
204 syf.
·
Puan vermedi
·
22 günde okudu
Allah, her şeye Kadir olandır. Varlık aleminde her şey, onun takdiri ile olup biter. Onun takdiri dışında, hiçbir şey olmaz. Onun bir şeyi takdir etmesi, o şeyi bir ölçü ile yaratıp, ona bir yasa, konum, durum, zaman, mekan, süre tayin etmesidir. onun takdirinin dışında hiçbir şey yoktur demek, "O hiçbir şeyi başıboş ve gelişi güzel yaratmamıştır" demektir. Yarattığı her şeyi bir kader: ölçü ile yaratmak da, onun takdiridir. Allah görünen ve görünmeyen iradesiz varlıkların kaderini, koyduğu yasalara tabi kılmıştır. Vahiy, o yasalara Allah'ın sünneti adını verir. Allah'ın sünnetinde asla bir değişime ve bozulma olmaz.Rabbim Büyük imam Hasan el Basri'nin Kader risalesi adlı eserini Abdülmelik b. Mervan özelinde tüm ümmete Kader konusunda basiret nasip etsin. Bereketli okumalar
Hasan El-Basri'nin Kader Risalesi ve Şerhi
Hasan El-Basri'nin Kader Risalesi ve ŞerhiMustafa İslamoğlu · Düşün Yayınları · 2012191 okunma
"...O, akıl ve irade ile imtihan ettiği insanın emeğine saygı duyandır:   'İnsan için sadece çalışmasının karşılığı vardır.' (Necm 53:39)
Sayfa 189Kitabı okudu
Reklam
"Allah iradeli eylemlerin kaderini, emanet ettiği iradeye bağlamıştır. İradenin kendisi Allah'ın kaderidir. İnsan iradeli eylemlerinden sorumludur. Onu sorumlu tutan da iradeyi ona emanet eden Allah'tır. İradeli eylemler alanında insanın kaderi seçmektir. Buna da 'dinamik kader' adını verebiliriz." 
Sayfa 189Kitabı okudu
"Eğer kullarını davranışlarında özgür bırakmak yerine önceden belirlediği davranışlara mecbur ve mahkum etseydi kullarından 'teklif' yani 'sorumluluk' kalkardı."
Sayfa 183Kitabı okudu
"Herkesin yüreğini açıp oraya imanı koymak yerine, herkese doğru yolu bulabileceği bir akıl, irade ve vicdan verdi. Bu altyapının üzerine bir de peygamberler ve vahiyler gönderdi."
Sayfa 156Kitabı okudu
"Allah'ın bir ismi de Hayr'dır (12:64, 20:73). Hayr olan Allah şerri murad etmez. Sevabı emreden Allah günahı kader yapmaz. İyiliği emredip de kötülüğü kader kılmaz. Şer ve kötülüğün şeytana hamledilmesi Allah'ı bu tür şeylerden tenzih içindir."
Sayfa 136Kitabı okudu
Reklam
"Hz.Musa da amelinin sorumluluğunu üstlendi. Elinden bir kaza cinayeti çıktığında 'bu Allah'ın bana yazdığı bir kaderdir' demedi. Aksine 'ben kendime zulmettim' dedi ve tevbe etti. (28:15)"
Sayfa 135Kitabı okudu
"Peki 'iyilikle kötülük bir olmaz..." (Fussilet 34) demek, ne demektir?      Bunu demek, 'insan yaptığı iyiliklerin de kötülüklerin de sorumlusudur' demektir. Yine 'Allah insana iyilik ve kötülüğü yaptıran değil, Allah insanı yaptığı iyilik ve kötülükle hesaba çekendir' demektir. Tersi de geçerli: İnsanı yaptıklarından mes'ul değil, yaptıklarına mecbur bilmek iyilikle kötülüğü aynı kefeye koymaktır." 
Sayfa 131Kitabı okudu
"İnsana irade vermesi de Allah'ın takdiridir. İnsan iradesini kullandığı zaman,  Allah'ın takdirine göre hareket etmiş olur. İşte bu yüzden, iradesinin alanına giren her hususta insanın kaderi; seçmektir. Allah'ın insana seçme yeteneği anlamına gelen irade verdiğini kabul edip de sonra insanın iradesini işlevsiz bırakıp onun yerine Allah'ın seçtiğini söylemek abestir. Allah'ın takdirini asıl inkar budur."
Sayfa 112Kitabı okudu
184 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.