Bir Köy Enstitülünün Kaleminden ve Objektifinden (1941-1951)

Hasanoğlan Hatırası

Mustafa Güneri

Hasanoğlan Hatırası Gönderileri

Hasanoğlan Hatırası kitaplarını, Hasanoğlan Hatırası sözleri ve alıntılarını, Hasanoğlan Hatırası yazarlarını, Hasanoğlan Hatırası yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yabancı misafirlerden bir Amerikalı profesörün şöyle dediğini de öğrenmiştik: “Köy Enstitüleri, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin orijinal, her zaman her yerde örnek olabilecek inkılap eserlerinden biridir.”
Sayfa 170 - İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
“İş içinde, iş aracılığıyla, iş için” ilkesiyle diğer okullardan ayrılan köy enstitüleri modeli, daha sonra Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü(UNESCO) tarafından “bütün gelişmekte olan ülkelere örnek olacak bir eğitim sistemi” olarak nitelendirilecektir.
Sayfa 58 - İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Köy enstitüleri ve Hasanoğlan yokluğun ve savaşın sürdüğü bir ortamda her şeye rağmen köylere, köylüye bir umut gibi görünür.
Sayfa 10 - İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
"Enstitüler, yetiştirecekleri eğiticileri, görev yapacakları bölgenin önderleri olarak hazırlamak üzere tasarlanmıştır. O zaman ülke nüfusunun yüzde 75'ten fazlasını oluşturan köylü nüfusu eğitilecek, köy kalkıncak ve sanayileşme için insani ve maddi zemin hazırlanacaktı. Bilinmediği için ustası bulunmayan demircilik, dülgerlik, arıcılık, çiftçilik, terzilik, fenni ziraatçılık ve aşçılık köy çocuklarına öğretilecekti. En büyük fayda, enstitülerin bulundukları bölgelerde kalkınma gayretinin başlaması idi. Ders programlarında sadece teknik dersler ve tarım değil kültür, sanat ve edebiyat da yer alıyordu. Mevcut durağan eğitim düzeninin yerine uygulama ağırlıklı bir sistem kurulmuştu. Yirmi bir enstitüde birikecek bilgi ve kültür dağarcığı, suya atılan bir taşın yaydığı halkalar gibi, bütün ülkeye yayılacaktı."
214 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
26 saatte okudu
"Hasanoğlan hatırası" Hasanoğlan köy enstitüsünün sıfırdan okulun öğrencileri ve diğer köy enstitülerinin de yardımıyla yapılması ve ülkeye bu eğitim sisteminin faydalarının anlatıldığı, içerisinde, okulun inşaat aşaması ve yerli - yabancı devlet adamlarının ziyaretlerinin de bulunduğu fotoğrafların sergilendiği bir kitap. Orada on yıl müdür yardımcısı olarak hizmet veren ve bu kitabın yazarı Mustafa Güneri diyor ki "ancak devir öyle bir devirdi ki ekmekten, topraktan bahseden 'yalınayak' diyen sol sayılıyordu. " Bu da köy enstitülerinin sonunu ve kaderini anlatan en önemli cümle bence.
Hasanoğlan Hatırası
Hasanoğlan HatırasıMustafa Güneri · Türkiye İş Bankası Yayınları · 201434 okunma
25 öğeden 21 ile 25 arasındakiler gösteriliyor.