Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Hayatın Anlamı

Rudolf Eucken

Hayatın Anlamı Hakkında

Hayatın Anlamı konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.

Hakkında

Yaşam bir bütün olarak göz önüne alındığı zaman ne anlama gelmektedir? Gerçekleştirme arayışında olduğumuz amaçlar nelerdir? Hangi mutluluk olasılığı bizi ayakta tutar? Bu soruları sormak, yaşam sorununu kendimize sormak anlamına gelmektedir. Bu tür sorular bizi dirençsiz ısrara sevk eder. Onlar birbirinden ayrı bir şekilde bulunan bir çağın çığlıklarıdır. Daha önceki yüzyılların çalışmaları ölçülmez derecede faydalı bilgilerin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Onlar yeni bir kültürün ortaya çıkmasını ve evrene yeni bir gözle bakılmasını sağlar. Ancak onun muzaffer ilerlemesi henüz içsel yaşantımızda anlık bir ilerleme sağlayamamıştır; onun göz kamaştırıcı zaferleri insanoğlunun tin ve maddesi için kazanım elde etmemiştir. Aralıksız enerji ile o bizi gitgide daha fazla olarak dünyaya yöneltmiştir. Onun zorluklarıyla başa çıkma isteği bizim çevremizle belirlemektedir. Eğer bizim güçlerimiz bütün olarak dışsal şeyler üzerine yoğunlaşmışsa ve içsel yaşantımızda gitgide azalan bir ilgi varsa, ruh kaçınılmaz bir şekilde acı çekecektir. Başarı ile yüceltilmiş olarak biz henüz kendimizi boş ve yoksul hissederiz. Bizler kişisel olmayan bir uygarlığın araç ve gereçlerinden ibaretizdir. Bu uygarlık bizi kullanmakta ve sonra bir kenara atmaktadır. Bugünün ulusları ve bireyleri acımasız bir şekilde ezilmektedir. Yaşamın ya da ölümün merhametsiz uçurumuna yuvarlanmaktadır, insanoğlunun değer verdiği her şeyi önemsiz kılmaktadır.
Çevirmen:
İbrahim Şener
İbrahim Şener
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 15 dk.Sayfa Sayısı: 150Basım Tarihi: Mayıs 2003Yayınevi: İzdüşüm YayınlarıOrijinal Adı: The Problem of Human Life as Viewed by the Great Thinkers from Plato to the Present Time
ISBN: 9789758408214Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 31.3
Erkek% 68.8
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

Rudolf Eucken
Rudolf EuckenYazar · 2 kitap
Rudolf Christoph Eucken (Rudolf Kristof Öken) (d. 5 Ocak 1846 Aurich (Ostfriesland); ö. 14 Eylül 1926 Jena) Almanfelsefeci. Eserlerinde insan ve tin ilişkisi üzerinde yoğunlaştı. 1908'de edebiyat dalında Nobel Ödülüne layık görüldü. Eserleri özellikle ABD ve İngiltere'de çok dikkat çekmiştir. O'na göre Hayat, olanaklarını gerçekleştirmek için kendisine başvurduğumuz ruhsal bir oluşumdur. Düşünce, yalnız başına yetersiz bir ilkedir. Eucken, bireysel özgürlüğe ve Tanrı'nın varlığına inanan Personalist(bireyselci) bir filozoftur. Yöntemi analizci olmaktan çok, realitenin sentetik bir görünüşünü elde etme amacına dayanır. Diğer idealistlerden farklı olarak, daha çok Naturalist(doğacı) görüşlere karşı çıkmıştır. Çünkü O'na göre İdealizm'in pek çok olumlu sonucu vardır. Bu sonuçlardan en önemlisi, mutlak değerlere önem vermesidir. Bu anlayışın temsilcileri, bilimin başarılarına ve evrenin ahlaksal düzenine inanmalarıyla tanınmışlardır. En zayıf noktaları ise, Kant ve Hegel sistemlerine olan aşırı güvenleridir. Bu nedenle bazı düşünce çevrelerince orijinal olmamakla suçlanmışlardır. Düşünceleri genellikle 19.yy İdealizminin bir tekrarı olarak görülmüştür. Fakat yine de özellikle Eucken'in Derin Ruh anlayışı çağdaş düşünceye ışık tutmuştur. İngiliz düşünür John Dewey, O'nu, İdealizmi gelenekselciliğe taşıdığı için eleştirmiştir. Dewey'e göre idealizm: geçmişle fazla ilgilenerek bilimöncesi bir düşünce sergilemekte, deneysel yöntemler yerine eski yöntemlere değer vermektedir. Ayrıca, varlığın numenal ve fenomenal yönleri arasında kesin bir ayrım yapmasını da onaylamamaktadır. Bu ayrım, bilimlerin fenomenlerdeki özü açıklama çabaları açısından anlaşılmaz bulunduğu için reddedilmiştir. Her şeye rağmen Eucken ve taraftarlarının; modern insanın, değişmez değerleri tanımadan kendini bulamayacağını savunmaları çok önemsenmiştir. Çünkü Onlara göre Modern İnsan çok değişkendir ve bütünsellik bilinci oluşturma açısından fazla sağlam temellere sahip değildir. Bilim ve teknolojinin hızlı değişmeleri bu insanı sağlam ve değişmez temellerinden uzaklaştırmaktadır. Bu konuda en büyük destek de yine İdealizm'den gelecektir.