Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hayvan ve Şaman: Orta Asya'nın Antik Dinleri

Julian Baldick

Hayvan ve Şaman: Orta Asya'nın Antik Dinleri Gönderileri

Hayvan ve Şaman: Orta Asya'nın Antik Dinleri kitaplarını, Hayvan ve Şaman: Orta Asya'nın Antik Dinleri sözleri ve alıntılarını, Hayvan ve Şaman: Orta Asya'nın Antik Dinleri yazarlarını, Hayvan ve Şaman: Orta Asya'nın Antik Dinleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
234 syf.
6/10 puan verdi
Kitapla ilgili en büyük sıkıntılarımdan biri destan ve benzeri metinleri yazmamış fakat cümle cümle şu şunu yapmış sonra bıçak uçmuş kuş olmuş gibi mişli mışlı anlatmış olması defalarca uyur gibi oldum ama bitsin diye okuyup geçtim gerçekten. Büyük bir kısmı da başkalarının yazdıklarının yüzeysel özetleri ve tekrarlardan oluşuyor.
Hayvan ve Şaman: Orta Asya'nın Antik Dinleri
Hayvan ve Şaman: Orta Asya'nın Antik DinleriJulian Baldick · Hil Yayınları · 201146 okunma
Şaman olmak isteyen bir adam usta bir şamana kabul edilip edile­ meyeceğini sorarak başlar. Bu gerçekleşirse aday eve gider ve evinin güney cephesine huş ağacından çınar adı verilen perdeyi andıran bir sıra diker. Çınar sözcük anlamı itibarıyla "doğa'' demektir çünkü Doğa'nın kendisini temsil eder. Bu çınar kuzey ve güney
Reklam
"Kızıl Resmi Tanrı" (Ulagan Kihan Tengri) adıyla anılan sevecen "refahın ve ruhların koruyucusuna"; Güneybatıda yaşayan ve beyaz bir ata binen gök gürültüsünün kor­ kutucu "Beyaz Tanrısına" (Çagan Tengri'ye); "Yıldız-Kaderi Tanrı­ sı" (Odun Cayagan Tengri) adındaki "bütün canlıların koruyucu­
Çinli tarihçiler kehanet ve sağaltıcılıktaki Hun uzmanlarına atıfta bulunur ve bize Hunların "dokuz göğe kurban edilmiş do­ kuz göğün büyücülerinden'' söz eder. Tarihçiler şamanlardan bah­ sediyor gibiler. Hastalıkları tedavi etmek için insan kurban etme yoluna başvurulduğunu öğreniyoruz: Roux Ortaçağ Moğolları­ nın ölüme razı
Herodot daha ileride, Darius'un İskit ülkesini işgalini anlatır­ ken, bize Yunanistan'ın kuzeyinde yaşayan Trakyalıların bir alt kolu olan Getaelerden bahseder. Ona göre bu Getaeler öldükten sonra Zalmoksis adı verilen bir tanrıya gittiklerini iddia ederler. Her beş yılda bir Zalmoksis'ten ne istediklerini söylemesi için bir elçi seçerler. Bu seçimi elçileri mızraklara doğru fırlatarak yaparlar. Ölürse bu hayra alamettir, ölmezse başka bir elçi seçilir. Getaeler şimşek ve gök gürültüsüne de tanrılarını korkutmak için göğe ok atarak karşılık verirler. Herodot'un yeniden anlattığı bir Yunan hikayesinde bu Zalmoksis, bir yeraltı odasına sızıp orada üç yıl geçirdikten sonra tekrar karşılarına çıkarak, Trakyalıları ölümden sonra yaşam olduğuna inandırmış bir adamdı. Corcella fırtınalı havaları uzaklaştırmak için havaya ok atmanın çeşitli kavimlerde görülen bir pratik olduğunu ifade eder; bunu yine İç Avrasya'da bulabiliriz. Elçi gönderilmesi ve Zalmoksis'in yeraltına çekilmesi konusundaysa, 1 946'da yazan Amerikalı Klasik çağ uzmanı Rhys Carpenter, Kuzey Japonya'daki Ainuların bir ayıyı, onun tanrılara daha çok av istemek için gönderilen bir elçi olduğunu söyledikten sonra öldürdüklerini iddia etmişti. Başka eski kaynaklara göre Zal­ moksis "mağaraya benzer bir yerde" oruç tutardı ve ayı postuna sa­ rınırdı. Başka Yunan yazarlar, Yeraltı dünyasına göndermeler yapı­ lan bir ritüelden sonra insanların bir mağaradaki oyuğa daldıkları bir Trakya kültünden söz ederler.
İskitlerin kendi dinlerine gelince, Herodot özellikle Hestia'ya (aile ocağının Yunandaki kişileştirimidir) ve ondan sonra Zeus'la Yer'e(evliolarakgörünürler),sonradaApollon'a,"KutsalAfrodit'e", Herakles'e ve Ares'e taptıklarını söyler. Bunlardan sadece sonun­ cusuna putlar, sunaklar ve tapınaklarla ibadet ederler .
Reklam
Herodot'un anlattığına göre İskitler Yunan tanrılarının kralı olan Zeus ile bir oğlu ve üç torunu olan Dinyeper nehrinin kızının soyundan gelir. Bu torunlar gökten düşen üç altın nesneyle karşı­ laşmış: bir kadeh, bir kılıç ve boyunduruğa koşulmuş bir saban. Üç kardeşin en büyüğü ve ortancası bu nesneleri kapmaya çalışmış ama onlar yaklaştıkça yanmaya başlayan altın onları engellemiş. En küçük kardeş yaklaştığında yangın sönmüş ve bu sayede kü­ çük kardeş hakan seçilmiş. O gün bugündür senede bir şenliklerle kutsal altına kurbanlar verilir. Bu şenlikte olur da biri uyursa onun yılın sonunu göremeyeceğine inanılır, bu yüzden ona bir teselli ola­ rak bir günde atla dolaşabileceği genişlikte arazi verilir. Bu üç altın nesnenin Dumezil tarafından Hint-Avrupa ideo­ lojisinde bulduğu üç ana kavramı simgelediği olarak düşünülür: Tanrılara şarap sunmak için kullanılan kadeh, genelde olduğu gibi, dini egemenliği temsil eder ] ; kılıç doğal olarak savaşçının gücü­ nü simgeler ; boyunduruğa koşulmuş saban ise verimliliği . Tahta en küçük çocuğun geçmesine gelince, bu durum İç Avrasya göçebelerinde yaygın olarak görülür: Göçebelik, en küçük kardeş evin varisi olarak kalırken büyük kardeşlerin başka yerlere göçme­ sini gerektirir. Altın şerefine düzenlenen şenlik çile içinde uyanık kalmayı gerektirir. Bir Oset halk hikayesi gece korunması gereken sihirli bir altın elmayı anlatır; eğer bekçi uyuyakalırsa ölüm ve fela­ ket ailesinin peşini bırakmaz.
234 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
yüzeysel geçilmiş bir çok yer var ama konuya ilgi duyanlar için bilmedikleri bazı ayrıntılarla karşılaşmak heyecan verici olabilir. kaynakların kısıtlı olması göze çarpıyor hemen, son kısımdaki tahlillerde ise Fin destanlarına fazlasıyla yer verilmesi okuyucuyu sıkabilir zira beklenti öncelikle Türk, Moğol gibi topluluklara dair. neticede okunmasında fayda var ama çok beklentiye girmeden okunursa daha iyi olur.
Hayvan ve Şaman: Orta Asya'nın Antik Dinleri
Hayvan ve Şaman: Orta Asya'nın Antik DinleriJulian Baldick · Hil Yayınları · 201146 okunma
Ancak hayvanlar İç Avrasya'nın yerel dinlerinde en önemli öğeyi oluşturur: Avlansın ya da beslensin, hayvanlar insanların rehberi, kurtarıcısı, atası, totemi ve kurbanıdır. At ana ulaşım şeklidir ve Yunan efsanelerindeki gemiye karşılık gelir, tıpkı bozkırın denize karşılık geldiği gibi.
Şaman, hayvanların tükenmez niteliklerini edinmekten Tanrı'nın sonsuz sıfatlarını edinme düzeyine sıçramıştır.
Reklam
Bu tarikatlarda şamanın sırlarının ve dö­nüşümlerinin yanı sıra askerliğe ve savaşa yönelik işlevleri korunmuştur.
Sonuç olarak şamanın mirası özellikle mücahit İslam tarikatlarında görülür
Böylece İslam, hayvana dönüşüp onların özelliklerini alan insanlara dair efsanelerin yanı sıra İç Avrasyalı rehber hayvan motifini de rahatlıkla kabul edip kendine uyarlamıştır
Böyle bir dogma İslamda bulunmaz; insan-hayvan-insan dönüşümlerinin geçmişte vaki oldu­ğu Kuran' da açıkça anılmıştır.
Bu ısrar Hıristiyanlığın kendisinden önceki dinlerin hayat mücadelesinde hayvan kılığına girenler için öngördüğü ağır cezalara yansımıştır.
293 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.