Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Her Dağın Gölgesi Deniz'e Düşer

Evrim Alataş

Her Dağın Gölgesi Deniz'e Düşer Gönderileri

Her Dağın Gölgesi Deniz'e Düşer kitaplarını, Her Dağın Gölgesi Deniz'e Düşer sözleri ve alıntılarını, Her Dağın Gölgesi Deniz'e Düşer yazarlarını, Her Dağın Gölgesi Deniz'e Düşer yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
261 syf.
·
Puan vermedi
·
24 saatte okudu
Malatya'nın bir köyünden ülkenin son 60 yılında yaşananları bir masal tarzında bizlere ulaştırmaya çalışmış yazar. Bu 60 yıllık süreçte ülkedeki siyasi dalgalanmaları mizahla karıştırarak çok zaman canımızı yakarak bizlere güzel bir şekilde servis etmiş Evrim Alataş. Sadece siyasi dalgalanmaları değil o yörede yaşayan insanların sosyal alandaki, inanç alanındaki değişimleri de değiniyor. Kitabın sonunda ise (kendi adıma konuşuyorum) hiç beklemediğim hatta beni çok şaşırtan birinin ağzından tüm bu hikayeyi okuduğumu anlıyorum.
Her Dağın Gölgesi Deniz'e Düşer
Her Dağın Gölgesi Deniz'e DüşerEvrim Alataş · İletişim Yayıncılık · 2014175 okunma
Teslim Töre: Sence biz böyle silahlı yirmi kişiyle devrim yapabilir miyiz? Sinan Cemgil: Biz bir meşale yakarız, arkadan geleceklerin yolu aydınlanır.
Sayfa 103Kitabı okudu
Reklam
Hele de köyün ortasındaki derenin etrafında bahçesi olanlar... Bırakın kargayı, sivrisineklerle kavgaya tutuşuyorlar, en nihayetinde, "İnsanın kıldan bir siki olacak da bunları teeek tek sikecek ulan," diye sineklerin tepesine şaplatıyordu.
·
Puan vermedi
Şuanki haleti ruhiyeme uymadı. Belki ben beceremedim sonra tekrar devam edeceğim nasipse. Yazarın genç yaşta hayatını kaybetmesi ve Diyarbakır’dan olması okumam için bir etkendi benim bakalım tekrar okursam yine girdi yaparım hakkında
Her Dağın Gölgesi Deniz'e Düşer
Her Dağın Gölgesi Deniz'e DüşerEvrim Alataş · İletişim Yayıncılık · 2014175 okunma
[...] annem erken uyudu, ceketim ağırlaştı, gençler öldü ve kış bitti. Bahar elini verdi. Bahar mıydı bilmiyorum...
Sayfa 231Kitabı okudu
Reklam
"Siz de Kürtsünüz ama unutmuşsunuz, size unutturmuşlar,"
Sayfa 229Kitabı okudu
Küçük Esen ise bu baskından fazlasıyla korkmuştu. Kekeme oldu. Günlerce konuşamadı. Askerî yeşilden korktu. O rengi gördüğünde ağlamaya başladı.
Sayfa 208Kitabı okudu
Köylü zamanla Mustafa Kemal ile Hz. Ali'nin fotoğraflarını yan yana asarak kendisini Cumhuriyet'in çarkından bir dişliye yerleştirdi.
Görünüz efendiler, cumhuriyetiniz!
"Bakın! Siz köylü kafanızla belki dersiniz ki bu nedir? Tahtadır! Bu ceviz ağacından yapılmıştır, yok efendim dut ağacıdır. Efendiler, devlettir bu devlet! Canınız o üç ağacın ortasındaki ipin ucunda!"
Reklam
“Biz yaşamı uğruna ölecek kadar seviyoruz”
Sayfa 261 - İletişimKitabı okudu
İşkenceyle hafızalarda yer edinen 12 Eylül, Jandarma Komutanlığı'nın hücrelerinde, herkesin toplandığı büyük odalarında, koridorlarında yaşanıyordu. Gözleri ve elleri bağlananlar tek tek işkence odasına alınıyor, dövülüyor, suyun altına tutuluyordu. Ve henüz elektriğin gelmediği köylerin gençleri, erkeklik organından, ayak parmaklarından elektrik yiyordu. Elektriği bilmeyen köylüler, askeriyede bu korkunç enerjiyle tanışıyor, "Çarpıyor," diyorlardı. Elektrik denilen şey, çarpıyor!..
Sayfa 164 - İletişimKitabı okudu
Maraş, Kürecik'in dağ sınırında başlıyordu. Bu dağlık sınırda her şey birbirine benziyordu. Köylerin biçiminden tutalım, Kürtçe'nin şivesine kadar... Şimdi, dağlar silsilesinin hemen öte tarafından yükselen atlar, feryatlar Kürecik'ten duyuluyordu. Çünkü Maraş'ta keskin soğuğun her tarafı jiletlediği bir aralık gecesinde tarihe "katliam" olarak geçecek olaylar yaşanmıştı. Olaylar, bir zaman önce Malatya'daki gerginlik gibi başlamış, ardından önü alınmaz saldırılara dönmüştü. Eline silah, balta, nacak, bıçak alanlar, önceden kırmızı çarpı ile işaretlenmiş Alevilerin evlerine girmiş, çoluk çocuk demeden herkesi öldürmüştü. Öldürürken, hamile kadınların karınlarını deşmişler, tecavüz etmiş, çocukları doğramışlardı. Olayların gerçekleştiği sabah, saldırıların yaşandığı evlere gidenler, korkunç biçimde öldürülmüş cesetlerle karşılaşmış, yakılan evlerin tepesinde tüten dumanlara ağıtlar karışmış ve Maraş'ta yükselen uğultu, Kürecik'e ulaşıp, Alevi köyleri sarmıştı.
Sayfa 150 - İletişimKitabı okudu
Bilen bilir ki, Aleviler komünistim dese bile Aleviliğe dil uzatılmasını kolay kolay kabul etmez. Çünkü onu komğninistleşmeye götüren süreç, yani ötelenme ve ezilmişlik duygusu veren süreç Alevi olmasıyla başlamıştır. O nedenle Hz. Ali'nin sureti evlerdeki köşelerde yerini korur ve dine, inanca dair tartışma, Ali'nin Ehlibeyt'in berisinde yapılırdı. Bu zamanlarda elde kalan tek ibadet 12 İmam orucuydu Gençler değil ama yaşlılar tutuyordu orucunu. Ki zaten bu bir yastı. Bu yas günlerinde su içmiyor, et yemiyor, soğan gibi başı kesilecek hiçbir şeye dokunmuyorlardı. Ve devrim hayalini taçlandıran, Tanrısız bir dünya değil, patronsuz ağa-sız bir dünyaydı. Haliyle 12 İmamlar için tutulan yas, gelecek olan devrimi etkilemiyor, tartışmaların da bir yerinde durmuyordu. Hz. Ali'nin suretinin yanına Deniz Gezmiş'in kondurulduğu bir dönemdi. Atatürk posterleri şimdilik ke- nara kaldırılmıştı.
Sayfa 140 - İletişimKitabı okudu
İlker Akman, Hasan Basri Temizalp ve Yusuf Ziya Güneş isimli üç solcu militan, üç genç... Kimlik kontrolü yapan polislerle çatışmış, kaçarak Beylerderesi'ne sığınmışlardı. S ğınmasına sığınılacak bir yerdi de, nereye kadar? İlla çıkmak gerekirdi oradan. Ama çıkışı pek de kolay bir yer değildi. Başladığı ve bittiği bir alanı vardı Beylerderesi'nin. Derenin etrafına asker ve polis sevkiyatı yapıldı. Her yer sarıldı ve gençlerin yeri nihayetinde tespit edildi. Çatışma çıktı. Gençler öldürüldü. Bu olayı sarsıcı hale getiren, üç gencin öldürülmesi değildi. Zira ölmek, "mücadele"nin bir parçasıydı ve artık alışık olunan bir kavramdı. Öldürülen gençler, polis ve asker arabalarına ayaklarından iple bağlanıp, dere boyunca sürüklendi. Yoldan geçen cümle araç, araçların içindeki cümle insan, köy kadınlarını, çocuklar, herkes gördü gençlerin dere boyu, kış ortasında, çamurlu, karlı yolda sürüklendiğini. Sonradan türküler, ağıtlar yakıldı bu üç genç üstüne. Dinleyeniniz bilir Ahmet Kaya'dan: Malatya'dan çıktım yola, yollar yanıyor Düşman sarmış dört yanımı, kurşun saçıyor Düşmüşüm bir çukura, canım yanıyor Yaşasam mı ölsem mi Karar vermek zor.
Sayfa 124 - İletişimKitabı okudu
424 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.