Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Her Gün Bir Ediple

Refik Ahmet Sevengil

Her Gün Bir Ediple Sözleri ve Alıntıları

Her Gün Bir Ediple sözleri ve alıntılarını, Her Gün Bir Ediple kitap alıntılarını, Her Gün Bir Ediple en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
- Edebiyatımızın inkişafı için hangi yolda yürümek lâzımdır? - Edebiyatın zemini dildir. Bugün Türkçe iğretiye alınmış bir binaya benziyor. Ne tarafı çökecek, ne yanı kalacak? Bu sorguların (soruların) cevabını zaman verecektir.
Sayfa 20 - Timaş Yayınları / Hüseyin Rahmi GürpınarKitabı okudu
Küreselleşme seline karşı ihtiyaç duyacağımız "Ben kimim?" sorusunun cevabını, en iyi, edebi eserlerde bulacağızdır. Bu, kimlikleri paralize eden çağda, kimlikleri silen ve yüzlerini belirsizliğe mahkûm eden dönemde, yine de bir yüze sahip olduğumuzu gösterecek ayna, hiç şüphesiz ki, edebiyat eserlerimiz, edebiyatçılarımız ve edebi kültürümüz, bunların da üzerinde dilimiz Türkçenin havadaki anlamları yakalama becerisi olacaktır.
Sayfa 10 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Reklam
İnsanlar Kanada edebiyatını okuyor ve bize Kanada'dan niçin Moby Dick gibi bir roman çıkmadığını soruyorlar. Moby Dick'in Kanada'da olmamasının sebebi şudur: Eğer bir Kanadalı edebiyatçı Moby Dick'i yazsaydı, onu öldüren Ahab açısından değil, balina açısından yazardı. Hiç kimse bunun farkında bile değil.
Sayfa 11 - Timaş Yayınları / Margaret AtwoodKitabı okudu
Kadınları sanat ve hislilik nezaketinde erkeklerden üstün buluyorum. İyi yazan kadınların çoğaldığı şüphesizdir.
Sayfa 21 - Timaş Yayınları / Hüseyin Rahmi GürpınarKitabı okudu
Margaret Atwood
"İnsanlar Kanada edebiyatını okuyor ve bize Kanada'dan niçin Moby Dick gibi bir roman çıkmadığını soruyorlar. Moby Dick'in bizde olmamasının sebebi şudur: Eğer bir Kanadalı edebiyatçı Moby Dick'i yazsaydı, onu öldüren Ihab açısından değil, balina açısından yazardı. Hiç kimse bunun farkında bile değil."
Sayfa 11 - Mustafa Armağan Önsöz'de Saturday Night (1972) 'da Judith Barker ve diğerlerinin Thinking Through Essay adlı eserinin 234. sayfasından naklediyor.
Hüseyin Rahmi Gürpınar
"İşte bunun için Türkçenin bugünki anarşik ham şeklinde yazılan eserlerinden hiçbiri yaşamayacaktır."
Sayfa 20
Reklam
Küreselleşme seline karşı ihtiyaç duyacağımız "Ben kimim?" Sorusunun cevabını, en iyi, edebi eserlerde bulacağızdır. Bu, kimlikleri paralize eden çağda, kimlikleri silen ve yüzlerini belirsizliğe mahkum eden dönemde, yine de bir yüze sahip olduğumuzu gösterecek ayna, hiç şüphesiz ki, edebiyat eseri, edebiyat eserlerimiz, edebiyatçılarımız ve edebi kültürümüz, bunların da üzerinde dilimiz Türkçenin havadaki anlamları yakalama becerisi olacaktır.
Sayfa 10 - Timaş
Hüseyin Rahmi Gürpınar
"Zâten Türkçe, Avrupa'nın diğer büyük dilleri gibi teşekkülünde tekâmül devresine girmiş bir lisan değildi. Onun için her neslin elinde hırpalana hırpalana oyuncak olmuştu. Bugün bizde yirmi sene evvelden yazılmış eserlerin içinde dil itibariyle yaşamak liyâkâtini hâiz hangisini gösterebiliriz? Fakat Avrupa dillerinde öyle mi? İki üç asır evvelkiler bugün romanlarda, sahnelerde yaşıyor. İşte bunun için Türkçenin bugünki anarşik ham şeklinde yazılan eserlerinden hiçbiri yaşamayacaktır."
Sayfa 20
Edebiyat, "gerçek dünya"yı, onları okuyacak okurun inanç ve davranışları üzerinde sahip olduğu efektler halinde yeniden dolaşıma sokar, dolayısıyla gerçekliği yeniden maddileştirir, ama bu defaki maddileşme, kelimelerin ülkesinde cereyan eder.
Sayfa 9 - Timaş yayınları, kitabın önsözünde bulunan alıntı J. Hillis Miller'ın On Literature, kitabından çeviridir.
Hüseyin Rahmi Gürpınar
"Edebiyatın zemini dildir. Bugün Türkçe iğretiye alınmış bir binaya benziyor. Ne tarafı çökecek, ne yanı kalacak? Bu sorguların cevâbını zaman verecektir."
Sayfa 20