Hey Garson!

Kasım 2018
April Yayıncılık

2019 175. kitabı
Okunma: 13 Kasım 2019 21:38
Murat Sevinç'i ve kitabını geçen yıl Tüyap kitap fuarında tanımıştım, yeni okumak nasip oldu, çok geç mi, aslında değil demeyi isterim ama keşke yazarın bu tecrübelerini üniversite son yıllarımda yazmış olsaydı da veya yazdıysa da ben farkedip okumuş olsaydım, bişeyler belki bir miktar değişirdi. Editörlüğünü Murat Menteş in yaptığı kitap, yazarın üniversiteden mezun olunca gittiği yurt dışı maceralarını, çektiği zorlukları ve kitabın isminden de anlaşılacağı üzere garsonluk anılarını topladığı bir kitap. Ufuk açıcı olabilir, ayrıca mizahi bir dille anlatmış olması okurken neşelendirdi, kitaptan sonra köşe yazılarında daha çok uğrayacağım.
·104 syf.·
2023 4. kitabı
Yazarın yurtdışında garson olarak çalıştığı zamanlardaki anılarını anlatan, küçük dipnotlar barındıran, sohbet havasında tarzı olan bir kitap. Üzerine not düşülmeli, yeni şeyler öğrendiğim, sözlükten kelimelere baktığım ya da bana anlattığında internetten araştırma yapmaya teşvik edecek bir kitap değil ama sakin bir zamanında güzel vakit geçirmek için 1 günde okuyup bitirilebilecek güzel zaman geçirtecek bir kitap... Sevimli, okunabilir :)
2023 47. kitabı
Okunma: 01 Şubat 2023 11:24
Gurbette bir garson olmak ne kadar zor olabilir? Hem mizahi yönüyle hem de gerçekçiliğiyle beni çok mutlu eden bir eser oldu. Yazarımızın Londra'da çeşitli restaurantlarda dil öğrenmek için garsonluk yapması , farklı kültürden karakterden insanlar görmesiyle oluşturduğu mizahi anlatım, ben gitsem nasıl olurun tam olarak cevabı :) Keyifle okudum , tavsiye ederim.
2023 55. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2023 09:13
İngilizceyi öğrenmek için İngiltere'ye gidip sonrasında akademisyen olan yazar, İngiltere'de lokantalarda garsonluk yaparken ki anılarını tatlı bir dille kaleme almış. Kısa eğlenceli bir kitap, öneririm:)
Hey Garson Bakar mısın?
2021 4. kitabı
Okunma: 13 Ocak 2021 19:16
Murat Sevinç'in 1995 yılında İngilizce öğrenmek için gittiği İngiltere'de girdiği restoranlarda başına gelen olayları kaleme aldığı eser Hey Garson, çerez tadında 1-2 günde bitirilecek ve herkesin okumasını tavsiye ettiğim bir kitaptır. Kitapta Tom Cruise'den Robert Fisk'e bir sürü ünlü sima ile de Murat Sevinç'in anıları var kimi ile sohbet etmiş kimisini ise sadece yolda görmüştür.
2018 219. kitabı
Okunma: 22 Aralık 2018 13:49
“Şubat 2017’de, bir gece ansızın, akademiden atıldı. Ankara’yı çok sevdi. Mecburen İstanbul’a döndü. Ellisine merdiven dayamışken, umulmadık bir biçimde garsonluk hikayelerini kitap haline getirdi. Yaşamın sürprizlerini sevdi. “ Biz öğrencileri de onu. . Mülkiye’de asistanlık sınavlarında karşısına çıkacak İngilizce engelini aşmak için İngiltere’ye giden, orada garsonluğa başlayan ve bunu bin bir zorlukla yapan bir gencin anılarını anlatıyor Murat Sevinç. Kendisinin. Muzip hikayeler bunlar ama bu muzipliğin arkasında geçim zorluğu, insanların birbirine ettikleri de var. Verilen bahşişleri kendine alan patronlar, teşekkür etmeyi bilmeyenler aksine tiyatroya ilgisi olduğunu öğrenen bir garsona bilet hediye eden ünlüler.. . Bir akademisyenden çok daha fazlasıdır Murat Sevinç. Mülkiye’nin bana kattığı en büyük değerlerdendir. Şimdi kitabını elimde tutmak bile mutluluk veriyorsa bizlerde bıraktığı izlerin derinliğindendir. İnsan değerini bilir ve bunun önemini diğer şeylerden üstün tutar. Bahsedilen o geceyi hatırlıyorum, bilgisayar ekranında gördüğüm o uzun listeyi hatırlıyorum. Ama bunları gün gelir unuturum,çünkü insan kötülükleri unutmaya meyillidir. Ama ben Murat hocanın derslerini, insanlığa dair hala (aklım çoğunlukla almasa da) var olan umudunu, vicdan vurgusunu, adaleti sadece bir kelime ile sınırlandırmamasını, sınav sorularını ve bu sınav sorularından bile hayatıma dersler edindiğimi unutmam. Hayatlarınıza ışık katacak kişilerin de bu denli güzellikler sunmasını dilerim size. Hem de bunu bir çıkarı olmaksızın yapmasını.. . Umarım daha pek çok eserini okuma fırsatımız olur..Anıları, hayalleri, anayasa analizleri farketmeksizin..
2023 46. kitabı
Okunma: 11 Mart 2023 12:12
Yurtdışına çıkmış herkesin az çok kendinden bir şeyler bulabileceği bir kitap. Özellikle kitabın başlarında İngiltere'ye ilk gittiğinde karşılaştığı Türkle ilgili anısını anlatırken duygulandım. Başka ülkede memleketlisini bulunca öz kardeşine kavuşmuş gibi oluyor insan. Gerçek tecrübeler anlatıldığı için insana daha fazla sirayet ediyor. Ancak kitabın pek hoşlanmadığım bir yanı da vardı. Türkiye'yi fazla kötüleyen bir kitap. Cidden bu kadar kötü mü? Sanmıyorum. Kötülüğü olduğu kadar iyiliği de var. Ancak İngiltere'ye henüz hiç gitmediğim için kıyaslama yapamayacağım tabi ki. Kültürümüzün bazı yanları benim de sinirlerimi hoplatsa da bazen aynı sebepler bizim en güçlü yanlarımız haline de gelebiliyor. Ne yaparsak yapalım fazla toplumcu bir kültürümüz var. Birbirimize karışmadan, burnunu sokmadan, kırmadan, eleştirmeden duramıyoruz. Ama birimize bir şey olsa hemen koşturan, gerektiğinde varını yoğunu feda eden de yine bizleriz. Bu da Avrupalıların hiç anlayamadığı ama özendiği bir şey. Sanırım her toplumun güçlü ve zayıf yanları olduğunu kabullenmek gerek. Biz de böyle bir milletiz, napalım yani :) Düzenleme: İngiltere'ye gittim ve sanırım artık yazara daha fazla katılıyorum. Hele ki Türkiye'nin İngiltere'den daha İslamofobik bir yer olduğunu fark ettiğimde benim ülkemdekiler neden bu kadar saygı duymayı beceremiyor diye bir kırgınlık oluştu içimde kendi insanıma karşı. Hala daha iyi yanlarımız da olduğunu düşünüyorum ama ne yazık ki toplum içinde iletişim kurmak için birincil derecede gerekli olan kibarlık ve saygıdan epey yoksun olduğumuzu düşünmeye başladım. Kötü gün dostu olduğumuz doğru, ama iyi bir günü kötü hale getirmekte de üstümüze yok.
Hey Garson!
2025 13. kitabı
aynı isim ve soy ismi paylaştığım biri hakkında inceleme yazmak oldukça enteresan. geçtiğimiz günlerde genelde kitap alışverişi yapmak için kullandığım dolap uygulamasında geziniyordum. murat sevinç isimli bir yazara denk geldim ve kısa süreli bir şaşkınlık yaşadım. hemen favorilere ekledim ve satıcının profiline göz atmaya başladım. ben profilde gezinirken satıcı yorum yaptı "bu kitabın yazarı siz olabilir misiniz?" diye. ben olmadığımı fakat kitabı almak için favorilere eklediğimi söyledim :) üstelik kitap imzalıydı ve birkaç kitapla birlikte siparişi verdim. kitabın ismi "hey garson!" ve yazar kitapta anayasa hukuku asistanı olmak için hocasının dil öğrenmesi gerektiğini söylemesi üzerine londra'ya gitmeye karar veriyor ve 1994-1995 yılları arasında orada yaşadığı garsonluk anılarından bahsediyor. o günlerini şöyle özetliyor "macera başkarken, biriydim. tamamlandığında, başka biri." kitabı kısaca yorumlayacak olursam keyifli bir kitap olmuş, biraz fazla arapça sözcük kullanılmış ama sade bir üslupla yazıldığı işin kolayca bitirdim. tahmin edebileceğiniz gibi eşim ve kızım başta olmak üzere birkaç tanıdığıma "kitap yazdım" şakasını yaptım. fiziki olarak görünce şaşırdılar tabii. murat sevinç hakkında araştırma yaparken kendisi hakkında ekşi sözlükte baya entry girilmiş olmasına şaşırdım, kalemine sağlık.
Duygu ve Düşünce
2019 19. kitabı
Bir kitabı ilk gördüğümde kapağına ya da ismine göre değerlendirme yapmamaya özen göstersem de arada sırada istisnalar oluyor ve inanır mısınız, bu istisnalar hep kötü sonuçlanıyor. Bu kitap onlardan birisi değildi neyse ki. Açıkçası bu kadar beğeneceğimi de beklemiyordum. Samimi bir ortamda tamamen doğal haliyle sizi güldüren sıcak kanlı bir insan gibiydi. Herbir sayfasını yüzümde büyük bir tebessümle okudum, ana vatanından uzak bu adamın arada sırada hissettirdiği yalnızlığı ise gülümsememi buruklaştırdı fakat hep vardı. Ve en güzeli de bu hikayelerin herbiri gerçekten yaşanmıştı! Hayatın içinden olmasına karşın umut da barındıran bu kitabı omuzlarındaki yüklerden bir anlık kurtulmak isteyen herkese veya kitap okuma alışkanlığını henüz kazanamamış ince kitapseverlere şiddetle öneririm. :)
Hey Garson !
2021 12. kitabı
Okunma: 25 Nisan 2021 20:03
23 yaşında genç bir öğrenci ciddi bir inat ve hırsla ayrıca da mecburiyetin ittiği özgüven ile birçok zorluğun üstesinden gelirken hayattan da ders almış ve okuyucuya aktarmış. Bence kitabın önemli fikirlerinden biri eskiden yurtdışına gidenlerin amacı eğitim aldıktan sonra dönerek ülkesine fayda sağlamaktı, şimdi ise gençlere burada bir hayat vaad edemeyen bir sistem olduğu için dönmek istemiyorlar ve yabancı bir ülkede 2. sınıf insan statüsünde olmayı bile tercih ediyorlar. Bu da gözler önüne serilmiş... Kalemine sağlık...

Murat SevinçYazar · 4 kitap
1970’te İstanbul’da doğdu. 1988’de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne girdi. Yüksek lisans yaparken, 1995 Aralık ayı sonunda Anayasa Kürsüsü asistanı oldu. Yüksek lisans ve doktorasını aynı fakültede, siyaset bilimi alanında yaptı. Halen SBF Anayasa Kürsüsü öğretim üyesi.