Hiçkuşu

Aralık 2022
Can Yayınları

2023 17. kitabı
Okunma: 02 Haziran 2023 23:52
HiçkuşuHiçkuşu Melike KoçakMelike Koçak Bu Dâvet Bizim Okuma KulübüBu Dâvet Bizim Okuma Kulübü'müzden arkadaşlarla Haziran ayı aylık kitabımızdı HİÇKUŞU. Bugün, (4 Temmuz 2023 Salı) kitabı whatsapp grubumuzda konuşurken, kitaba ve yazara dair orada bahsettiklerimi bu platforma da aynen aktarmak istedim. Herkese merhaba, Öncelikle size neden HİÇKUŞU'nu önerdiğim ile ilgili kısa bir bilgi vererek başlamak istiyorum. Tam kitap önerisi yapacağımız günlerde 69.Sait Faik Hikaye Armağanı kısa listesi açıklanmıştı (100 kitap arasından seçilen son liste) ve o liste şu şekilde idi; ‘Anatomi Dersi’, Ayşegül Devecioğlu (Metis Yayınları) ‘Bavula Sığmayan’, Nermin Yıldırım (Hep Kitap) ‘Debbağ’, Birgül Yansın Aslanoğlu (Hece Öykü) ‘Gençlik Güzel Şey’, Ekin Kadir Selçuk (İletişim Yayınları) ‘Hiçkuşu’, Melike Koçak (Can Yayınları) ‘Kışın Herkes Dürüsttür’, Murat Çelik (Everest Yayınları) ‘Korkma, Güzel Rüyalar da Var’, Mehmet Can Şaşmaz (Yapı Kredi Yayınları) ‘Miyop’, Doğan Yarıcı (Yapı Kredi Yayınları) ‘Mutedil Dalgalı’, Ömür İklim Demir (Yapı Kredi Yayınları) ‘Ölümlünün Yaşam Fragmanları’, Asil Çam (Ketebe Yayınları) Listedeki yazarlar ve kitaplar üzerine araştırırken bir süredir instagramdan da takipçisi olduğum, Feminist yönüyle de gururlandığım Melike Koçak'ı önermek istedim. Sizlerden gelecek tüm yorumlara rağmen, iyi ki de önermişim diyorum :) Bu arada ek bilgi, bu listeden Sait Faik Hikaye Armağanı'nı alan isim Anatomi Dersi adlı eseriyle Ayşegül Devecioğlu oldu. Onu da en kısa zamanda okumak üzere ekledim listeme. ...
Bu Dâvet Bizim
2025 3. kitabı
Okunma: 09 Ocak 2025 08:48
Kitabı beğenemedim. Öyküler bana hitap etmiyordu. İmgelerle dolu bir kitap. Verdiği veya vereceği mesajı anlamak zor. Can çağdaş serisinden olduğu için bir şans vermek istemiştim ama okumasam da olurmuş. Yine de hitap edeceği kişiler olacaktır, bunlar benim öznel yorumum.
HiçkuşuMelike Koçak · Can Yayınları · 202293 okunma
İlk defa bir kitap beni etkilemedi. Zaten yarım bıraktım. Daha fazla ilerleyemedim. Kısa kısa öyküler var içinde. Bir kitap insana bir şeyler katmalı, düşünmeye sevk etmeli… Ben pek bunu göremedim. Kimseyi etkilemek istemem. Merak ediyorsanız okuyabilirsiniz.
·96 syf.·
2026 7. kitabı
Dilinin sahiciliği kalbime saplanıp birkaç tur dönüyor, acıdan beynime yayılan hazla gözlerim giderek büyüyerek ilerliyorum satırlarda seke seke. "Leyal'in sırtında deniz kabuğu, deniz kabuğunda bir tamam umut, Hiçkuşu'yla gaga gagaya vermiş umudu şehrin üstüne sere sere uçmuş, boşalan kabuğu denize bırakmış, tepeler, dağlar aşa aşa uçmuş da uçmuşlar. Peki o zaman, neden gökten elmalar düşmemiş, kerevetlere çıkılmamış?" Dilerim gökten elmalar hiç düşmez, kerevetlere hiç çıkılmaz, yerin yüzü mavi koca bir kanat çırpışı olur, tepeler dağlar denizlerce... Huuuuuuuuuuu. Okunmalı. Uzun süredir okuduğum en akıcı kitaptı. HiçkuşuHiçkuşu Melike KoçakMelike Koçak
Puan vermedi·96 syf.·
2024 15. kitabı
Herkese merhaba, Bugün sizlere daha önce ismini duymadığım bir yazarın kitabı olan "Hiçkuşu" hakkında yorumlarımı paylaşmak istiyorum. Açıkçası, bu kitabı yorumlamak benim için biraz zor oldu. Öncelikle belirtmeliyim ki, bu yorum tamamen öznel değerlendirmemdir. Can Yayınları'na ait bu eser, kapağıyla ilgimi oldukça çekti. Hatta kapaktan dolayı sıcak bir öykü okuyacağımı düşünmüştüm. Ancak maalesef tahminimde yanılmışım. Kitap, 4 bölüm ve 16 öyküden oluşuyor. Öyküler birbirinden bağımsız. İlk sayfalarda ne okuduğumu tam anlayamadım, ne yalan söyleyeyim. Ortalarda, sayfa 35 civarında, "ne kadar da önyargılı yaklaşmışsın, bak açıldı kurgu" derken tekrar yanıldığımı fark ettim. Kitaptaki 16 öykünün yalnızca ikisini sevebildim. Onun dışında beni etkileyen bir kitap olmadı. Doğrusu almasaymışım da olurmuş dedim. Öncelikle, dil olarak bana hoş gelmedi. Kitapta geçen bazı kelimeler, nasıl desem, sokak ağzı gibiydi ve bunu sevemedim maalesef. Ben kitaplarda bu tarz kelime ve konuşmaların olmasından hoşlanmıyorum. Aynı zamanda, kitabın insana keyif vermesi ve düşünmeye sevk etmesi gerektiğine inanıyorum. Kitaptaki öyküler bana göre çok kopuktu ve bazı öyküleri tam anlayamadım bile. Ancak şunu da belirtmek istiyorum: Her kazak her bedene uymadığı gibi, her kitap da her okuyucuya hitap etmez. Zaten yorum yaparken de tereddütte kaldım. Sonra düşündüm ki, hep olumlu tavsiyeleri paylaşırsam bu sayfa nasıl kendime ait olur ki? Ayrıca istediğim samimiyeti de yakalayamam. "Hiçkuşu" kitabı, farklı ve bağımsız öykülerden hoşlanan okurlar için ilgi çekici olabilir. Kısa öykülerle ilgilenen ve her öyküde farklı bir dünya keşfetmek isteyen okurlar için de uygun olabilir. Kitabı okuyanlar veya okumayı düşünenler, farklı bakış açıları ve anlatım tarzlarıyla karşılaşmaya hazır olmalıdır.
Kötüye kötü denmeli .
2023 14. kitabı
Asla tavsiye etmem . Kitap grup kitabı olduğu için okudum yani bunu yazarken ki amaç neydi? Bir şey yazarken ben okura ne katabilirim diye düşünülmeli .. hayatınızdan yarım saatin çalınmasını istemiyorsanız okumayın.
Düşünce
2023 72. kitabı
Melike Koçak'ın Hiçkuşu adlı öykü kitabı, taşkın sel suyu gibi akan bir dile sahip öykülerden oluşuyor. Öyle ki farklı biçim kullanımları nedeniyle bu öyküleri okumak dikkat gerektirse de dilin akışına kapılıp gidiyorsunuz. Hem dil kullanımı hem de biçime yer verişiyle Sevim Burak ve Ali Teoman çizgisinde ilerleyen bir anlatım söz konusu. Kitabın başında dört şairden içinde "balina" geçen, sonunda da iki şairden içinde "ses" geçen mısraları görüyoruz. Şiir dilinin kullanımı öykülerde de görülüyor ve anlatımın bu kadar güçlü olmasında bunun da etkisi olduğunu düşünüyorum. Yukarıda Sevim Burak ve Ali Teoman isimlerini zikrettim ama onlara göre meselesini daha belirgin ifade eden bir yazarla karşı karşıyayız. Fakat bu durum her öykü için de geçerli değil. İmge üzerinden ilerleyen öyküleri de görüyoruz. Kitap dört bölüm üzerinden kurgulanmış ve her bölümün kendine göre bir matematiği mevcut. Mesela son bölüm olan "Masal" kısmında dilin masalsı bir anlatıma büründüğünü ve öykü boylarının kısaldığını görebiliyoruz. Oldukça farklı, dili ve biçimiyle çok özel bir kitap Hiçkuşu. Yer yer bilinç akışına yakın bir anlatım da görülüyoruz. Ama bu anlatım tarzı tamamen yazara özel, tıpkı Sevim Burak da olduğu gibi. Bazı kitapları okuyunca kalem oynatan ele yazma isteği verir. Hiçkuşu da öyle bir kitap. Hem biçimi hem de diliyle farklı bir öykü kitabı okumak isteyen tüm okurlara ve özellikle de öykücülere tavsiye ederim.

Melike KoçakYazar · 1 kitap
1978 Zonguldak doğumlu. Öyküleri, edebiyat incelemeleri, eleştirileri çeşitli dergiler, internet portalları ve ortak kitaplarda yer almakta. Hazırladığı Beşinci Pencere/Bir Cemil Kavukçu Portresi (2008) adlı kitabı ile ilk öykü kitabı Hiçkuşu (2022) Can Yayınları’ndan, Çıplak Kalabiliriz adlı öykü kitabı (2025) İletişim Yayınları’ndan çıktı.