Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Hinduizm ve Budizm

Ananda K. Coomaraswamy

Hinduizm ve Budizm Gönderileri

Hinduizm ve Budizm kitaplarını, Hinduizm ve Budizm sözleri ve alıntılarını, Hinduizm ve Budizm yazarlarını, Hinduizm ve Budizm yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
127 syf.
3/10 puan verdi
"Hindu orta çağında Hinduizm ile Budizm arasında bir kaynaşma meydana geldi ve böylece Budizm, Hindistan'ın kendisinde ayrı bir doktrin olarak varlığını devam ettirmedi. Hinduizm'in değil de Budizm'in göçmesi ve başka yerlerde hayatını devam ettirmesinin başlıca sebebi şudur: Hinduizm, aktif hayatta olduğu gibi müşahede hayatında da yaşanabiliyor iken Budizm'i öncelikli olarak ilgilendiren müşahede hayatıdır. İşte bu yüzden Budizm, her türlü sosyal düzene ait formel bağlardan kaçmanın bir 'yol'u olarak çok daha kolayca öğretilebilmektedir." Gerek Hinduizm gerekse onun içinden çıkan Budizm'e içeriden bir gözle bakan, ikisinin kesiştiği ve ayrıştığı noktaları netleştiren bir eser.
Hinduizm ve Budizm
Hinduizm ve BudizmAnanda K. Coomaraswamy · Kaknüs Yayınları · 200010 okunma
Şu "Ben" ve "Biz"i, kendi Zatınla ibadet oyununu oynamak için var ettin, Böylece bütün "Ben"ler ve "Sen"ler, tek bir can olsunlar diye
Reklam
"Bodhisatva, 'uyanmakta olan bir varlık' veya 'uyanık tabiatlı' olandır; Buda ise 'uyanmış' olan, Mutlak Uyanıklıktır. Tarihsel Buda olan Gautama Sidharta, mutlak uyanıklığa ulaşana kadar kendisi bizzat bir Bodhisatva'dır."
Sayfa 82
"Bu dönemde (çook eski çağlardan bahsediyor) sadece dilleri bilmenin bir kimseyi 'mütercim' yapacağı kabul edilmiyordu. Hiç kimse, bir metni uzun yıllarca geleneksel bir yorumcunun dizinin dibinde çalışmadan ve bu öğretiler konusunda icazet almadan tercüme etmeye kalkışmıyordu."
Sayfa 76
"Budizm, tam olarak Hindistan'da XII. yüzyılın sonlarına doğru yok olmuştur. .. Hindu ortaçağında Hinduizm ile Budizm arasında bir kaynaşma meydana geldi ve böylece Budizm, Hindistan'ın kendisinde ayrı bir doktrin olarak varlığını devam ettirmedi. Hinduizm'in değil de Budizm'in göçmesi ve başka yerlerde hayatını devam ettirmesinin başlıca sebebi şudur: Hinduizm, aktif hayatta olduğu gibi müşahede hayatında da yaşanabiliyor iken Budizm'i öncelikli olarak ilgilendiren müşahede hayatıdır. İşte bu yüzden Budizm, her türlü sosyal düzene ait formel bağlardan kaçmanın bir 'yol'u olarak çok daha kolayca öğretilebilmektedir."
Sayfa 77
"Budizm'in bu kadar rağbet görmesini, daha çok onun sahip olmadığı özellikler nedeniyle olduğu şeklinde bir düşünce ile açıklamak başlı başına yeterlidir. Modern bir uzman şu şekilde bir tespitte bulunmuştur: ' İlk saf halindeki Budizm, Tanrı'nın varlığından bahsetmiyordu; ruhun varlığını inkar ediyordu; O, bir din olmaktan çok bir ahlak kuralı idi.' "
Sayfa 75
Reklam
"Budizm, ne kadar çok yüzeysel araştırılırsa o kadar fazla kendisinden neşet ettiği Brahmanizm'den ayrı imiş gibi görülür."
Sayfa 71
Hinduizm'in Kast Sistemine Bakışı: "Kastlar, Kurban'dan doğmuştur. Kutsal düzende bütün insanların işi için yer vardır ve bunlara ihtiyaç da vardır. Bu şartlarda, işin kutsal sayıldığı ilkenin böyle sonuçlarının olması kadar anlamlı bir şey yoktur. .. .. çocuk, babasının mesleğine dahil olur ve babanın ölüm döşeğinde tamamlanan intikal ayinleri ile bu meslek kendisi tarafından kat'i olarak kabul edilir. .. .. kastların tamamiyle birbirine karışması bir toplumun ölümü demektir ki burada artık intizamsız bir kalabalık söz konusudur. Böyle bir toplulukla sanki meslek, insanın tabiatından ayrı imiş gibi insanlar diledikleri mesleği seçerler."
Sayfa 58 - 59.
Putperestliğin değişmeyen mantalitesine Hinduizm örneği: "Her ikisi de ( Om hecesi ve ikonun plastik sembolünden/ puttan bahsediyor) müşahede için birer destektirler. Bu tür desteklere olan ihtiyacın gerekliliği, gözle veya kulakla kavranamayan bir şeyin, olduğu gibi objektif olarak kavranamayacağı, ancak ve ancak benzetilerek kavranabileceği gerçeğinden kaynaklanmaktadır. ... Ancak bu suretler, suretsiz olana yaklaşmak için sadece birer vasıtadırlar."
Sayfa 24 - kavranamayan yüce güç'ü müşahhaslaştırma ve böylece o gücü tanıdık bir şeye indirgeme arzusu putperestliğe zemin hazırlarken, bu tecrübeyi yaşayan putperest, soyutu somuta, gayri müşahhası puta evirdiğinin farkında olmamakta
"Aile, kabile, isim, şe­kil, yaşanılan hayat miktarı gibi şeyleri bir tarafa at. Bütün bunlar, yaşayan ölüler içindir."
Sayfa 124 - Aziz Pavlus, ölü vücutKitabı okudu
Reklam
"Yol alırken söz konusu vasıta önceliklidir; maksada ulaşınca söz konusu vasıta son sırayı alır"
Sayfa 119 - Saint AugustinKitabı okudu
Bilinç, bir çeşit cehalettir ve bizim ölümümüzle birlikte yok olur.
Sayfa 119Kitabı okudu
Nirvana kelimesi­ne Bhagavad-Gita'dan önce brahmanik literatürde rastlanmamaktadır.
Sayfa 118Kitabı okudu
"Bilginin nerede başladığını ve arzunun nerede bittiğini ve bunun devamında nereden gideceğini ve nereye varması gerektiğini bilme­dikçe hiçbir insan bilge olamaz."
Sayfa 118Kitabı okudu
150 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.