Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hıristiyanlığın Özü

Ludwig Feuerbach

Hıristiyanlığın Özü Gönderileri

Hıristiyanlığın Özü kitaplarını, Hıristiyanlığın Özü sözleri ve alıntılarını, Hıristiyanlığın Özü yazarlarını, Hıristiyanlığın Özü yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
çağımızın... tasviri nesneye, kopyayı aslına, temsili gerçekliğe, dış görünüşü öze tercih ettiğinden kuşku yoktur... çağımız için kutsal olan tek şey yanılsama, kutsal olmayan tek şey ise hakikattir. dahası, hakikat azaldıkça ve yanılsama çoğaldıkça çağımızın gözünde kutsal olanın değeri artar, öyle ki bu çağ açısından yanılsamanın had safhası, kutsal olanın da had safhasıdır.
Ludwig Feuerbach
Ludwig Feuerbach
Hıristiyanlığın Özü
Hıristiyanlığın Özü
Ne kadar uzağı görürsen özün de o kadar ileriye uzanır ve de tam tersi. Hayvanın gözü ve özü ihtiyacından öteye uzanmaz. Özün ne kadar ileriye uzanırsa sınırsız benlik duygun da o kadar ileriye uzanır, o kadar tanrı olursun.
Sayfa 42
Reklam
Bilinç nedir?
Bilinç, kendini gerçekleştirmek, kendini olumlamak, kendini sevmektir, kendi yetkinliğinden sevinç duymaktır.
Sayfa 40
Tinsel hidroterapi
Kim hakikati güzel, yalanı ise çirkin bulursa, sadece o kutsal suyla vaftiz edilmeye layık ve ehil olur.
Sayfa 13
İmge, imge olarak sorunun kendisidir.
Dinle felsefenin temel farkını imge temellendirir. Din özsel olarak dramatiktir. Tanrı bile dramatik, yani kişisel bir özdür. Bir kimse dinden imgeyi kaldırırsa, ondan sorunun kendisini de kaldırır, elinde sadece Carput mortuum kalır. İmge, imge olarak sorunun kendisidir.
Sayfa 9 - Say
Reklam
Bilinç, özün kendi kendisinin nesnesi olmasıdır.
Spekülatif Tanrı Öğretisindeki Çelişki
Tanrı olmazsa insan hiçbir şeydir; ama insanlar olmazsa tanrı da hiçbir şeydir, zira tanrı, tanrı olarak ilk defa insanda insanda nesne olur, ilk defa tanrı olur.
Sayfa 297 - Say yayinlariKitabı okudu
·
Puan vermedi
Feuerbach ve Yabancılaşma
Bir önceki incelememde
Georg Wilhelm Friedrich Hegel
Georg Wilhelm Friedrich Hegel
’in yabancılaşma konseptinde doğanın ve insanın, Tanrı'nın yabancılaşmış hâlleri olduğunu ve her ne kadar Hegel'in teolojisini reddetmiş olsalar da birçok Alman filozofun yabancılaşma fikrini ithal ettiğini belirtmiştim. Bu isimlerden biri ve Alman felsefesinde materyalizme geçişin ilk durağı {Dolayısıyla
Hıristiyanlığın Özü
Hıristiyanlığın ÖzüLudwig Feuerbach · Öteki Yayınevi · 200436 okunma
Bir nitelik, tanrıya sahip olduğu için değil, tanrı ona sahip olduğu için tanrısal olur, çünkü bu nitelik kendinde ve kendi-için tanrısaldır, çünkü tanrı bu nitelik olmadan noksan bir öz­dür.
Reklam
Tanrıyı bilmek ve tanrı olmamak, kutsallığı tanımak ve ona mazhar olma­mak, işte bu bir çelişkidir, bir talihsizliktir.
Tanrının varoluşuna ciddi olarak, gerçekten, hakikaten inanan bir kimse tanrının kaba duyusal özgülüklerini bile uygunsuz bulmaz. Varoluşuyla incitmeyen, kaba olmak istemeyen bir kimse varolmaktan vazgeçer.
Tanrı bilinci insanın özbilincidir, tanrının idraki insanın kendini idrak etmesidir.
Demek ki sonsuzluğu düşünürsen, düşünme yetisinin sonsuzluğunu düşünür ve onaylarsın; sonsuzluğu hissedersen, duygu yetisinin sonsuzluğunu hisseder ve onaylarsın. Aklın nesnesi kendini nesnel hale getiren akıldır, duygunun nesnesi kendini nesnel hale getiren duygudur.
155 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.