Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Freud Kitaplığı 3

Histeri Üzerine Çalışmalar

Sigmund Freud

Histeri Üzerine Çalışmalar Sözleri ve Alıntıları

Histeri Üzerine Çalışmalar sözleri ve alıntılarını, Histeri Üzerine Çalışmalar kitap alıntılarını, Histeri Üzerine Çalışmalar en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsanlara uygulanan ''yatkınlık'' ve ''yozlaşma'' kavramları arasında iyi bir ayırım yapmamız gerekir; yoksa insanlığın büyük başarılarının büyük bir kısmını ''yozlaşmışların'' çabalarına borçlu olduğunu kabul etmek zorunda kalırız.
Sayfa 173Kitabı okudu
Ama dil eylem için bir yerine-geçen işlevi görür; onun yardımıyla bir duygu neredeyse etkin bir biçimde “serbestleştirilebilir.”
Sayfa 57
Reklam
"Şimdi aklıma bir şey geldi ama konuyla hiç ilgisi yok. Sadece siz her şeyi bilmek istiyorsunuz diye söylüyorum." Böylesi eşlik eden sözcükler genellikle uzun süredir aranan çözümü ilk kez ortaya çıkarır. Bir hasta ne zaman aklına gelen bir şeyden böylesine küçümseyici bir biçimde söz etse kulaklarımı dikerim.
Sayfa 330 - Payel
Histeri ve Anımsama…
“Histerikler asıl anımsamalardan acı çekerler.” -S. Freud, Histeri Üzerine Çalışmalar, Payel Yayınları, syf: 56
(...) başlangıçta büyük bir şaşkınlıkla tek tek her bir histerik belirtinin, kendisini kışkırtan olayın anısını ortaya çıkarmayı ve ona eşlik eden duyguyu uyarmayı başardığımızda ve de hasta bu olayı olası en ayrıntılı biçimde anlatıp duyguyu dile getirdiğinde hemen ve kalıcı bir biçimde yok olduğunu bulduk.
Sayfa 55 - Payel Yayınları
Reklam
Frau Emmy Von Vakası…
“Dersimi, yaşamının her önemsiz olayında Tanrının parmağını ya da Şeytanın baştan çıkarmasını gören ve dünyayı kısa bir an için bile ya da en küçük köşesinde kendine gönderme yapmadan görüntülemeyi beceremeyen bir ortaçağ keşişinden daha fazla benimsemedi.” -S. Freud, Histeri Üzerine Çalışmalar, Payel Yayınları, syf: 114
Sayfa 114Kitabı okudu
Bir yandan mutluluğumuzla övünmememiz gerekir öte yandan da en kötüsünden söz etmemeliyiz yoksa gerçekleşir.
Zedelenmesel nevrozlarda hastalığın işleyen nedeni önemsiz fiziksel yaralanma değil korku duygusudur.
Histerikler asıl anımsamalardan acı çekerler.
Sayfa 56 - Payel YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
Freud ve İnsan Aklının İlk Aygıtı…
“Freud'un başarılarından belki de en önemlisi insan aklını bilimsel olarak incelenmesi için ilk aygıtı keşfetmiş olmasıdır… Kitabın bize anlattığı basitçe bir dizi engelin üstesinden gelinmesinin öyküsü değil; üstesinden gelinmesi gereken bir dizi engelin keşfinin öyküsüdür.” -S. Freud, Histeri Üzerine Çalışmalar, Payel Yayınları, syf: 35
Psikanalizin Doğuşu, Öznellik ve Genelleme…
“Tüm olgulara uygulamaya çalışmamamızın daha doğru olacağı…” “Yeni keşiflerimizin paylaşılmazlığı üzerinde çok fazla diretmememizin ya da onları tüm olgulara uygulamaya çalışmamamızın daha doğru olacağını düşünüyorum.” (Breuer) -S. Freud, Histeri Üzerine Çalışmalar, Payel Yayınları, syf: 294
Sayfa 294Kitabı okudu
Hastanın belleğinden bir kez bir resim doğduğu zaman betimlemesini sürdürürken resmin parçalı hale geldiğini ve bazı kesimlerinin silik olduğunu söylediğini işitiriz. Hasta sanki onu sözcüklere dönüştürerek yok etmiştir. Çalışmamızın hangi doğrultuda ilerleyeceğini saptamak için anı resminin kendisini inceleyerek devam ederiz.
Sayfa 332Kitabı okudu
Bir histerik üretim dönemin, akut histerik bir krizin, ne zaman üstesinden gelinse ve geriye kalanlar yalnızca kalıntı görüngüler halinde histerik belirtiler olsa katartik yöntem her bakımdan yeterli olmakta ve tam ve kalıcı başarılar sağlamaktadır.
Sayfa 312Kitabı okudu
Psikanaliz, her şeyin nedenini cinsellik olarak mı görür?
Histeride “Tek bir nedensel bağlam” olabilir mi? Psikanaliz, her şeyin nedenini cinsellik olarak mı görür? “Eğer histerinin temeli sinir sisteminin bir kendine özgülüğü ise fikir kökenli, ruhsal olarak belirlenmiş belirtiler bütünü o temel üzerinde bir binanın temelleri üzerinde dikilmesi gibi dikilmektedir. Ve o çok katlı bir binadır. Tıpkı böyle bir binanın yapısını anlamak için değişik katların planlarını ayırmamız gibi histeriyi anlamak için de belirtilerin nedenselliğinin değişik karışımlarına dikkat yöneltmemiz gerekir. Eğer onları göz ardı eder ve tek bir nedensel bağlam kullanarak histerinin bir açıklamasını gerçekleştirmeye çalışırsak her zaman açıklanmamış büyük bir görüngüler kalıntısı ile karşılaşırız. Bu tıpkı çok katlı bir binanın farklı odalarını tek bir katın planına sıkıştırmaya çalışmamıza benzer.” (Breuer) -S. Freud, Histeri Üzerine Çalışmalar, Payel Yayınları, syf: 296-297
Sayfa 296Kitabı okudu
100 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.