Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İnsan Vücudunun Gizemleri

How It Works Türkiye - Özel Sayı 2023/01

How It Works Türkiye

How It Works Türkiye - Özel Sayı 2023/01 Sözleri ve Alıntıları

How It Works Türkiye - Özel Sayı 2023/01 sözleri ve alıntılarını, How It Works Türkiye - Özel Sayı 2023/01 kitap alıntılarını, How It Works Türkiye - Özel Sayı 2023/01 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ormanda bir ağaç devrildiğinde onu duyacak kimse yoksa ses çıkarmış sayılır mı?
1.000 km'den konuşmak...
Filler ve balinalar gibi bazı hayvanlarsa ''infrason' denilen, bizim duyamayacağımız kadar düşük perdeli ses dalgalarını kullanıyor. Düşük frekanslı ses dalgaları yüksek sesli frekanslı ses dalgalarından çok daha uzağa gidebiliyor: Örneğin filler, düşük gümbürtü seslerini kullanarak 10 kilometreye varan mesafelerde birbirleriyle ''konuşabiliyor''. Balinalar daha da etkileyici bir performans sergiliyor çünkü sudaki moleküller birbirine daha yakın olduğu için ses, havaya kıyasla suda daha uzağa ve daha hızlı gidebiliyor. Sonuç olarak balinalar 300 km'ye varan mesafelerde iletişim kurabiliyor. Geçmişte bu mesafenin 1.000 km'ye kadar çıktığı tahmin ediliyor ama günümüzde gemilerin gürültüsü nedeniyle bu mesafe kısaldı.
Reklam
Renk körlüğüne "Daltonizm"de denir. Bunun nedeni hastalığın 1794'te fizikçi John Dalton tarafından tanımlanmış olması.
Beşten çok daha fazla duyumuz var
Geleneksel beşli listenin ötesinde, ağrı hissetme, sıcaklık hassasiyeti ve denge hissi gibi duyular var.
HAYALET UZUVLAR
Ampütasyon geçiren kişilerin %60'ından fazlası "hayalet uzuv" sorunundan mustarip: Yani kol veya bacaklarının hâlâ orada olduğu yanılsamasını yaşıyorlar.
Reklam
Erkeklerin renk körü olma ihtimali daha yüksek. Renk körlüğü X kromozomundaki kusurlardan kaynaklanır. Erkeklerde sadece bir X kromozomu olduğu için hastalığın ortaya çıkma olasılığı daha yüksek.
Mükemmel beyni yaratmak. Bilim insanları bir süper bilgisayarda insan zihnini yeniden yaratmaya çalışıyor. Bu gibi yapay beyinlerden neler bekleyebiliriz.
Sayfa 49 - Türkiye Doğan Burda Dergi YaıncılıkKitabı okudu
ABD'deki Howard Hughes Tıp Enstitüsü'nden Sinirbilimci Dr. Kenneth Hayworth, ''Organik beyin, günümüzdeki silikon beyinlerin hepsinden çok daha üstün'' diyor.
Sayfa 51 - Türkiye Doğan Burda Dergi YaıncılıkKitabı okudu
Uzaktan Dokunmak
İşitme duyumuz gizemini koruyor: Beynin sesleri nasıl işlediğini hala tam olarak bilmiyoruz. Ormanda bir ağaç devrildiğinde onu duyacak kimse yoksa ses çıkarmış sayılır mı? Bu çok eski bilmecenin cevabı aslında hayır: Ses sadece zihninizde var olan bir şey. Devrilen ağaç şüphesiz ki etraftaki hava molekülerinde titreşimler yaratacak ve bu titreşimler dışarıya doğru dalgalanacaktır. Ama ses deneyimin oluşması için gergin bir zarın insan vücudundaki en küçük kemiklerin ve salyangoz şeklindeki bir spiralin karmaşık bir şekilde etkileşime girmesi, sonrada beynin gelen sinyaller üzerinde hesaplama yapması şart. Ses, zihnin bir yapısı. Sesleri duymak için kemik, sıvı ve etten olan karmaşık bir organımızı kullanıyoruz. Ses dalgaları elbette var ama bu dalgaların temas ettiği kulaklarımız titreşmedikçe dalgaların hiç bir anlamı yok. Algısal ve Bilişsel Psikoloji Profesörü Diana Deutsch, işitmenin aslında ''uzaktan dokunma'' olduğunu söylüyor. Başka bir deyişle, devrilen ağacın sesini aslıda duymuyorsunuz, hissediyorsunuz.
Sayfa 10 - Türkiye Doğan Burda Dergi YaıncılıkKitabı okudu
23 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.