İnsan Vücudunun Gizemleri

How It Works Türkiye - Özel Sayı 2023/01

How It Works Türkiye

How It Works Türkiye - Özel Sayı 2023/01 Sözleri ve Alıntıları

How It Works Türkiye - Özel Sayı 2023/01 sözleri ve alıntılarını, How It Works Türkiye - Özel Sayı 2023/01 kitap alıntılarını, How It Works Türkiye - Özel Sayı 2023/01 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
ABD'deki Howard Hughes Tıp Enstitüsü'nden Sinirbilimci Dr. Kenneth Hayworth, ''Organik beyin, günümüzdeki silikon beyinlerin hepsinden çok daha üstün'' diyor.
Sayfa 51 - Türkiye Doğan Burda Dergi YaıncılıkKitabı okudu
KATARAKLA MÜCADELE
Dünya çapında tüm körlük ve görmek bozukluğu vakalarının neredeyse yarısının nedeni katarakt. Katarakt, göz merceğinde oluşan bulanıklıktır. Bunu otomobilin ön camında oluşan buğuya benzetebilirsiniz. Katarakt ışığın retinaya düşmesini engelleyerek puslu veya bulanık görmeye neden olur. Kataraktın en yaygın nedeni yaşlanmadır. Merceği oluşturan proteinler zamanla doğal olarak bozulur ve bu proteinler biriktikçe mercek şeffaftan opağa dönüşür. Yeni mercek proteinleri merceğin dış kısmında oluştuğu için eski ve bulanık proteinler merkeze doğru itilerek katarakt oluşturur. Sigara, radyasyon ve UV ışık gibi çevresel faktörler, diyabet ve genetik hastalıklar gibi sağlık sorunları da süreci hızlandırabilir. Neyse ki katarakt artık tedavisi en kolay göz hastalıklarından biri. Yüksek başarı oranına sahip basit bir ameliyatla bir kaç dakika içinde bulanık mercek çıkarılıp yerine sentetik bir mercek takılabilir. Ameliyat yerine, asetilkarnosin adlı kimyasal maddeyi içeren göz damlalarıyla merceğin temizlenip temizlenmeyceğine dair araştırmalarda sürüyor.
Sayfa 9 - Türkiye Doğan Burda Dergi YaıncılıkKitabı okudu
Reklam
➤Vücudunuzdaki oksijenin % 20'sini beyniniz kullanır. Beyne kan akışı 8-10 saniye durursa bilincinizi kaybedersiniz. ➤Fillerin beyninde 23 milyar nöron var. Şempanzenin beyni ise 6.7 milyar nörondan oluşuyor. ➤İnsan beyninin kapasitesi yaklaşık bir milyon GB. Bu alan 3 milyon saatlik bir film depolamak için yeterli.
Sayfa 51 - Türkiye Doğan Burda Dergi YaıncılıkKitabı okudu
1.000 km'den konuşmak...
Filler ve balinalar gibi bazı hayvanlarsa ''infrason' denilen, bizim duyamayacağımız kadar düşük perdeli ses dalgalarını kullanıyor. Düşük frekanslı ses dalgaları yüksek sesli frekanslı ses dalgalarından çok daha uzağa gidebiliyor: Örneğin filler, düşük gümbürtü seslerini kullanarak 10 kilometreye varan mesafelerde birbirleriyle ''konuşabiliyor''. Balinalar daha da etkileyici bir performans sergiliyor çünkü sudaki moleküller birbirine daha yakın olduğu için ses, havaya kıyasla suda daha uzağa ve daha hızlı gidebiliyor. Sonuç olarak balinalar 300 km'ye varan mesafelerde iletişim kurabiliyor. Geçmişte bu mesafenin 1.000 km'ye kadar çıktığı tahmin ediliyor ama günümüzde gemilerin gürültüsü nedeniyle bu mesafe kısaldı.
Mezara Kadar. Dövmenin Deri Üzerinde Nasıl Bir Etkisi Var?
Vücudumuzun dakikada yaklaşık 30.000-40.000 hücre döktüğü biliyoruz. Öyleyse dövmeler bir ömür boyu nasıl dayanıyor? Modern dövme makineleri deriye dakikada yaklaşık 30.000 kez nüfuz eden bir iğne kullanılıyor. Bu iğne, epidermisi delen bir delik açıp boyayı daha kalın dermis tabakasına enjekte ediyor. Bağışıklık sisteminiz pigment parçaçıklarını yutmak için fagositler salgılamasına rağmen, dermisteki granülasyon dokusu sonunda bağ dokuya dönüşüyor ve mürekkebi fibroblastların (iyileşme sürecinde yer alan hücreler) içine hapsediyor. Epidermis ölü hücreleri atmaya devam ediyor ama dermis çok daha stabil bir tabaka. Bu nedenle dövme biraz solsa da silinmiyor.
Sayfa 75 - Türkiye Doğan Burda Dergi YaıncılıkKitabı okudu
Anatominin Gizemleri: İnsan Derisi
➤Bazı insanların parmak izi hiç oluşmaz. Dermatopathia Pigmentosa Recicularis ve Neageli sendromu adlı nadir genetik hastalıklar, hastaları parmak izinden mahrum bırakabilir. ➤Günde 500 milyon deri hücresi kaybediyorsunuz. Bu saatte 0.03 ila 0.009 gram deriniz döküldüğü anlamına gelir. ➤Albinizm, deride hiç melanin bulunmamasıdır. Deri, güneşte yanmaya daha eğilimli olur. Bu hastalık, bağışıklık sistemini ve gözleri ışığa duyarlılığını da etkiler. ➤Bazı insanların deri kanserine genetik yatkınlığı var ve açık tenli, mavi gözlü insanlar daha yüksek risk altında. ➤Deri çok geniş bir yüzey alanına sahip olduğu için gereksiz ısıyı yaymada ve çevredeki sıcaklığı emmede çok iyi iş görür.
Sayfa 71 - Türkiye Doğan Burda Dergi YaıncılıkKitabı okudu
Reklam
23 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.