Ağustos 2019

How It Works Türkiye - Sayı 10

How It Works Türkiye

How It Works Türkiye - Sayı 10 Gönderileri

How It Works Türkiye - Sayı 10 kitaplarını, How It Works Türkiye - Sayı 10 sözleri ve alıntılarını, How It Works Türkiye - Sayı 10 yazarlarını, How It Works Türkiye - Sayı 10 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Dünya üzerinde sadece Antarktika’da insan yerleşimi bulunmuyor. Ancak burası tamamen de ıssız değil, zira bilim insanları burada birçok bilimsel çalışma yürütüyor ve hayatların bir kısmını burada geçiriyor. Yaz ayları boyunca birkaç bin insan tarafından ziyaret edilen Antarktika hummalı araştırmaları sürdürüldüğü bir yer. Kış aylarında ise
Doğan Burda Dergi Yayıncılık - Buzda yaşam - "İstasyonda kütüphane, TV yayını, bilgisayarlar ve bir bilardo masası bulunuyor."
"Florida’daki Aquarius Reef Base, Florida International Üniversitesi tarafından inşa edilmiş bir su altı laboratuvarı. Denizin 15 metre derinliğinde yer alıyor. Bu derinlikte basınç Dünya yüzeyindeki basıncın 2.5 katı. Laboratuvar Dünya’daki en büyük mercan resiflerinden birinin yanında. Bu ekosistemi yakından, ama rahatsız etmeden inceleyebiliyor. Laboratuvarda çalışan su altı araştırmacıları (kendilerine “aquanot” diyorlar) laboratuvara inmeden önce beş günlük bir eğitimden geçiyor. Laboratuvara indiklerinde basınçlı ortamda yüzeye çıkmadan 15 gün boyunca çalışıyorlar. Yüzen bir yaşam destek sistemi onları hayatta tutuyor, iletişim cihazları Dünya’nın geri kalan kısmı ile haberleşmelerini sağlıyor. Yüzeye çıkacakları zaman uzun süren bir dekompresyon evresi geçirip bedenlerini yüzeydeki basınca alıştırıyor ve dışarı öyle çıkıyorlar. Bu laboratuvar sadece çevreyi araştırmak için kullanılmıyor. Uzay ajansları astronot eğitimlerini ve görev simülasyonlarını da burada gerçekleştiriyor."
Doğan Burda Dergi Yayıncılık - Suyun altında - Su altında yaşamak ve çalışmak sadece bilim kurgu filmlerine özgü değil.
Reklam
Ay’dan canlı yayın
"
Neil Armstrong
Neil Armstrong
Ay’a ilk adımını attığında Dünya’da yaklaşık 650 milyon kişi tarafından izleniyordu. TV sinyallerini Ay’dan Dünya’ya ulaştırmak için 1960’ların teknolojisi sınırlarına kadar zorlandı. En büyük problem Ay Modülünün küçük anteniydi. Bant genişliği sadece 500 kHz idi ve normal bir TV sinyalinin onda biri kadar güçlüydü. Sonuç olarak karlı, parlayıp sönen, saniyede sadece 10 kare gösterebilen siyah beyaz kötü bir görüntü ile yetindik. İşin kötüsü, Armstrong merdivenden inerken görüntü baş aşağı geliyordu. Bu hata hemen düzeltildi, ancak California yer istasyonunda yaşanan bir problemden dolayı ekranın ortasında kalın siyah bir çizgi belirdi. Bu yüzden Armstrong’ın “insanlık için dev adımı” tam olarak görülemedi. Yine de bu an, insanlık tarihinin dönüm noktalarından biriydi ve insanlar iki saat boyunca TV ekranlarına yapışıp kaldılar ve Ay yüzeyinde yürüyen astronotları izlediler."
Doğan Burda Dergi Yayıncılık
"Ay’a bir uzay gemisi yollamak için onu yeteri kadar hızlandırmalıyız. Dünya’ya geri düşmemesi için bu hızın yaklaşık 11 kilometre/saniye olması gerekiyor. Apollo uzay gemisi 50 ton ağırlığındaydı. Bu kadar ağır bir nesneyi bu kadar yüksek bir hıza çıkarmak için çok fazla enerji gerekliydi. Çözüm 111 metre uzunluğundaki üç kademeli Saturn V roketi ile geldi. Alman – Amerikan roket mühendisi Wernher von Braun tarafından tasarlanan Saturn V hala gelmiş geçmiş en güçlü uzay roketi olma unvanını koruyor."
Doğan Burda Dergi Yayıncılık - Dünya’nın en büyük roketini kullanmak - “Aslında bu uzay aracını büyük ölçüde Isaac Newton kullanıyor.”
"Mars’ı Dünya’daki mikroplarla kirletmememiz gerekiyor. Bunun bilimsel bir nedeni var. Eğer Mars’ta hayat bulunursa bunun farklı bir yaşam formu mu olduğu, yoksa Mars ve Dünya’nın aynı yaşam formunu mu paylaştığını bilmemiz gerekli. Zira organik maddelerin gezegenlerden gezegenlere taşınabildiğini biliyoruz. Bilimsel perspektif söz konusu olduğunda Mars’a çok dikkatli yaklaşmamız ve ekosistemine zarar vermemeye dikkat etmemiz gerekiyor. Buna “Gezegen Koruma” kanunu diyoruz ve bu konuda çok hassas olmalıyız. Elbette bu tür çekinceler bizi Mars’a gitmekten alıkoymayacak. Mantıklı bir senaryo çerçevesinde, Dünya’dan sonra gidilecek tek yer Mars kalıyor."
Doğan Burda Dergi Yayıncılık - Röportaj: Profesör Brian Cox - Mars’ı kolonileştirme konusunda dikkat etmemiz gereken noktalar var mı?
“Günün birinde Mars’ta yaşayacağımızı düşünüyorum. Burada sonsuza dek kalamayız.” -
Brian Cox
Brian Cox
Doğan Burda Dergi Yayıncılık - Röportaj: Profesör Brian Cox
Reklam
79 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.