Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hukuk Felsefesi

Adnan Güriz

Hukuk Felsefesi Gönderileri

Hukuk Felsefesi kitaplarını, Hukuk Felsefesi sözleri ve alıntılarını, Hukuk Felsefesi yazarlarını, Hukuk Felsefesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Devletin Af Yetkisi:
Kant’a göre, devletin kişilerin kişilere karşı işledikleri suçlarla ilgili olarak af yetkisini kullanmaması gerekir. Devlet ancak devlete karşı işlenen suçlar konusunda af yetkisini kullanabilir.
Sayfa 206 - Siyasal Kitabevi, Ankara, 2021Kitabı okudu
Malumu ilam
Austin diyor ki: “Hukuk biliminin konusu, pozitif hukuktur. Pozitif hukuk, siyasi bakımdan üstün durumda bulunanların siyasi bakımdan tâbi olanlar için belirlediği kurallardan oluşur.”
Sayfa 289 - Siyasal Kitabevi, Ankara, 2021Kitabı okudu
Reklam
Şerefli Olmak Ama Beklentisizce…
Cicero diyor ki: “İnsan şerefli bir hayat yaşamalı fakat kendisine daha çok fayda sağladığı düşüncesiyle şerefli olmaya çalışmamalıdır.”
Sayfa 163 - Siyasal Kitabevi, Ankara, 2021Kitabı okudu
Hukuk Nedir?
Bentham’a göre hukuk, hükümran güç tarafından vazedilen veya benimsenen ve hükümran gücün egemenliği altındaki insanların davranışlarını düzenleyen kurallar bütünüdür.
Sayfa 247 - Siyasal Kitabevi, Ankara, 2021Kitabı okudu
Devlete Neden Biat Ederiz?
Hume’a göre, insanlar hukuk ve devleti korumak ve devam ettirmek zorundadır. Çünkü bu iki kurum onlara birçok yararlar sağlamaktadır. Şu halde hukuk düzeni ve devletin devamı, fayda ilkesine dayanmakta ve bu iki kurum faydalı olmaları nedeniyle insanlar tarafından benimsenmektedir.
Sayfa 239 - Siyasal Kitabevi, Ankara, 2021Kitabı okudu
Grotius’a Göre Tabii Hukuk:
Tabii hukuk, doğru aklın emridir. İnsanın akli ve sosyal tabiatına aykırı olan herhangi bir hareketin ahlakî bakımdan kötü olduğunu gösterir; böyle bir hareket aynı nedenden Tanrı tarafından da yasaklanır.
Sayfa 176 - Siyasal Kitabevi, Ankara, 2021Kitabı okudu
Reklam
adalet ve ahlâk değerleri sürekli bir değişimin konusu olmaktan kurtulamamıştır. Bunun da nedeni, bütün ahlâki değerlerin, tıpkı hukukun öz değeri sayılan adalet gibi rölatif olmasıdır.
Sadri Maksudi Arsal, çağımızda hukuk felsefesinin başlıca iki temel değere dayandığını ve bunların savunmasını üstlendiğini belirtmektedir. Ona göre bu temel değerler şunlardır: 1- Her insan başlı başına bir kıymettir. 2- İnsanın hiç kimse tarafından ihlal edilemeyen tabii hürriyet ve hakları vardır
Hukuku oluşturma konusundaki en yüksek değer ise kişiliğin korunmasıdır. Hukukun fonksiyonu hürriyeti güvence altına almak, kişisel dokunulmazlığı sağlamak, kişiye kendi kişiliğini geliştirebilmesi için gerekli minimum maddi olanakları temin etmektir.
Selznick, hukuki gelişimin ağırlık noktasının ne kanunlarda, ne hukuk biliminde, ne hukuk kararlarında bulunamayacağına inanmaktadır. Ona göre hukuki gelişimin ağırlık noktası bizzat toplumun kendisindedir.
Reklam
İşbirliği ahlâkının giderek güçlenmesi, hukuk sisteminin rasyonelleşmesinde ve keyfiliğin artan ölçüde azalmasında etkili olur
Zorlayıcı normlar "zorlama” ahlâkını yaratır, akli kurallar ise "işbirliği" ahlâkına neden olur. Birinci tür ahlâk çocuğun 8 yaşına kadar etkili olur. Bu dönem "katı hukuk” uygulanması dönemidir. Piaget'nin araştırmalarına göre 9 ile 12 yaşları arasında ceza dönemi sona erer. Karşılıklılık, eşit muamele, akranlar arasında saygı egemen olur. Bu şekilde adalete uygun kuralı, tamamen otoriteye dayanan kuraldan ayırma durumu kendini gösterir. İşbirliği döneminde çocuk başkalarının özerkliğine saygı göstererek kendi özerkliğini de geliştirir
Hukukilik olumlu bir idealdir. Hiçbir kişinin, hiçbir grubun sınırsız yetkiye sahip olmaması lazımdır. Hukukilik, cebir (zorlama) ile başlar fakat giderek yetkilerin daha yumuşak biçimde kullanılmasını gerekli kılar.
Cahn'a göre, hukuk düzeni birbirinden farklı olmayanlar arasında farklılıklar doğurduğu zaman onun haksız olduğu söylenebilir.
129 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.