23 Ağustos 2023
İthaki Yayınları
Sıralamalar

2023 71. kitabı
Okunma: 07 Ekim 2023 14:38
Hunâşamzade; halk edebiyatına, sözlü anlatıma ve gotik öğelere dayanan kurgunun, birbiri ile bağlantılı öyküler aracılığı ile yansıtıldığı, olayların geçtiği bölgenin şivesi ve yaşandığı zamanın eski kelimelerini kullanarak yoğun bir anlatım ile sunan, karanlık atmosferi ve fantastik unsurları ile etkilendiğim ve keyif aldığım bir novellaydı. 1785 ile 1901 seneleri arasında geçen öyküler; Rumeli Eyaleti ve Edirne bölgeleri arasında Hunâşamzade ailesi ile başlayan, halkı dehşete sürükleyen olaylar zincirini, içe işleyen bir anlatım ve sayfa sayısı ile ters orantılı bir yoğunluk ile işliyor. Kullanılan eski kelimeler ve soylara dair tanımlamalar sebebi ile hızlı okunmasa da, dile uyum sağladıkça merak unsurları ile tetiklenen ve akıp giden bir yapıya sahip. 1785 yılında Istrancalar Voyvodası Abdulharis Paşa, genç bir kadını kaçıran mel'un bir varlığı takibe alır. Yolculuğu sırasında kendisinden daha yaşlı ve güçlü Eflak beyi Dragula ile karşılaşır. Genç kadını kaçıran Şitrıga da denilen varlık o kadar güçlüdür ki Abdulharis Paşa ve Dragula 'nın işbirliği yapması gerekmektedir. Bu işbirliği sonucu Mezarhisar Kahyası Rüstem Beşe'nin hayatı sonsuza kadar değişecek ve yüzyıllar boyunca halka korku salacak Hunâşamzade ailesi doğmuş olacaktır. Sene 1878; Mezarhisar bölgesi sebebi bilinmeyen ölümler ve dehşetler ile halkın yaklaşmaya cesaret edemediği bir bölge haline dönüşmüş, 93 harbi ile yerli halk bölgeden göç etmiştir. Sene 1882; Rusçuk bölgesinden Edirne Bosnaköy'e yerleştiği bilinen soylu bir aile ile ilgili söylentiler, halk hikayelerini aratmayan ürpertici öyküler insanlar arasında anlatılmaya başlanır. Meriç Nehri'nde ortaya çıkan kanı çekilmiş cesetler bu söylentileri destekleyerek Bosnaköy yolundaki taş yapıya insanların yaklaşmasını engelleyen bir boyut
Hunâşamzade Üzerine
2024 31. kitabı
Okunma: 20 Ağustos 2024 22:29
Çok sık olmasa da iki üç ayda bir korku kitaplarına yer vermeye çalışıyorum. Son olarak Mehmet Berk Yaltırık’ın son kitabı olan Hunâşamzade’yi okuyup bitirdim. Kitap 109 sayfadan oluşan novella hacminde bir metin. Kısa sürede okunup bitiyor. Ayrıca içinde birbirinden etkileyici, Ebrahel Lurci’nin illüstrasyonlarına da yer verilmiş. Anlatı, Balkan coğrafyasının tekinsiz bölgelerinde geçmekte olup Rusçuk eşrafından eski bir âyân sülalesi olan Hunâşamzadelerin çevresinde şekilleniyor. Ailenin nesilden nesle aktarılan fertlerine buluşan musibetler yakalarını bırakmazken; kitapta yeni gelinlere musallat olan varlıklar, hortlaklar ve bunlarla başa çıkmaya uğraşan insanlara rastlıyoruz. Bu Hristiyanların şeytan çıkarma mevzularını anımsatan bazı sahneler vardı kitapta. Tempo genel anlamda yüksekti. Eserde bölümler arası geçişlerin biraz kopukluk yarattığı kanaatindeyim. Sanki bazı bölümler ayrı bir hikâyeye daha yakınmış hissi uyandırıyor. Yazardan daha önce Istrancalı Abdülharis Paşa ve Karanlığın Şahidesi kitaplarını okumuştum. Şu anlık aralarında favorim Istrancalı Abdülharis Paşa’dır diyebilirim. Yedikuleli Mansur kitabını da çok geç kalmadan okumayı planlıyorum.
·112 syf.·
2026 81. kitabı
Mehmet Berk Yaltırık'ın kalemini çok seviyorum onun ürkünç hikayeleri de gerçekten guzel bu kitabında da Hunaşamzadeler yani vampir ailesinin maceralarını okuyoruz kitapta bir görünen Selanikli Mustafa Kemal bahsi ve Dracula'nın nasıl vampirleştiğini okumakta zevkliydi. Kesinlikle gotik edebiyat severlere tavsiye ederim.
2026 Okuma Raporları
2023 10. kitabı
M.Berk Yaltırık'ın bu kitabı aslında Gölgeli Öyküler'de anlatılan bir öyküye dayanıyor.Orada Hunaşamzade Elif'i içeren bir öykü vardı.Daha sonra Istrancalı Abdulharis Paşa kitabında da kısaca Elif'e değiniliyor.Elif Hunaşamzade'nin bu şekilde romana aktarılmasını çok sevdim.Kitabı 3 saatte bitirdim.Çizimleri,kitabın akışını çok sevdim.Hala favorim Istrancalı Abdulharis Paşa ancak bu kitapta yağmurlu bir günde keyifle okunur mu?Kesinlikle evetOsmanlı'nın son dönemlerinde geçen bir korku hikayesi okumak isterseniz keyif alacağınız bir kitap olacaktır.
Puan vermedi
BALKANLARDAN TEKİNSİZ BİR NOVELLA Geçmiş sadece olmuş ve bitmiş, tamama ermiş olaylar; yaşamış insanlar toplamından ibaret değil. Gerçek hayatta hiç var olmamış kişiler ve olaylar da tarihin bir parçası. Çünkü anlatılar, inanışlar, mitolojiler tarihte yaşamış insanlar tarafından gerçekten anlatılarak zamanlarının zihin dünyasının, kültürünün bir parçası haline gelir. İnsanlar mitolojiler geliştirdikçe, masallar anlatıp, destanlar söyledikçe, hikayeler kurgulayıp, romanlar yazdıkça sadece anı değil geçmişi ve geleceği de yeniden inşa ederler. Burada değişen geçmiş veya gelecek değil onlara verilen anlamdır. Bu yüzden de tarih geçmiş yaşanmış anların, kişilerin toplamına indirgenemez. Bu bağlamda Boğaç Han da, Tepegöz de sadece edebiyatımızın değil tarihimizin de bir parçasıdır. Onlardan bahsederken sadece edebi bir metnin karakterlerinden değil onları var kılan ve bugünü inşa eden zihin ve gönül dünyamızın labirentlerinden de bahsetmiş oluruz. Mehmet Berk Yaltırık, folklorla tarihi harmanlayan bir yazar. Romanları, hikâyeleri ve novellalarıyla tarihi ve folkloru, geçmişi ve halk inanışlarını bir potada buluşturup yepyeni kurgular inşa ediyor. Korku edebiyatını “canavarları canavarlara canavarca” anlatmak olarak tanımlayan Yaltırık, “Karanlığın Şahidesi” çerçevesinde yapılan bir röportajda (edebiyathaber.net) şu sözlerle açıklıyor bu ifadeyi: “Korku edebiyatının bir şekilde, insanın içindeki karanlık tarafa dokunduğunu düşünmüşümdür hep. Karanlığın Şahidesi’ni yazarken bu kanaatim daha da güçlendi, yazdıklarımla anlattığım canavarların, ruhların daha gölgeli kısmına hitap ettiğimi hayal etmeye başladım.” “Hünâşamzade”de yazarın aynı çizgide ilerlediğini rahatlıkla ifade edebiliriz. Gelelim “Hünâşamzade”ye… 1785’te şimdi Bulgaristan sınırları içinde kalan Deliorman’da
2024 5. kitabı
#hunaşamzade #mehmetberkyaltırık Herkese merhaba baskısına bayıldım ince ama keyifli bir kitapla geldim size. Yazarın tüm kitaplarını zaten severek okudum tam benim tarzım diyebilirim. tüm kitaplarında sizi başlarda zorlayacak tarzda bir yazımı tarzı var ama bir kez dile alışınca daha kolay bir şekilde okunuyor. Bu kitapta da mesela farklı bir şive ile yazılmış satırlar var. Hem o hem de eski kelimeler ile birlikte başlarda böyle yavaş gidiyor ama sonrasında olay sarınca daha kolay okunuyor. Istrancalı Abdülharis Paşa kitabını okuyup çok beğenmiştim bayağı bayağı ağır ilerleyen bir kitaptı bu kitapta da ilk hikayeye paşa.ile başlkıyoruz. Paşa bir vampir kahyası ise bir cin. kendisinden oldukça korkuluyor ve namı da bayağı bir yol almış. Gözüne kestirdiği Gülsüm adındaki kadın başka bir vampir tarafından dönüştürülünce kendisinden daha kadim bir yaratığın varlığını öğrenir: orman perisi olarak bilinen bir cadı bir strigoy ( rumen dilinde vampir). Öyle ki Dracula'yı bile kendine köle yapmış. Abdülharis, Dracula ile anlaşma yapıyor. Onu Strigoy'un elinden kurtarırsa Gülsüm'ü alacak. Sonrasında paşa, Vampirci Rüstem ağa'ya gidip gülsümü öldürmesini söyler. İkinci hikayede Rusçuk'ta vampir avlama kafilesi kurulur. Diğer bölümlerde de Hünaşamzadelerin ( farsça: kan içen) dahil olduğu hikayeler anlatılıyor. Atmosfer olarak korku güzel yansıtılmış. İçerisinde Ebrahel Lurci'nin illüstrasyonları da var ki okumayı çok zevkli kılıyor.
Zorlama Bir Korku Hikayesi
2023 77. kitabı
Okunma: 17 Eylül 2023 00:00
Devamlı tekrarlanan anlatım ve yapay diyaloglar. Gerek edebi anlamda gerek kurgusal anlamda tatmin edici hiçbir şey bulamadım kitapta maalesef. Eserin her bölümünde birbirinin neredeyse aynısı anlatımlar mevcut. İllaki her bölümün başında birkaç kişi vampir ve hortlak söylentileri üzerine önceki bölümlerin benzeri şekilde konuşup duruyorlar. Devamında gercekleşenler de önceki bölümlerdekilerden farklı olmuyor nitekim. Ne anlattığı ve ne anlatmak istediği belirsiz sanki. Yerinde sayıp duruyormuşçasına. Yazmış olmak için yazılmış gibi bir izlenim uyandırıyor. Kısacası zorlama bir eser. Osmanlı döneminde ve Balkanlarda geçiyor olmasından dolayı ilgimi çekmişti kitap ancak hayal kırıklığına uğradım. Osmanlı Türkçesinden kelimeler kullanmak ya da karakterleri yöreye özgü bir ağızla konuşturmak eseri kurtaramamış ne yazık ki. İsterdim ki Türk edebiyatında da Edgar Allen Poe veya H.P. Lovecroft tarzında kaliteli eser veren bir yazarımız olsun. Ne yazık ki zor. Korku türünde kaliteli ve çocukça olmayan eser vermek hiç kolay değil. Mesele korkutmak da değil benim için. Mesele iyi bir atmosfer ve iyi bir anlatım. Gerisi Hunâşamzade ve benzerleri...
2026 73. kitabı
Mehmet Berk Yaltırık hocamı okumak her zaman çok keyifli. Türk edebiyatında ciddi bir boşluğu dolduruyor. Benzer konuları işlese de her seferinde tüylerim diken diken oluyor. Zira bence korkular evrensel olsa da yerel bazı özellikler de taşır. Mehmet Berk Yaltırık da bunu çok güzel yansıtıyor. Bu novellada da bizi yine hortlaklar ya da vampirler bekliyor.
Hunaşamzade
2024 33. kitabı
Tarihi kurgu, fantastik, gotik, folklor kim ne ararsa bu küçük novellada bulabilir. Mehmet hocanın hakikaten incelikle anlattığı dönem tasvirleri, yerel ağzı kullanma biçimi, genel olaraksa, kimine klişe gelen vampir motifini tüyleri diken diken eden bir üslupla ve ustalıkla öykünün tamamına yedirişi diğer eserleri gibi 10'da 10 aldı benden. Osmanlıca kelimelerin ağırlıkta olduğu doğrudur ama Mehmet hocayı az çok bilen ve diğer eserlerine aşina olanlar onun üslubunun böyle olduğunu ve tarihi kurgu ağırlıklı yazdığını ve ayrıca bu kurgunun üstüne folklor motiflerini işlediğini gayet iyi bilir. Açıkçası benim için çok çok rahat bir okuma oldu. Kitapta, Balkanları ve bir zaman sonra Edirne'yi mesken tutmuş Vampir Hunaşamzade Ailesi'nin, birbiriyle bağlantılı, yer yer de müstakil olan öykülerini okuyoruz. Baştan sona kadar olaysız geçen hiçbir öykü yok ve tansiyon hiç düşmüyor. Folklor anlatılarını ve korku temalı tarihi kurgu sevenlere önerimdir.
2023 17. kitabı
Okunma: 05 Ekim 2023 22:40
Abdülharis Paşa her ne kadar dilediğim kadar çok arz-ı endam etmemişse de, onun olduğu bir hikayeyi okumak keyifliydi. Sayın Yaltırık buraları görüyorsa; ellerine sağlık. Ne yazsa okuruz.

Mehmet Berk YaltırıkYazar · 7 kitap
Tarihçi. Genel Türk Tarihi yüksek lisans mezunu. Tarihsel fantastik-korku öyküleri yazmakta. Skeç ve tiyatro oyunu yazmışlığı da var. Halen Trakya Üniversitesi Yaşam Sahnesi topluluğunda yer almakta. Qırım Haber Ajansı'nda (QHA) Türkçe sayfa editörlerinden. Gölge E-Dergi, Kayıp Rıhtım, Ölümsüz Öyküler ve Korku Sitesi başta olmak üzere pek çok sitede ve e-dergide inceleme ve hikayeler kaleme almakta. Kayıp Dünya ve Baykuş Yuvası, Ters Ninja , Frpnet gibi önemli internet sitelerinde ve Siyah Beyaz KPSD Dergisi, Mağaradakiler gibi dergilerde de yazdı. Arada fanzin işlerine bulaşmakta. Yabani Dergi'nin öykü yazarı kadrosundan. Aynı zamanda Ekşi Sözlük yazarı. FABİSAD'lı. 2006'dan itibaren incelemeleri-makaleleri, 2009'dan itibaren de öyküleri yayınlanmış, roman taslakları üzerinde çalışmaya başlamıştır. Hikayeler için: songulyabanininyeri.blogspot.com Wattpad: wattpad.com/user/MehmetBerk... Instagram: instagram.com/mehmetberkyaltirik