Mehmet Berk Yaltırık hocamın yazdıklarını beğenmemek mümkün mü? Özellikle sonbaharın bu serin günlerinde, korku ve gotik edebiyat severleri buraya davet ediyorum! Yaltırık hoca, bizi Tepedelenli Ali Paşa’nın hüküm sürdüğü Arnavut topraklarına götürüyor bu öyküsüyle. Tek kelimeyle bayıldım.
İthaki Yayınları, hocamızın tüm roman ve öykülerini basıyor ve her zamanki gibi kaliteli kapak tasarımları, ideal sayfa kalınlığı, yazarın hakkını veren bir baskı kalitesiyle yine gönlümü kazandı. 2022 serisinde yer alan Kan Sahibi Kenan Hulusi Koray’ın da dahil olduğu bu on kitaplık öykü dizisinin ilk okumasını yapmış oldum.
Daha önce Yaltırık hocanın Yedikuleli Mansur romanını ve Karanlığın Şahidesi (kadın ana karakter der susarım) okumuş, çok beğenmiş ve çevreme de tavsiye etmiştim. Şimdi de hediye edeceğim bir öykü kitabı daha oldu. Genç okur kitlesine de gönül rahatlığıyla önerebileceğimi düşünüyorum. Mehmet hocayla birkaç kez yüzyüze tanışma ve dost meclisinde sohbet etme fırsatı bulduğum için gerçekten kendimi çok şanslı hissediyorum. Hem kalemi hem de kendisi kıymetli, şahane bir insandır. Umarım yazmaya hiç ara vermez.
Öykü, Kuzey Arnavutluk’ta Tepedelenli Ali Paşa yönetimindeki Hristiyan köylerinde geçen metafizik olayları ele alıyor. Fantastik öğelerin yanı sıra, dönemine ait izler, tarihi unsurlar ve bölgenin coğrafyasıyla iç içe bir anlatım sunuyor. Yöresel ifadelerle zenginleştirilmiş diyaloglar ve canlı betimlemelerle okuyucuyu adeta büyülüyor. Kitabı elinize aldığınızda bir solukta okuyacağınızdan ve bu yolculuktan büyük keyif alacağınızdan eminim. Öykü, hem eğlenceli hem de öğretici yönleriyle tam anlamıyla tatmin edici. “Vampir” temasında yazılabilecek en stil sahini, en yerli iş olmuş, sarhoş edici bir doğallığı var gerçekten.
Bu türün ülkemizdeki az sayıdaki
Vampir ve Osmanlı tarihinin bir arada olacağı fantastik bir kurgu okuyacağımı bilmeden kitabı dinlemiş bulundum ve çok beğendim. Balkan insanlarının konuşma tarzını yansıtması ayrıca o günün tarihini bozmadan üstüne eklemeler yapması ekstra güzellik katmış. Sıkılmadan okuyabileceğiniz kısa ve sürükleyici bir kitap çok düşünmeden akışına kapılıyorsunuz tavsiye ederim.
Okurken çok keyif aldım ayrıca biraz ürperdiğimi de söyleyebilirim . Güzel bir hikayesi var kitabın . Sürükleyici bir kitap. Aslında biraz uzun olsaydı daha iyi olurdu .
Klasik vampir hikâyesinin Arnavutların besa töresine yansımasını okuyoruz bu kitapta. Ben Story'den, Emre Melemez'in seslendirmesiyle dinledim ve çok keyif aldım. Dilin kullanımı mükemmel. Bu sene yazarın diğer kitaplarını da dinlemeyi düşünüyorum. Tavsiyedir. =)
Kan SahibiMehmet Berk Yaltırık · İthaki Yayınları · 2022337 okunma
Osmanlı'nın kontrolü zayıflamış ve halkın devlete karşı güveni sarsılmıştır. Halkın ayaklanmasından korkan Tepedelenli Ali Paşa, himayesinde bulunduğu topraklarda ölüm vakaları gün geçtikçe artmaktadır. Bu garip ölümlerin hastalıktan kaynaklanmadığı tespit edilmiştir. Artık her ihtimali değerlendiren Ali Paşa, ne kadar batıl inançta olsa vampir söylentilerini ciddiye almaya başlar ve bunu tespit etmek için hem yeniçeri hem vampir avcısı olarak bilinen kişiyi bulmaya giderler.
Beni zorlayan kısım karşılıklı konuşmaların çoğu o yörenin aksanına göre yazılmış olması. Bazı cümleleri iki defa okumam gerekti. "Lek Dukakin Kanunu" ve Rumen mitolojisi ile hikayenin oluşması veya birleştirilmesi çok hoşuma gitti. Serinin diğer kitaplarına kıyasla vampirin farklı bir türünü veya tasvirini okuyoruz. Ne kadar zorlandıysam da sonu beni şaşırttı :).
Mehmet Berk Yaltırık, Türk edebiyatında korku türünde güzel örnekler verse de bu kitabı çok beğendiğimi söyleyemem. Anlatım tarzı, olayı kurgulaması, karakterlerin hikâyeleri, roman kısa olmasına rağmen, oldukça güzel ve tatmin edici olsa da korku ögeleri az kalmış ve olay hızlı kapandı. Ara ara ürpertse güzel olurdu ama çok az ürperttiği için etkisiz kaldı. Korku ögesinin az kalması dışında kurgusu oldukça iyi. Hatta hikâyenin geçtiği bölgenin diline de yer vermesi hoşuma gitti, gerçekçiliği arttırdı. Biraz daha ürpertseydin beni Yaltırık, gece uyuyamasaydım, köyde dışarı çıkamayacak hâle gelseydim ama kısır kalmış. Diğer kısımlar oldukça güzeldi valla.
Kan SahibiMehmet Berk Yaltırık · İthaki Yayınları · 2022337 okunma
Filmi olur da kitabi olmaz mi :)
Tarihte her zaman canavarlar olduğu ve masum kisve ile saklandığı aşikardır. Halkı yönetmek korumak için ortada gezenlerin geçmişi karanlık ve kirli olursa, halk ta buna ses çıkarmaz sahiplenirse, kötü liderlerin faturası masum halka çıkar.
Kan SahibiMehmet Berk Yaltırık · İthaki Yayınları · 2022337 okunma
Mehmet hocanın tanıdık ve güven veren kaleminden kısa bir öykü.
Balkan coğrafyasına -hem insan hem de bölge olarak- olan hakimiyeti kalemine yansıdığı için okuması cidden keyifli.
Balkanlara özgü 'besa' yeminin çiğnenmesinin yanısıra haksız bir cinayetin ve bunun neticesinde 'strigoi' denen varlığın bölge halkına getirdiği dehşetli akıbeti anlatıyor. Kısa ama tatmin edici. Eserde, okuyucuyu hem kültürel olarak besleyip hem de doğaüstü mevzulara girerek anlatımı şu kısa öykü de bile zengin kılmış. Kalemine sağlık hocam. Mehmet Berk Yaltırık
Bu minimalist seride okuduğum 2. Kitaptı başlarda içine girmekte biraz zorlansam da sonlara doğru olayı izleyen köylülerden biri gibi hissettim. Yazarımız Sadece hikâyenin geçtiği zamanda Osmanlı'nın içinde bulunduğu durumu hikayeye güzel yedirmekle kalmamış, Toplumun da içinde bulunduğu durumları ve takip ettiği gelenekleri göstererek bize yaşadıkları zaman hakkında güzel bilgiler vermiş. ufak ufak devlet'in kontrol etmekten aciz kalmaya başladığı yolsuzluklara değinilmiş,halkın devlette umudu kesmeye başlaması arkaplanda minik bir şekilde işlenmiş fakat bahsettiğim tüm iyi şeylere rağmen çok sürükleyici,Kesin okunması lazım diyemem. En büyük avantajı kısalığı büyük kitaplar arasındaki geçişte okunmak için mükemmel bir hikaye. Son olarak yazarımız Songûlyabani bey yazılarıyla dikkat çektiği kadar ilham da veriyor. Sayesinde insanın aklına yeni fikirler geldiği oluyor.
Mehmet bey ile ilk önce Türk Kültüründe Vampirler kitabı ile tanıştım. Edebiyatımızda bu alanda çalışmalarıyla ve vampir olgusunu hikayelerle anlatması okumak için oldukça keyifli. Bu kitaptaki yer yer yörenin ağzı ile kurulan cümleler ise pastanın üstündeki çilek gibi adeta. Mehmet Berk YaltırıkKan SahibiIstrancalı Abdülharis Paşa bu tarzı sevdiren bir diğer kitabı Istrancalı Abdülharis Paşa'yı mutlaka okumalısınız Buralar ilerde çok değerlenecek benden önermesi unutmadan upirlere dikkat
Tarihçi. Genel Türk Tarihi yüksek lisans mezunu. Tarihsel fantastik-korku öyküleri yazmakta. Skeç ve tiyatro oyunu yazmışlığı da var. Halen Trakya Üniversitesi Yaşam Sahnesi topluluğunda yer almakta. Qırım Haber Ajansı'nda (QHA) Türkçe sayfa editörlerinden. Gölge E-Dergi, Kayıp Rıhtım, Ölümsüz Öyküler ve Korku Sitesi başta olmak üzere pek çok sitede ve e-dergide inceleme ve hikayeler kaleme almakta. Kayıp Dünya ve Baykuş Yuvası, Ters Ninja , Frpnet gibi önemli internet sitelerinde ve Siyah Beyaz KPSD Dergisi, Mağaradakiler gibi dergilerde de yazdı. Arada fanzin işlerine bulaşmakta. Yabani Dergi'nin öykü yazarı kadrosundan. Aynı zamanda Ekşi Sözlük yazarı. FABİSAD'lı. 2006'dan itibaren incelemeleri-makaleleri, 2009'dan itibaren de öyküleri yayınlanmış, roman taslakları üzerinde çalışmaya başlamıştır. Hikayeler için: songulyabanininyeri.blogspot.com Wattpad: wattpad.com/user/MehmetBerk... Instagram: instagram.com/mehmetberkyaltirik