Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hz. Muhammed (s.a.v.)'in Eğitim Anlayışı

Ramazan Kağnıcı

Hz. Muhammed (s.a.v.)'in Eğitim Anlayışı Sözleri ve Alıntıları

Hz. Muhammed (s.a.v.)'in Eğitim Anlayışı sözleri ve alıntılarını, Hz. Muhammed (s.a.v.)'in Eğitim Anlayışı kitap alıntılarını, Hz. Muhammed (s.a.v.)'in Eğitim Anlayışı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ergenlerde, kişilik ve benlik gelişme evresi daha güçlü olduğu için güç, itaat, ceza ve ödül kaynaklı bir disiplin yerine sevgi kaynaklı disiplini öncelemeliyiz. Çünkü ceza kısa süreli bir etki gösterir, ödül ise çocuğu doğallığından çıkarır, ödülsüz bir şey yapamaz hale gelir. Beklediği ödül gelmezse, hayal kırıklıkları yaşar, bunun sonucunda çocuk kolayca ilahi yardım konusunda fikir değiştirir, kişisel çıkarlardan başkalarını düşünmeye geçiş zorlaşır. (Allport, 2004:50)
Sayfa 119 - Eğitimde Birlik Derneği Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Kalbinde bir kimseye karşı kötülük düşüncesi olmadan gününü ve geceni geçirmeye çalış. Bu benim sünnetimdir. Kim sünnetimi yaşatırsa beni sevmiştir. Beni seven de cennette benimle beraberdir. ( Hz. Muhammed s.a.v.)
Öğrencisini tanımayan ve kabiliyetlerini bilmeyen öğretmen, görünmez hedeflere kurşun atan avcı gibidir.
İnsan, anlama ve anlamlandırma kabiliyetleriyle donatılarak yaratılmıştır.
Hz Muhammed, kadınların eşya gibi alınıp satıldığı, kızların diri diri toprağa gömüldüğü, can ve mal güvenliğinin olmadığı, putperestlik inancının yaygın olduğu Bedevi Arap toplumunu, 23 yıl gibi kısa bir zaman dilimi içinde dini, sosyal, siyasi ve ahlaki açıdan değiştirerek büyük İslam medeniyetinin temellerini atmıştır. Bu değişim bir mucize ile değil, Hz Muhammed'in kullandığı eğitim metotları ile gerçekleşmiştir.
Reklam
İslami eğitim adına ortaya çıkan düşünceler, somut tutum ve davranışlar, birbirinden farklı olabildikleri gibi, çatışır nitelikte de olabilmiştir/olabilir. Bu, gayet doğal bir durumdur. Çünkü herkes, Hz Peygamber'i kendini kuşatan sosyo-kültürel- idari ortamın ulaştığı kavramı düzeyinin, sahip olduğu müktesebatın v.s. elverdiği ölçüde tanıyabilir. Ancak bu farklılaşma durumu, onların aynı ad altında yer almalarına engel değildir. Söz gelimi, rasathaneyi yaptıran eğitim ne kadar İslami eğitim idiyse, onun yıkılmasını uygun gören eğitimde o kadar İslami eğitimdi. Rasathaneyi yapan medreseli ile, onu yıkan medreseli harekete geçiren kaygı, felsefe aynıydı, amaçları aynı temele dayanıyordu; her ikisi de dindarlığının gereğini yerine getirmenin heyecanını, mutluluğunu hissediyorlardı.
Sayfa 36 - Eğitimde Birlik Derneği Kültür YayınlarıKitabı okudu
Hz Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) yaşadığı toplumu her yönüyle çok iyi tanıyan ve toplumda çok iyi tanınan bir insandı. Herkesin güvendiği, saygı duyduğu, fikirlerine başvurduğu, güzel ahlakı ve yaşantısı ile insanlara örnek olan Hz. Peygamber'e toplumda el- Emin (güvenilir) adı verilmişti. O'nun bir eğitimci olarak sahip olduğu özelliklerden bazıları şöyledir: güvenilir, sabırlı, hoşgörülü ve adaletli, anlayışlı ve merhametli, kolaylaştırıcı, cesaretlendirici, tevazu sahibi olması. ... Kur'an-ı Kerim'i vahiy yolu ile öğrendikten sonra öncelikle kendisi uygulayarak insanlara örnek oldu. Öğreteceği bilgiyi insanların bireysel farklılıklarını dikkate alarak anlattı. Herkese anlayışına ve seviyesine uygun olarak hitap etti. İnsanlara öğrettiği yeni bilgileri, onların anlayacağı örnekler ve benzetmeler yaparak, geçmiş yaşantıları, duygu ve düşünceleri ile ilişkilendirerek anlamalarını ve hayatlarına geçirmelerini sağladı...
Eğer biz aile bireyleri, onun hayata dair tutum ve davranışlarına dikkat ederek, kendimize model olarak alır ve pratiğe aktarırsak, genç, çocukluğundan itibaren bunu göreceği için ergenlikte herhangi bir çelişkiye düşmez. Aksi takdirde yetişkinliğin temel dürtüsü olan bağımsızlık ve eleştirellik, önce ailenin dini ve fikri yapısını eleştirmeye başladığı için gördüğü çelişkiler, dinden soğumasına yol açabilir. Eğer dindar aile, öğretilerini içselleştirmez ve uygulamalarında samimi olmazsalar, çocuk ergenlik aşamasında öğretilenleri reddeder; ama onların samimi ve içtenseler, öğretilenleri unutsa bile öğretilme biçimini ve samimiyetlerini unutmaz. (Allport, 2004 :50-51)
Sayfa 117 - Eğitimde Birlik Derneği Kültür YayınlarıKitabı okudu
Özellikle dini değerlerin öğretilmesinde itaat, ceza ve ödül üzerine kurulu bankacı yöntemin kullanılması istenilenin tam tersi sonuçları üretebiliyor. Halbuki "Korku (tehaşi) ve çekinme (tevakki) fikirlerini üzerine kurulan ahlak, menfaat ve benlik hislerini artırmaktan başka bir şeye hizmet etmez. Çünkü korku nedeniyle bir kötülükten kaçınmak, erdem değil, son tahlilde" ahlak yokluğu"dur. Bu nedenle İslam'da ahlakın temeli, iyilik, bağlılık(emeveddet)tir." (Ahmet Hilmi, 1988: 16-17) Nitekim Peygamberimizde, korku ve güç merkezli bir eğitim yerine, sevgi, emel yöntemi etmiştir...
Sayfa 102Kitabı okudu
43 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.