Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Hz. Ömer'in 100 Veciz Sözü

Hikmet Özdemir

Hz. Ömer'in 100 Veciz Sözü Sözleri ve Alıntıları

Hz. Ömer'in 100 Veciz Sözü sözleri ve alıntılarını, Hz. Ömer'in 100 Veciz Sözü kitap alıntılarını, Hz. Ömer'in 100 Veciz Sözü en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Evlilik konusunda töre ve âdet yerine ölçü "İslâm" olmalıdır.
Sayfa 116Kitabı okudu
Evlenmeden önce ilim öğrenin...
Hz. Ömer (r.a) bu vecizesinde evlenme kişiyi ilimden alıkoyar, demek istiyor. Gerçekten çoluk, çocuk, geçim telaşı ilme engeldir. Aslında ilim öğrenme yaşı buluğa ermeden önce olmalıdır. 4-16 yaş arası eğitime en elverişli dönemdir. İyi bir programla 12 yıllık bir süre içerisinde üniversite mezunu olunabilir. Nitekim Birleşik Arap
Sayfa 65 - Ramazanoğlu, Mahmut Sami, Hz. Ömer'ul-Faruk (ra), Erkam Yay. Ist. 1983, s.146Kitabı okudu
Reklam
İzzet, şeref, yücelik hepsi İslâm'dadır. Kim onun dışında izzet ararsa mutlaka zelil olur.
Sayfa 257Kitabı okudu
Hırs kişinin hayâsını yok eder. Hz. Ali (r.a)
Sayfa 162 - Özdemir, Hikmet, Sad Kelime-i Hz. Ali, İst. 2008, s.82Kitabı okudu
Cahiliye döneminde güç, mal ve erkek evladı ile ölçülürdü. Binaenaleyh, Evs ve Hazrec kabileleri "hangimiz daha çoğunluktayız" diye iddiaya gittiler. Erkekleri eşit sayıda olunca mezarlara gidip ölülerini sayarak iftihar vesilesi yaptılar.
Tatil kelimesi Arapçadır. Anlamı ise atalettir. Atalet ise tembellik demektir. Tembellik Müslümanlığa yakışmaz. Müslüman kişi ölünceye dek durmadan çalışmak ve üretmekle yükümlüdür. Aksi halde topluma karşı olan görevini ifa etmemiş olur.
Sayfa 248Kitabı okudu
Reklam
Peygamberimiz (s.a.v) şöyle buyuruyor: Kim hayırda çığır açar örnek olursa onun peşinden gidenlerin sevabı ona yazılır. Kimde günahta çığır açarsa o yolda gidenlerin günahı onun üzerine yazılır.
Sayfa 133 - Müslim, Zekât, 69; Nesai, Zekât, 64Kitabı okudu
Muhyiddin-i Arabi'nin eserlerinde gizli olaylara ışık tutacak bilgilerin ABD'de bir araştırma enstitüsünde okutulduğunu duymuştum. Ne yazık ki, bizdeki bilgiler hep Batılılar tarafından bizden alınıyor. Sonra da bize para karşılığı geri gönderiliyor. Şüphesiz birçok icadın merkezi biziz. Fakat bizim ilgi ve alâkamız olmadığı için başkaları sahip çıkıyor.
Sayfa 128Kitabı okudu
Kul kibirlenip böbürlenerek tavırlarını buna göre yönlendirirse Allah onu yere indirir. | Hz. Ömer (r.a) Nemrut kibirlendi de ne oldu! Küçük bir sivrisinek burnundan girdi ve neticede kafasını parçalatmak zorunda kaldı. Rezil ve rüsva olarak çekti gitti. Firavun kibirlendi, o da boğuldu, telef oldu. Ebu Cehil kibirlendi, onun da canı cehenneme gitti. Nefsine mağlup olup ona kötülük yapan kendisini beğenmişlerin hiç birinin sonunun iyi gelmeyeceği herkesin malûmudur. Şeytan kibirlendi. Ebediyen Allah'ın rahmetinden kovuldu.
Sayfa 102Kitabı okudu
Hayâsı gidenin kalbi ölür...
Sevgili Peygamberimiz, "Hayâ imandandır” buyurmuştur. Diğer bir hadisinde, "Hayâ ile iman birbirinden ayrılmaz ikilidirler. Kişiden, iman giderse hayâ, hayâ giderse iman kalkar" buyurmuştur. Yani hayâsız iman, imansız da hayâ olmaz. Kişinin imanının gitmesi veya hayâsının kalkması kalple alâkalıdır. Kalp her şeyin merkezidir. Kalbin ölmesi demek onun mânen kararmasıdır. Sevgili Peygamberimiz bir hadisinde, "İnsan cesedinde bir organ vardır ki, o sağlam olursa bütün ceset sağlam olur. O fasid olursa bütün ceset fasid olur. Dikkat edin o kalptir" buyurmuşlardır. Yani, kul Yüce Yaratıcı'nın kendisiyle beraber olduğu idrakine varır ve günah işlemez, O'nun huzurunda hayâsızlık yapmaz ise kalbi ölü değildir. Eğer orası pis ve hatta ölü ise yani harap vaziyette ise Cenab-ı Hakk'ın o kişiye nazarı yoktur. Allah'ın nazarı üzerinden kalkan bir kimse ise her türlü hayâsızlığı yapar. Hem kendini hem de diğer insanları saptırır. Tasavvufculara göre, işlenilen günahlar sebebiyle bembeyaz olan kalp, her bir günah ile siyah noktalar halinde çoğalarak kararır ve neticede simsiyah olur. İşte bu kalbin ölümüdür. Yapılan ibadetler ve tevbe-i istiğfarlar ise bu kirleri temizler ve o kalbe hayat verir. Tabii ki Allah'tan korkan, kuldan utanan kimse günah işlemeyeceği için kalbi hep diri olur.
Sayfa 68 - Âşir Efendi, 32b/Buhari, Iman, 16/Müslim, İman, 59/Buhari, İman, 39Kitabı okudu
Reklam
"Kibirlenene karşı kibir göstermek sadakadır." Dünya ehli olanlar tevazudan anlamaz. Onlara anlayacağı dilden hitap etmelidir. Takva, vera ve tevazudan anlamayan kişi dünya ehlidir.Onlara tevazu göstermek karşısındakileri küçük düşürmelerine sebep olur. Netice olarak bu durum kişiyi zillete götürür. Allah'ın has kullarına ise zillet yaraşmaz, zillet görünümü vermek bile doğru olmaz. Ehl-i dünya olanlar genellikle para pul, makam mevki peşinde koşarak lüzumsuz işler yaparlar. Allahın has kullarının bunlara yalakalık yapmaları hiçbir şekilde hoş karşılanmaz. Zaten öyleleri de böyle bir zillete düşmezler. Tasavvuf kitaplarında hep kişinin toprak gibi mütevazı olması gereği vurgulanır. Şüphesiz Allah'tan başka büyük yoktur. Bunun bilinci içerisinde olmalıdır. Evet, bu çok doğru bir davranış biçimidir. Güzel ahlaklı olmanın da nişanıdır. Ancak karşısındaki insan inançsız ve mütekebbir bir kişi ise onun anlayışı kısırdır ve terstir. Öylelerine karşı ise anlayacağı tarzda hareket etmelidir. Tevazu göstereceğim derken zillete düşmemelidir. Şüphe götürmez bir gerçek şu ki, kendini bilmezlere anlayacakları dilden cevap verilmelidir.
Sayfa 75 - Acluni, Keşfü'l-Hafa, c.1, s.313Kitabı okudu
Bizim ayıbımızı bize yetiştirip, bizi ona vâkıf eyleyene Allah rahmet etsin°
Hz. Ömer (r.a), ayıp ve noksanlarımızı bize söyleyene Allah (cc) rahmet etsin diyerek dua etmektedir. Yapıcı tenkit her zaman faydalıdır. Yani kişinin ayıbını diğerlerinden gizleyerek onu utandırıp o ayıptan men etmek en güzel hediyedir. Kişiye yapılan en güzel iyiliktir. Kişilerin ayıbını herkesin içinde yüzüne vurmak ise doğru bir hareket değildir. Önemli olan kişiyi kötülüklerden çevirmektir.
Sayfa 119 - °Hz. Ömer°Kitabı okudu
Hiçbir devirde yalakalar, yağcılar ve dalkavuklar eksik olmamıştır. Bunlar bukalemun gibi her kılığa girerler. Bitmeyen sözleri, utanmayan yüzleri vardır. İşleri güçleri para pul, makam-mevkidir. Emellerine nail olmak için çevirmeyecekleri bir dümen yoktur...
Sayfa 114Kitabı okudu
İnsanların en akıllısı özrü kabul edenlerdir."(97)
Hz. Ömer bu vecizesine göre insanlar nisyan ile malûldür. Bu yüzden her zaman hata ederler. İnsanları affetmek ise en büyük meziyettir. Nitekim Cenab-ı Hak bir ayette şöyle buyuruyor: "O takva sahipleri ki bollukta da darlıkta da Allah için harcarlar. Öfkelerini yutarlar ve insanları affederler. Allah güzel davranışta bu lunanları sever."(98)Bu ayet kin tutmamayı ve affedici olmayı tavsiye etmektedir. Peygamberimiz (s.a.v) bir hadisi şerifte, "Elinde cezalandıracak güç olduğu halde öfkesini yutarak affedenlerin Allah kalbini iman ve emniyetle doldurur”(99) buyurmaktadır.
Sayfa 123 - (97) Aşir Efendi, 39b (98) Al-i İmran, 3/134 (99)Ibni Mace, Zühd, 18Kitabı okudu
Şüphesiz zenginlerin ayağı altında dolaşmak ilim erbabı olanların mertebesini düşürür. Böyleleri para hatırına onlara doğruyu söyleyemez. Hele günümüzde medya patronlarının peşine takılan ve üstelik din adamı geçinen insanların hali ibret vesikasıdır. Dini hükümlerin nasıl eğilip büküldüğünü görmek içler acısıdır. Katıldığı programda üç kuruş dünyalık alma uğruna medyanın yönlendirdiği gibi fetva veren din baronları elbette bir gün yaptıkları yanlışın hesabını vereceklerdir.
Sayfa 112Kitabı okudu
29 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.