Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İbn Rüşd’ ün Felsefi Düşüncesi

Numan Yusuf Aruç

İbn Rüşd’ ün Felsefi Düşüncesi Gönderileri

İbn Rüşd’ ün Felsefi Düşüncesi kitaplarını, İbn Rüşd’ ün Felsefi Düşüncesi sözleri ve alıntılarını, İbn Rüşd’ ün Felsefi Düşüncesi yazarlarını, İbn Rüşd’ ün Felsefi Düşüncesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
inayet delili
Alemdeki bütün varlıklar insanın varlığına ve varoluş gayesine hizmet edecek şekilde yaratılmış ve düzenlenmiştir. Bütün bunlar boş ve tesadüf değildir. Ancak yüce takdir ve irade sahibi bir failin eseri olarak gerçekleşmiştir. İnsan akıl ve duyu gücünü tabiatına uygun olarak kullanarak etrafında bulunan ve insanı saran her şeyi incelediği zaman ve bütün varlıklara dikkatle baktığında bütün bunların kendi varlığına uygun ve yararlı olduğunu açıkça görecektir. Her seviyeden insan aleme bu yönden ve şekilden yönelerek değerlendirirse onun mutlaka bilgi, irade, kudret ve hikmet sahibi biri yani, Allah tarafından yaratılmış ve düzenlenmiş olması gerektiği sonucuna rahatlıkla ulaşabilir.
Her güç kendisinden üstün olan bir sonraki güçle Kemal'e ulaşmaktadır. Nefis güçleri arasındaki derecelendirme de ister varlıksal ister bilme açısından uygunluk vardır. Yani nefsin vazifelerinden her vazife varolma ve bilme mertebelerine diğer vazifelerle gelişmektedir. Hissetme varlıksal yönden ancak hayalle Kemal'e ulaşır, hayal de bilgi açısından ancak duyuyla Kemal'e ulaşır. Duyu varolma kemalatında hayale muhtaç, hayal de bilim kemalatında duyuya muhtaçtır.
Reklam
"sana kitabı indiren O'dur. Onun bazı ayetleri muhkemdir, bunlar kitabın anası (esası)dır. Diğerleri de müteşabihtir. Kalplerinde eğrilik bulunanlar, fitne çıkarmak ve kendilerince tevil etmek için müteşabihlerin peşine düşerler. Oysa onun tevilini ancak Allah bilir, ilimde derinleşenler de: "Ona inandı, hepsi Rabbimiz katındadır" derler. Aklıselim sahiplerinden başkası düşünüp anlamaz" (ALİ İMRAN, 7)
Nasıl bir hayvan dine uygun olarak kesilebilmesi için kesici alet durumunda olan bıçağın sahibinin müslüman olup olmamasına bakılmazsa, aynı şekilde düşünmenin aracı demek olan akli kıyasın sahibinin bizim mensubu olduğumuz dine bağlı olup olmamasına da bakmaya gerek yoktur. Yani müslüman olmayan düşünürlerin fikirlerinden yararlanmak tabii ve tarihi bir zarurettir.
Kimseden daha iyi olmadığınızı anlayacak kadar mütevazi, herkesten farklı olduğunuzu kavrayacak kadar bilge olun.
120 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Batıyı ve doğuyu etkilemiş önemli bir düşünür olan İbn Rüşd’ü merak edip derinlere inmeden hakkında ve görüşlerinde bilgi sahibi olmak isteyenler için küçük bir tanıtıcı klavuz kitap. Ben İbn Rüşd’ ü bu bilgiler doğrultusunda çok sevdim ve de daha da merak ettim. Dolayısıyla kitap, benim açımdan amacına ulaştı. Kitabın yapısıyla ilgili bir kaç noktaya değinecek olursam; Dili oldukça sade, bununla birlikte bazı kelime ve kavramlar için dipnot kullanılmasını isterdim. Evet dipnotlara sahip fakat bunlar kaynaklar için hizmet veriyor. Ayrıca kitap sonunda da bir kaynakça olduğunu da belirteyim. İlginçtir ki bir de ingilizce özet var. Ben İbn Rüşd’ü tanıma çabasıyla keyifle okudum. Sizlere de iyi okumalar dilerim.
İbn Rüşd’ ün Felsefi Düşüncesi
İbn Rüşd’ ün Felsefi DüşüncesiNuman Yusuf Aruç · Rağbet Yayınları · 20076 okunma
Reklam
İbn Rüşd’ün siyaset felsefesi:
“Cemiyetin en büyük ve esaslı görevi kendisini yönetecek olan kişiyi seçmek, bu da hikmet sahibi bir filozof olmalıdır. Bu konuda cinsiyet ayrımı yapmamaktadır. Kadın ve erkek yetenek ve kabiliyet bakımından ayrı oldukları halde bu farklılıklar kadın veya erkeğin filozof veya devlet yöneticisi olmasına engel değildir.”
Sayfa 101Kitabı okudu
İbn Rüşd’ün siyaset felsefesi:
“”...içinde ahlak felsefesi de yer alarak, siyaset felsefesinin başını, temelini, sonucunu ve de faziletini oluşturmaktadır. Ona göre siyaset, faziletli insanın tekamülü, insanın oluşturduğu en büyük ve faziletli toplumsal müessesedir...”
İbn Rüşd bilgi nazariyesinde sebep-sonuç:
“...kesin bilgi, bir şeyi olduğu gibi sebep-sonuç ilişkisi içinde bilmektir. Bilgi varlıkların sebeplerinin bilinmesinden başka birşey değildir.”
İbn Rüşd Bilgi felsefesinden:
“Bilgi, akıl gücü fiilinin değeridir. İnsan bu bilgi değeri ile yücelir ve bu değer insanın ulaşmak istediği en son değerdir.”
15 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.