Sırlarla Dolu Bir Ömür

İlk Yayın Tarihi:
Haziran 2023
Tılsım Yayınevi

2026 65. kitabı
Merhabalar bugün kalem ile yeni tanıştığım yazarın İclal adlı kitabı ile geldim. Ben bu kitabı çok sevdim Sizler de okuyup Çok sevin olur mu? Hatta kız çocuklarına daha fazla sarılın çocuklar her zaman gülsün, çocuklar sevildiğini hissetmeli gülümseme yakışır onlara. Bazı hayatlar vardır sessiz yaşanır ama derin izler bırakır. Bazı duygular vardır söze dökülmez ama insanın içine işler İclal hikayesi tam olarak böyle bir hikayeydi. Rukiye ve asım çifti yıllarca denemiş ama çocukları olmamıştı. Elalem ne der baskısını bir kenara bırakıp Rukiye bir gün doktora gitti doktora gittiğinde doktorun Allah'tan ümit kesilmez cümlesiyle geri köyüne geldi. Gel zaman git zaman Rukiye tarlada çalışırken bir gün eşi gurbetteyken doğum yaptı Doğum hastanede yapıldığı için Asım her zaman şüphelendi çocuğun kendisinden olmadığını düşündü. Doğan kızı İclal'e babalık yapmayı geç yüzüne şefkatle dahi bakmadı. Rukiye'nin sütü olmadığı için arkadaşı Mürüvet bebeğe süt annelik yapmaya başlamıştı. Bir de dayımız Osman var bu hikayede İyi ki var dediğim insanlardan bir tanesi. İclal'in en büyük şansı olabilir. Bir çift çizme alabilmek için kimseyi kırmadan nasıl alacağına düşünebilen bir adam. İclal için kıyafet ayakkabı boştu en büyük eksikliği burukluğu baba sevgisizliğiydi. Babasının bir defa kızım demesini ne çok istedi. İstanbul'dan Hüseyin dayımız geliyor İclal oğlu ile evlensin istiyor tarla verilecek İclal satılacak yani. İclal'in yıllardır dilediği kelimeyi tarla için bir ağacın altında babasının bak "kızım" diye başlayarak kurduğu cümlede geldi. Ya bir insan gırtlağına kadar acaba ile nasıl yaşayabilirdi. Küçücük omuzlara büyük yükler yüklemek her zaman kolaydır tabiki. Neyseki hikayede Herkes Ettiğini çekmeye mahkeme sürecinde tek tek başlamıştı. Rabbim yarına bırakır Ama kimsenin
2026 46. kitabı
Bazı hayatlar vardır, sessiz yaşanır ama insanın içine işleyen izler bırakır… İclal tam olarak böyle bir hikâye. Bir köyün sisli sabahlarında başlayan bu yolculuk, aslında bir kız çocuğunun baba sevgisine duyduğu derin özlemi anlatıyor. Rukiye’nin umudu, Asım’ın şüphesi, insanların bitmeyen sözleri… Ve bütün bu yüklerin altında ezilmemeye çalışan küçük bir kalp. İclal büyürken en çok eksik olan şey sevgiydi. Bir kez “kızım” denmesini bekleyen bir çocuğun sessiz çığlığı vardı sayfalarda. Osman dayının vicdanı, iftiraların gölgesi, saklanan sırlar… Kitabın sonlarına doğru ortaya çıkan gerçekler “Rabbim yarına bırakır ama yanına bırakmaz” sözünü iliklerinize kadar hissettiriyor. Bu kitabı okurken bazı yerlerde boğazım düğümlendi, bazı yerlerde şaşkınlıktan durup düşündüm. İclal’e sarılmak, yaralarını sarmak istedim. Bu kitap bize şunu fısıldıyor: Her sır taşınır ama her kalp aynı yükü kaldıramaz. Özellikle kız çocuklarının sevgiyi daha çok hissetmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatan, yüreğe dokunan bir hikâye… Okumanızı gönülden tavsiye ederim.
2026 20. kitabı
Ben Dilek Suyu'nda 'İçimdeki baba özlemi bir an önce bitsin 'diye dua ettim. Tek isteğim bu." Herkese Merhaba Çok severek okuduğum bir kitapla sizlerleyim. Yazarın anlatımının akıcı olması ara vermeden okumamı sağladı. Karakterin yaşadıklarını öyle iyi betimlemiş ki yanında ,yakınında gibi hissettim. Rukiye ve Asım evlilikleri boyunca çocuk istemişlerdi. Doktora gidilmesi köyde ayıp sayılıyordu. Rukiye , insanların ne dediğini onemsemeyip doktora gitmeye karar verir ve anne olmasının çok zor olduğunu öğrenir . En güzel teselliye "Allah'tan ümit kesilmez" ayetine sığınır . Aradan geçen uzun zaman sonrası rahatsızlanır ve kardeş gördüğü Osman şehre götürür. Hastaneden dönüş yoluna geçerler ama bu kez farklıdır . Çünkü Rukiye'nin kucağında bir bebek vardır . Hayırlı olsun demek yerine fitnelerine sığındılar. Kimi geldi çocuğu olmuyordu dedi, kimi geldi kilo almamıştı. Vebal almak hep kolay gelmişti . Geçen zamanda İclal büyüdü 3 yaşına geldi ama 1 kez bile baba sevgisi görmedi. Kardeşi Kerim doğunca eve huzur geldi , yok sayılan İclal iyice görünmez oldu. Oysa tek istediği baba sevgisiydi. İclal'in sıkıntısı büyüdükçe arttı , yükleri çoğaldı ama dayı bildigi Osman dışında ne gören oldu ne de duyan. İclal, baba sevgisine özlem duyarak büyüdü . O büyüdükçe nefsine aldananlar , mal derdine düşenler de arttı . Bir masuma yapılacak en büyük yanlışı iftira atarak yüklediler. Oysa bilmiyorlardı iftira atanın azabının nasıl olacağını. Masum sustu, sabretti ve Rabbim en güzel şekilde adaletini gösterdi. İclal'e atılan iftira araştırılırken öyle önemli sırlar ortaya çıktı ki yarına kalır ama yanına kalmaz sözünü hatırlattı . İclal'i okurken sımsıkı sarılasım geldi. Sizlerin de bu etkileyici kitabı okumanızı yürekten tavsiye ediyorum .
2026 34. kitabı
kendi halinde, sakin ve belki de biraz içe kapanık bir hayat süren İclâl. kendi kimliği ve ailesi hakkında bildiği her şeyin aslında göründüğü gibi olmadığını fark etmesiyle başlar. en yakınındakilerin bile ondan neleri sakladığını öğrenir. Bu süreçte İclâl, bir yandan bu gerçeklerin ağırlığı altında ezilirken, diğer yandan gerçek özgürlüğün bu gerçekleri kabullenmekten geçtiğini anlar. Eğer bir baba, çocuğunu sadece kendi hayallerini gerçekleştirdiği sürece veya kendisine itaat ettiği sürece seviyorsa; çocuk, babasının sevgisini "satın almak" için kendi kişiliğinden vazgeçer. Eğer hayatın koşturmacasından yorulup biraz durmak ve bir başkasının hayat hikayesinde kaybolmak istiyorsan, "İclâl" iyi bir sığınak olabilir.
İclâl – Akif Mengeş
2025 26. kitabı
Akif Mengeş’in İclâl, Anadolu’nun sessiz baskısını ve adalet özlemini, bir kız çocuğunun gözünden yalın ama derin bir dille anlatıyor. Rukiye’nin umudu, Asım’ın suskunluğu ve Osman’ın adaleti arasında savrulan İclâl’in ömürlük mücadelesi, okuyucuda kalıcı bir iz bırakıyor. Metin, kırılgan bir edebi ritimle toplumsal yaraları ve kişisel direnci ustalıkla harmanlıyor. Kısa ama çarpıcı; okurunu uzun süre düşündürecek bir ömre bedel hikâye.
2024 30. kitabı
Okunma: 19 Mart 2024 13:44
İCLÂL || AKİF MENGEŞ ~Bir Ömre Bedel Hikâye~ İclâl; hep aradı! Baba sevgisi aradı, umut aradı, mutluluk aradı en çok da adaleti bozuk düzende bir nebze olsun adalet aradı. Tanışın İclal ile; o çocuk sahibi olmaz dedikleri Rukiye ve Asıma evlat olarak geldi dünyaya. Birden, ansızın! Ondan sonra hiç bir şey normal olmadı zaten. Babalığı kabul etmeyen, bir türlü ona ısınamayan Asım. Koruyup kollamaya çalışan Rukiye. Bir de gözü gibi bakan babasından daha baba olan Osman. Ha birde dili lâl olmuş Meryem. Kötüler mi onlar hep var isimleri gereksiz ama varlıkları insanı zehirleyen kötüler… Denize düşen yılana sarılır derler ya İclâl de bir umut için sarıldı istemediği bir evliliğe hemde bir pazarlık karşılığı yaptırdılar bu evliliği ona. Ama kara kalem tükenir mi? Tükenmedi yine kara yazdı yazısını. Bir cinayetle suçlandı! Peki kim katil? Kim suçlu? Bu hikayenin kurbanı kim? Adalet hep doğru mu işler bizim ülkemizde? Ya doğru bilinen gerçekler aslında tamamen yanlışsa? Ya hayatınız koca bir yalan üzerine kurulmuşsa? Bu kitabı okuyun. Bu kitap kadının sesi. Görmediğimiz, duymadığımız acıları yaşayanların çığlığı. Gerçek bir kız çocuğunun acıyla dolu yolu. Görmek, duymak, anlamak ve en çok da adaletsizle sessiz kalmamak için okuyun.
2024 31. kitabı
Rukiye'nin konuşması bitmedi, uzun uzun... Konuşulanlara sağır mı kesildiler, susup kerhan mi dinlediler bilinmez. Artık kasaba o kasaba değildi. Gölge gibi geziyorlar. Sessizce, bir farenin yürüyüşü gibi. #sayfaikiyüzyirmi instagram insan_uyanirsa İclâl Akif Mengeş . . . 1980'li yılların sonları... . İclal , o dönemde dünyaya gelir. Hem de aniden . Evet , evet aniden! . Koca bir hiçliğin içinde Rukiye. Kocası Âsım, İclâl'e ne kızım diyebilecek ne de kızım değil diyebilecek. . Köy yaşantısı devam eder . Kardeşleri olur İclâl'in. Okula başlar bitirir . Gerçek imtihan belki'de yeni başlayacaktır. Evlenecek yaşa gelir İclâl. . Güzel bir romanı okudum bitti. Hikayeler geçmiş ve gelecekten oluşur. Bu romanımizda İclal geleceğini bilinmezlik içinden nasıl ve nerede yaşayacak. Kimlerle olacaktır. . Büyük merak ve heyecanla kitabı sindire sindire bir çırpıda okudum bitti. . İkiyüzyirmibeş sayfalık romanımız vakti olanlar için bir günde bitebilecek şekilde yazılmış. . #iclâl #birömrebedelhikaye #akifmengeş #gülnaryayınları #roman #yetim #öksüz #kimsesiz #annesiz #babasız #güzel #güzellik #aşk #para #iktidar #hırs #ihanet #ölüm #günahsız #narin @gulnaryayinlari
2026 4. kitabı
İclâl, bir köyde işlenen cinayetle başlayan ama okuru klasik bir “katil kim?” hikâyesinden çok daha farklı bir yere götüren bir roman aslında. Hikâye, görünürde bir suçun izini sürüyormuş gibi ilerlese de aslında yavaş yavaş karakterlerin geçmişine, bastırılmış travmalarına ve kırılgan zihinlerine açılıyor. Özellikle İclâl’in hayatı üzerinden; çocukluk yaraları, zorunluluklar, kimlik arayışı ve insanın geçmişinden kaçamaması gibi temalar derinlemesine işleniyor. Kitapta olaydan çok duygular ön planda. Bu yüzden akıcı bir polisiye bekleyenler için zaman zaman dağınık ya da ağır gelebilir. Ama karakterlerin iç dünyasına girip onların acılarını hissetmeye açık bir okur için oldukça sarsıcı bir deneyim sunuyor. Anlatım yer yer uzun ve detaylı; bu da bazı okurlar için kopukluk hissi yaratırken, bazıları için hikâyeyi daha gerçek ve yoğun kılıyor. Genel olarak İclâl, bir cinayet hikâyesinden ziyade insanın iç dünyasına, geçmişin izlerine ve suskunlukların altında biriken acılara odaklanan bir roman. Okuduktan sonra geriye net bir olay örgüsünden çok, zihinde kalan bir duygu ve ağırlık bırakıyor. Sade ve akıcı anlatımıyla okurda güzel bir deneyim bırakıyor. Yazarımızın emeğine ve kalemine sağlık.
2024 31. kitabı
Okunma: 27 Mayıs 2024 23:46
Merhaba okur dostlarım! Okurken içimin sızladığı, Anadolu’nun bağrında tüm çıplak duygularıyla size işlenen bir kitapla geldim. •Çocukları olmayan Âsım ve Rukiye çiftinin aniden hanelerine gelen (evet aniden) İclâl’in hayatını okuyoruz. Fakat bu ani doğum tabii ki Âsım’ı huzursuz eder, bir türlü İclâl’i ‘kızım’ deyip bağrına basamaz. Kimi zamanlar ona kızım diye hitap etse de İclâl de, Âsım da, Rukiye de bunun sadece bir sözcük olduğunu iliklerine kadar hisseder. •Okurken yaşanan olayları gözlerim dolu okuduğum oldu. Birkaç sahne hele ki; çerçideki ayakkabı sahnesi, dilek suyu sahneleri, İstanbul sahneleri… Yazarın her şeyi okuyucuya böyle güzel geçirmesi okumayı daha da keyifli kıldı diyebilirim. •İclâl’in zorlu yaşamını okurken sonlara doğru daha da içim burkuldu. Hiç beklemediğim bir noktaya evrilip bitmesi beni şok etti. Beklemediğim bir konumda beklemediğim bir son oldu benim için. •Zorlamayan bir dil, duraksamayan bir kitaptı. Bir şans verilmeli bu buruk romana… İclâl onun adı, adı bile aniden konan İclâl… Yazarın da kapağa yazdığı gibi “Bir ömre bedel hikâye”
1000k
Puan vermedi
Okumaya hazır mısın? İşte sonun başlangıcı! İşte İclâl gibi onlarca masumun ahı.  Yaptıklarını çekenlerin hikayesi. Hadi başla . Okurken içinde büyüyen düğümü çözmeye . Hadi başla, Kaderini yeniden şekillendiren kadınların gücünü hissetmeye.İclal, iyilik ile kötülüğün, hayat ile ölümün, cennet ile cehennemin, gerçek ile yalanın dünyasına doğan ,evlat hasreti çekenlerin ağır mı ağır imtihanı.Kimsesiz genç bir kadının, sırların ardına saklanan hayatını aydınlığa kavuşturan,kucağına yavrusunu alıp da koklayamayanların,çileyi sırtına yüklenenlerin,en kötüsünden kötülüğün,acımasızlığın, nefretin intikamı… İyiliğin gücünün kötülüğü bertaraf edebileceğinin en güçlü kanıtı. Okudukça düşlemesi bile korkunç bir travmanın üstesinden nasıl gelinebileceğini, emek ve sevgiyle yaraların sarılabileceğini fark edeceksiniz. Fark ettikçe yüreğiniz ısınacak… Kitapta,hayat resmedilir, karakterler psikolojik tahlillerden geçirilir; olaylar, durumlar varoluş nedenleriyle ortaya konurken gerçeklik kusursuz bir biçim ve özenli bir üslupla dile getirilir.Katmanlı bir düşünsel yapı içerisinde aşkı, hayatı yaşanmışlıkları ve yaşanamayanları anlatır.Okurken çok etkileneceğinizin garantisini verebilirim.Dram yüklü hikaye onlarca yüreğe dokunacak, akıtılan her gözyaşı umuda,mutluluğa,sevgiye, yeniden doğuşa can suyu olacak .Keyifle okudum keyifle okuyun İclâl kim mi ? İsmi sonradan vurulmuş, Yazılması için söz verilmiş bir hikayenin kahramanı ....