Marcus Aurelius Üzerine Düşünceler

5 Ekim 2021
ALFA YAYINLARI

2025 62. kitabı
Okunma: 21 Ekim 2025 00:00
Pierre Hadot’un "İçsel Kale"si, Marcus Aurelius’un meşhur "Kendime Düşünceler" metnini sadece bir günlük olmaktan çıkarıp, onu modern insanın sığınabileceği muazzam bir zihinsel kaleye dönüştürüyor. Hadot, bu kitapla birlikte Stoacı felsefenin teorik bilgi yığını olmak yerine, bir "yaşam sanatı" ve "ruhani egzersiz" olduğunu gösteriyor. Bu eseri okumak, felsefenin sadece üniversite kürsülerinde tartışılan bir konu değil, sabah uyandığımızda güne nasıl başlayacağımızı veya başımıza gelen felaketlerle nasıl başa çıkacağımızı öğreten pratik bir rehber olduğunu keşfetmek demek. Kitabın asıl gücü, Marcus Aurelius’un yazdıklarını tarihsel ve filolojik bir titizlikle analiz ederken okura kendi zihninde sarsılmaz bir kale inşa etmenin yollarını fısıldamasında yatıyor. Hadot bizlere "olayları değil, olaylara dair algılarımızı" kontrol etmemiz gerektiğini hatırlatıyor. Dünyanın kaosu, gürültüsü ve haksızlıkları karşısında insanın kendi içine çekilebileceği, dış etkenlerin zarar veremeyeceği o özgür alanı (içsel kaleyi) nasıl inşa edeceğinden bahsediyor. Bu bakımdan eser, antik bir metnin üzerinden yükselen ancak günümüzün hız ve stres odaklı dünyasına en bilgece cevabı veren modern bir eser.
İçsel KalePierre Hadot · ALFA YAYINLARI · 202132 okunma

Pierre HadotYazar · 7 kitap
Fransız filozof ve felsefe tarihçisidir. Özellikle neoplatonizm konusu üzerinde çalışmaktadır. Antik Yunan hakkında çalışmalar yapmış ve Fransa'da Ludwig Wittgenstein konusunda ilk söylemlere sahip kişidir. Bazı kitapları: İlkçağ Felsefesi Nedir? (Dost Kitabevi, 2010), Wittgenstein ve Dilin Sınırları (Doğu-Batı Yayınları, 2009)