Kasım 2012
İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları

İdeoloji
2021 51. kitabı
Okunma: 08 Mayıs 2021 18:53
Ideoloji kavramı, doğuşu, ortaya çıkışı, kullanımı, neler çağrıştırdığı, siyasi olarak ne anlama geldiği? sorularına bire bir cevap. Felsefe öğrencisi olarak kavramların yabancılığına istiane olmama rağmen kolay anlaşılır türden bir eser olmakla birlikte bilgiye boğulmayı sağlar. Ve de Geçmişten günümüze olan bağı anlaşılır yapıyor. Eser de yer yer detayla daha da bilgilerin pekisimi kolay kılıyor. Keyifle okunmaz ama iyi okumalar...
İdeoloji - David Mclelan
2021 30. kitabı
Okunma: 18 Mart 2021 13:34
Beğendim. İdeoloji kavramına dair pek çok şey öğrendiğim gibi, ideoloji kavramının Batı'da nasıl bakıldığını gösteren küçük bir fragman niteliğindedir. (Fragman diyorum, çünkü eser hacimce küçük, asıl metin doksan sayfa.) İdeoloji kavramının ortaya çıktığı 1789 devriminden, post modern yazarlara kadar, bir terimin seyr-ü seferini anlatıyor. Bu sefer hattı, -yani terimin tarihsel süreç içindeki evrimi- Tracy-Faucoult arası bir yolu kapsar. Kavramın iki asırlık tarihi olması ilginç. (Bu arada, üstad Cemil Meriç'in ideolojiler hakkında söyledikleri aklıma geldi. Ne diyordu üstad: "...İzm'ler, idraklerimize giydirilmiş deli gömlekleridir..." Onu da bu vesile ile rahmetle analım.) David Mclelan'ın çalışmasını güzel yapan bir başka husus, bizzat ideolojilerin "ideolojiye" yönelik bakış açısını okura sunmasıdır. İdeoloji kavramına çeşitli yazarlarla, hem içeriden hem dışarıdan bakabilmiş. Bence eserin en iyi yönü budur. Özetle, 10/10 veriyorum. Siyasal bilimlerle ilgilenenlerin okumasını tavsiye ederim.
Felsefe
2025 4. kitabı
Okunma: 11 Şubat 2025 22:53
İdeoloji konusunda çok az bilgi birikimine sahip birisi olarak, bu kitap bakış açıma çok şey katdı. Esas olarak, başta Karl Marx olmakla ideolojiyi eleştiren farklı isimlerin görüşlerinden bahsediyor denebilir. İdeoloji çok büyük bir kavram, bu kitapsa haznenize çok şey katacak şekilde oldukca güzel ve anlaşılır biçimde derlenmiştir.
2021 9. kitabı
Okunma: 11 Şubat 2021 17:24
Önsözde de bahsediyor; üzerine çok şey yazılmış bir mesele hakkında küçük bir kitaptır bu eser diye. Öyle, fakat aynı zamanda çok derli toplu ve en önemlisi de yazarın aktardığı yorumları kritik etmesiyle oldukça lezzetli bir hal alan bir okuma şöleni.

David MclellanYazar · 1 kitap
David McLellan (1940 doğumlu) Karl Marx ve Marksizm alanlarında çalışan İngiliz bir bilim adamıdır. Oxford Üniversitesi Merchant Taylor Okulu ve St. John's Koleji'nde eğitim gören McLellan halen Londra Üniversitesi Goldsmiths Koleji'nde Siyasal Teori Profesörü olarak ders çalışmalarını sürdürmektedir. Daha önce Kent Üniversitesinde Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde Siyaset Teorisi Profesörü olarak görev yapmıştır. New York Devlet Üniversitesi'nde misafir Profesör, Simla'daki Hint İleri Araştırmalar Enstitüsü'nde konuk profesör ve Kuzey Amerika ve Avrupa'da çeşitli üniversitelerde çokça dersler vermiştir.