Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İdeoloji ve Devletin İdeolojik Aygıtları

Louis Althusser

İdeoloji ve Devletin İdeolojik Aygıtları Gönderileri

İdeoloji ve Devletin İdeolojik Aygıtları kitaplarını, İdeoloji ve Devletin İdeolojik Aygıtları sözleri ve alıntılarını, İdeoloji ve Devletin İdeolojik Aygıtları yazarlarını, İdeoloji ve Devletin İdeolojik Aygıtları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
98 syf.
·
Puan vermedi
Kitap üç bölümden oluşmaktadır. 1969-70’li yıllarda yazdığı makalelerin yanlış anlaşıldığını vurgulayan yazar bu kitapla olası yanlış anlaşılmaları düzeltmek istemiştir. İlk bölüm olan “İdeoloji ve Devletin İdeolojik Aygıtları” adlı bölümde “işlevselci” damgası yapıştırılan makalelerinde aslında “sınıf mücadelesi”ni anlatmak istediğini
İdeoloji ve Devletin İdeolojik Aygıtları
İdeoloji ve Devletin İdeolojik AygıtlarıLouis Althusser · İletişim Yayınları · 2002401 okunma
Mao’nun dediği gibi: "Sınıf mücadelesini hiçbir zaman unutmayalım."
Sayfa 80
Reklam
Sınıf mücadelesi, yalnızca Marksist-Leninist işçi sınıfı hareketinin siyasal pratiğinde değil, fakat aynı zamanda teoride de, Marksist felsefe ve bilimde de "son sözü söyleyen halka"dır.
Sayfa 74
Fransız Devrimi’nin hedefi ve sonucu her şeyden önce yalnızca, devlet iktidarını feodal soyluluktan tüccar-kapitalist burjuvaziye geçirmek, devletin eski (baskı) aygıtını kısmen parçalayıp kırmak olmamıştır. Aynı zamanda bir numaralı devletin ideolojik aygıtı olan Kilise’ye saldırmak olmuştur. Ruhban sınıfın bünyesinin sivilleştirilmesi, Kilise servetlerine elkonması ve dinî devletin ideolojik aygıtlarının egemen rolünün yerini alacak yeni devletin ideolojik aygıtlarının yaratılması bu hareketin sonuçları olmuştur.
Sayfa 36
Reklam
Peki, küreselleşme ve getirileri karşısında konumunu koruyabilecek mi?
19. yüzyılda Fransa’daki burjuva "devrimlerinin" (1830-1848) ya da hükümet darbelerinin (2 Aralık, 1958 Mayıs’ı) ya da devletlerin yıkılmalarının (1870’de İmparatorluk’un çökmesi, 1940’da 3. Cumhuriyet’in düşmesi) ya da küçük burjuvazinin siyasal yükselişinin (Fransa’da 1890-95’de) vb. kanıtladığı gibi, devlet iktidarının elde tutulmasını etkileyen siyasal olaylardan sonra bile, devlet aygıtının olduğu yerde kalabileceğini biliyoruz.
Sayfa 26
Devlet, yönetici sınıfların (19. yüzyılda burjuva ve büyük toprak sahipleri "sınıfı") artık değerin zorla elde edilmesi sürecine (yani kapitalist sömürüye) boyun eğmesi için, işçi sınıfı üzerindeki egemenliklerini güven altına almalarını sağlayan bir baskı "makinası"dır.
Sayfa 23
Marx’ın dediği gibi, eğer bir toplumsal formasyon üretimde bulunurken, aynı zamanda üretim koşullarını da yeniden üretmezse, hayatını bir yıl bile sürdüremeyeceğini bir çocuk bile bilir.
Sayfa 13
İdeoloji
İdeoloji, bireylerin gerçek varoluş koşullarıyla aralarındaki hayali ilişkilerin bir tasarımıdır.
358 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.