Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

II.Abdülhamid ve Dış Politika

Vahdettin Engin

II.Abdülhamid ve Dış Politika Sözleri ve Alıntıları

II.Abdülhamid ve Dış Politika sözleri ve alıntılarını, II.Abdülhamid ve Dış Politika kitap alıntılarını, II.Abdülhamid ve Dış Politika en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Vefatının 103. Sene-i Devriyesinde Abdülhamid Han
Yoğun işi olmadığı durumlarda ise yatsı namazını kıldıktan sonra yatak odasına çekilirdi. Sultanın istirahate geçmesi ile Saray'da gürültü kesilir ortalığı sükûnet kaplardı. Sultan'ın ilginç alışkanlıklarından birisi de yatağına uzandıktan sonra uykuya dalmadan kitap okutturması idi. Ayak ucuna bir paravan konur ve Esvapçıbaşı İsmet Bey kendisine kitap okurdu.
Ermeni olayları ile ilgili tepkilerin en çarpıcılarından biri de Fransa'dan gelmişti. Paris'te yayınlanan Liberal Gazetesi , İstanbul'da ki olaylar hakkında İngiltere'yi sorumlu tutuyor ve İngilizleri Ermenileri isyana teşvik edip sonra da yüzüstü bırakmakla suçluyordu. Diğer Fransız gazeteleri de benzer yayınlarda
Reklam
Tahsin Paşa 1805 yılından 1908'e kadar aralıksız 13 sene Başkâtip olarak görev yapmıştır. Gayet terbiyeli ve nazik, yazısı güzel, padişaha son derece sadık, aldığı emri muhakkak yerine getiren ve çok merhametli bir zattı. II. Meşrutiyet'le beraber görevinden alınmış, ömrünün son günlerini yoksulluk içinde geçirmiş ve 1934 yılında vefat etmiştir.
Güney-Doğu Asya ülkeleri ve Japonya, 2.Abdülhamid için her zaman iyi geçinilmesi ve dost olunulması gereken ülkelerdir.
1910'lu yıllarda İttihat ve Terakki Partisinin tecrübesiz yöneticileri yerine 2. Abdülhamid iktidarda bulunsaydı, son derece ustalıkla kullanmayı başarabildiği denge politikası sayesinde muhtemelen ülkeyi 1. Dünya Savaşı dışında bırakabilirdi.
İran hükümeti tarafından Umman yakınlarındaki İbn-i Musa ve Fururu gibi adalara bayrak çekilmiş olduğu seraskerlik makamınca haber alınmıştır. İranlıların Osmanlı Devleti'nin bir parçasını oluşturan bu gibi yerlere tecavüzlerine meydan verilmemesi Padişahımız Efendimiz Hazretlerinin emir ve iradeleri gereğindendir.
Sayfa 252Kitabı okudu
Reklam
Cenazeye çok büyük bir kalabalık katılmış ve derin bir teessür içinde olan halk "bizi bırakıp nereye gidiyorsun" diye hıçkırıklarla Abdülhamid'i son yolculuğuna uğurlamıştı.
Tahsin Paşa'ya göre Abdülhamid Han'ın dış siyaset anlayışı;
Rusya'yı idare etmek, İngiltere ile asla mesele çıkarmamak, Almanya'ya dayanmak, Avusturya'nın gözünün Makedonya'da olduğunu unutmamak, diğer devletlerle mümkün mertebe hoş geçinmek, Balkanları birbirine karıştırıp Bulgarlar, Sırplar ile Yunanlılar arasında nifak ve ihtilaf yaratmak.
Ne yazık ki öyle olmadı...
Kıbrıs, Osmanlı Devleti'ne ait olmakta devam edecek, ödemekte olduğu vergi Osmanlı hazinesine verilecek, sadece askeri ve stratejik amaçlarla İngiltere tarafından kullanılacaktır. Rusya, işgal ettiği Kars, Ardahan ve Batum'u iade ettiği zaman İngiltere Kıbrıs'tan çıkacaktır.
Papa'nın İstanbul'da bulunan vekilinin 40-50 kişiyle bu günlerde Romanya'ya gideceği, İstanbul Ermeni Katolik Patriğinin dahi bunlarla beraber bulunacağı haber alındığından münasip bir suretle bu gezinin önüne geçilmesi Padişahımız Efendimiz Hazretlerinin emir ve iradeleri gereğindendir.
Sayfa 246Kitabı okudu
Reklam
Büyük ülkeler arasına girmek çabası içinde olan Amerika, 2. Abdülhamid tarafından fazla dikkate alınmıyordu.
2. Abdülhamid Doğu komşusu İran ile ilişkilerini mesafeli tutmuştur. İran'ın zaman zaman sınıra yönelik tecavüzlerinde ise taviz vermemiştir.
Abdülhamid Han'ın İngiltere hakkındaki görüşleri;
Büyük devletlerarasında en fazla çekinilmesi icap eden İngilizlerdir. Çünkü onlarca söz vermenin hiçbir kıymeti yoktur.