Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

II. Abdülhamid'in Hafiye Teşkilatı

Emre Gör

II. Abdülhamid'in Hafiye Teşkilatı Sözleri ve Alıntıları

II. Abdülhamid'in Hafiye Teşkilatı sözleri ve alıntılarını, II. Abdülhamid'in Hafiye Teşkilatı kitap alıntılarını, II. Abdülhamid'in Hafiye Teşkilatı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Önsöz’den
“Osmanlı Devleti'nin başında 33 yıl kalan bu hükümdar, 1909'dan itibaren İttihat ve Terakki yönetimindeki imparatorluk Türkiye'si ile erken Cumhuriyet Türkiye'sinde olumsuz bir şahsiyet olarak değerlendirilirken, özellikle 1940'lardan sonra evliya kertesine yükseltilmiş, bir politikacı değil de, hiç günah işlememiş bir ermiş olarak sunulmuştur. Denilebilir ki, Osmanlı padişahları arasında II. Abdülhamid kadar ifrat ve tefrit derecesinde toplumun bir kısmı tarafından çok sevilen ve bir kısmı tarafından da nefret edilen başka bir padişah yoktur.”
Sayfa 11 - Ötüken Neşriyat, 2. Basım, Mart 2016, İstanbulKitabı okudu
Gazetelere Ödenen Paralar
“II. Abdülhamid'in gazetelerde görmekten en hoşlanmadığı şey, kendisine yöneltilmiş suçlamaların ve eleştirilerin bulunduğu yazılardı. Avrupa gazetelerinin II. Abdülhamidle ilgili haberlerine bakıldığında, bunların büyük bir kısmını padişaha bir suikast düzenlendiğine dair haberlerin oluşturduğu görülmektedir.” … “Bu tür yazıların çıktığı Avrupa gazetelerinin ele geçirilme çabaları Sultan Abdülhamid'e çok pahalıya mâl olmuştur. Hazinenin durumunun uygun olmadığı zamanda bile ne yapıp edilip bu paranın ödenmesine büyük özen gösterilmiştir.”
Sayfa 91 - Ötüken Neşriyat, 2. Basım, Mart 2016, İstanbulKitabı okudu
Reklam
“Osmanlı ordusunun ıslahı maksadıyla, Alman, İngiliz, Fransız ve İtalyanlardan zaman zaman yardım alınmıştır. Bu ülkelerden eğitim ve ıslah çalışmalarının düzenlenmesi için gelen subayların, en stratejik bölümlerde emir komuta kademesinde bulunması, o ülkeler için bilgi toplama açısından ne derece başarılıysa, Osmanlı Devleti açısında da o derece yıkıcı olmuştur. Askeri uzman kisvesi altında gelenlere sır kapılarını açmanın bedeli, Birinci Dünya Savaşı'nda çok ağır faturalarla ödenmiştir.”
Sayfa 48 - Ötüken Neşriyat, 2. Basım, Mart 2016, İstanbulKitabı okudu
“IV. Murat istihbaratının işlerliği sayesinde ihanetini tespit ettiği Rum Patriği'ni idam etmekten çekinmemişti.”
Sayfa 35 - Ötüken Neşriyat, 2. Basım, Mart 2016, İstanbulKitabı okudu
“Sultan, kuvvetli ve yaygın Hafiye Teşkilatı ile en ince ayrıntılarına inerek her şeyi öğreniyordu. Mesela II. Abdülhamid, bir yabancı büyükelçiye, kardeşinin kaçamak aşklarından en ufak ayrıntılarına varıncaya kadar bahsetmiş ve büyükelçiyi hayretler içinde bırakmıştı.”
Sayfa 77 - Ötüken Neşriyat, 2. Basım, Mart 2016, İstanbulKitabı okudu
"Sultan Hamit'in devr-i saltanatını karartan ve halkı kendisinden soğutan illet jurnalcilikti. Hafiyelik ve jurnalcilik bu dönemde âdeta bir sanat hâline geldi. O sanata sâlik ve maharete mâlik olanlar, babaları, anaları, kardeşleri ve dostları hakkında bile -okuyanı inandıracak tarzda- jurnal verdiklerinden her fert birbirinden şüphelenerek babanın evlâda, evlâdın babaya emniyeti kalmadı. Ehibbâ (dostlar) ve akraba ile buluşup görüşmek, müşkilleşti. Hakkında jurnal verilip de bir belâya uğramamak için herkes dilsiz oldu."
Sayfa 109 - Ötüken Neşriyat, 2. Basım, Mart 2016, İstanbulKitabı okudu
Reklam
istihbarat; "barışta ve harpte doğru haber almak, yanlış haber yaymak" demektir kâzım karabekir'e göre, on kolordusu olan bir devlet on birincisini komşu hükümetlerin toprakları içinde meydana getirmelidir sadece keşif vasıtalarıyla haber almak yetmez bu, bir sakatın değnekle yürümesine benzer ona göre, böyle bir duruma düşmemek için casusluk şebekesine büyük önem verilmeli, casuslar özenle yetiştirilmelidir
Makedonya’da Yabancı Jandarma
“Makedonya'da muhtelif unsurların çarpışmalarından meydana gelen zaruretle 1902'de Selanik, Manastır ve Kosova vilayetlerinde "Rumeli Vilayet-i Selâsesi Umumî Müfettişliği" adı altında özel bir idare kurulmuş ve bu idarede büyük devletlerin kontrolleriyle ecnebi jandarmasının bulunması da kabul edilmişti.”
Sayfa 82 - Ötüken Neşriyat, 2. Basım, Mart 2016, İstanbulKitabı okudu
“Ruslar, Osmanlı saraylarına soktukları Gürcü cariyelerle Osmanlı padişahlarına yaklaşmaya çalışarak, bu cariyeleri casusluk işlerinde görevlendirmişlerdir. Buna mukabil Osmanlı Devleti Ruslara karşı haber alma işlerinde Kırım Tatarlarını kullanmaya çalışmıştır.”
Sayfa 41 - Ötüken Neşriyat, 2. Basım, Mart 2016, İstanbulKitabı okudu
“IV. Murat döneminde, Fener Rum Patriği'nin İranla işbirliği yaptığı ve Anadolu'da valileri isyana teşvik ettiği tespit edilmiş, bu nedenle Patrik Birinci Kiril birçok casusla birlikte idam edilmişti (1638). Bu idamın önemi şuydu ki, Osmanlı tarihinde ilk kez bir patrik casusluk yaptığı gerekçesiyle idam edilmişti.”
Sayfa 38 - Ötüken Neşriyat, 2. Basım, Mart 2016, İstanbulKitabı okudu
32 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.