Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İki Aşina

Samiha Ayverdi

İki Aşina Gönderileri

İki Aşina kitaplarını, İki Aşina sözleri ve alıntılarını, İki Aşina yazarlarını, İki Aşina yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kanunî Sultan Süleyman'ın atının gümüş eğeri kırılınca, bir yeniçerinin tamir etmesi padişahın hiç de hoşuna gitmemiş ve: " Orduma san'atkârlar sızmış," diyerek esef etmişti. Askerlikle san'atın bağdaşmadığı anlayışının şimdi çok gerilerde kalmış olduğunu düşünmek hiç değersiz sayılmaz. Zira askerlikle teknik artık yan yana, hatta iç içe olduğuna göre el hünerinin makinenin yabancısı olması nasıl düşürülebilir?
Sayfa 136Kitabı okudu
Allah ıslah etsin, düzenbazlık bir ateştir. Ya kendini, ya evladını yakar. Ama o bunun nereden geldiğini bilemez. Üstelik, hâşâ başına bir musîbet geldi mi kabahati Allah'a bulur.
Sayfa 134Kitabı okudu
Reklam
İnsanoğlunun nisyana meyyal hafızasında unutmak, belki yeni değerlere yer açabilmek için yorgun ve dolu hafızayı boşaltmak ihtiyacı ile meydana çıkmaktadır.
Sayfa 120Kitabı okudu
İnsanoğlunun taparcasına gönül verdiği âşıkını kıble haline sokup tapması, belki de işlediği günahların en büyüğü olan gaflet cehennemin ta kendisi değil midir?
Öyle ya... bu dünyaya ayak basıp temel atanın karşısına bir gün, ayağına çelme takacak olan bir başkası çıkıp sahip olduklarını ele geçirmeyecek midir? Ama o çelme takana da dünya yâr olmayacak ve bir gün, topladıklarını o da başkalarına devretmek zorunda kalacaktır.
Müesseseleri kuran da yaşatan da toplumun hayat,beka ve devam ihtiyacının zinde ve yaşanır bir milli zaruret olduğu gerçeği değil midir? Cemiyetteki aksaklıkların, çürüme ve çirkinleşmelerin tesiriyle sonradan sulandırılmış olması ne çareki gene inkar götürmez bir hakikattir. ... Ama bu çirkinleştirip çığırından çıkarmak suçunu bir şahısta görmek doğru değildir. Zira müesseseleri doğuran ve yaşatan sebebin toplumun bir ihtiyacından ileri gelmiş sosyal zaruretlerden meydana geldiği gerçeği düşünülecek olursa, o düzenlemeyi yapan cemiyetin bozuluşunun gene bakteri imal etmeye başlamış toplumdan fışkırdığını görmek yapıcılığıda yıkıcılığıda gene ondan bilmek lazım.
Reklam
Müesseseleri kuran da yaşatan da toplumun hayat,beka ve devam ihtiyacının zinde ve yaşanır bir milli zaruret olduğu gerçeği değil midir? Osmanlı Devleti'nin ilk kuruluş asırlarında orduya ila-yı kelimetullah felsefesinin, bir temel gaye olara yerleşmesindeki olumlu ve büyük rolü tarihin inkar kabul etmez gerçeklerinden biri değil midir? Gene Hacı Bektaş denen o koca Türk uzak şark müslüman Türk gücünü Türk dilinde terennüm eden sesi ile Türkçenin kurtarıcı abide şahıslarından biri olurken gösterdiği himmet  bir ululuk örneğinin ta kendisi sayılmaz mı? Ordu saflarından toplum saflarına kadar inmekte gecikmeyen Bektaşiliğin bu koca Türk'ün önderliğinde  edepte zarafet ve tevhitte meşalecilik ederken cemiyetteki aksaklıkların, çürüme ve çirkinleşmelerin  tesiriyle sonradam sulandırılmış olması ne çareki gene inkar götürmez bir hakikattir. ... Ama bu çirkinleştirip çığırından çıkarmak suçunu bir şahısta görmek doğru değildir. Zira müesseseleri doğuran ve yaşatan sebebin toplumun bir ihtiyacından ileri gelmiş  sosyal zaruretlerden meydana geldiği gerçeği düşünülecek olursa, o düzenlemeyi yapan cemiyetin bozuluşunun  gene bakteri imal etmeye başlamış toplumdan fışkırdığını görmek yapıcılığıda yıkıcılığıda gene ondan bilmek lazım.
Çocukluğumun geçtiği devirlerde gözü de kulağı da gönlü de vatanına ve imanına açık ailelerin çocuklarının daha küçük yaşta iken birçok milli meselelerden haberi vardı. Acaba bugünkü çocuklar ne Moskof vahşetini be de Amerika kıtasına saldıran maceracıların kızıl renkli yerlilere reva gördükler eziyeti biliyorlar mıdır? Çocukların yabancı kahramanlara yönelmesine bu hal çocukların mı hatasıdır yoksa onları bütün bu milli heyecandan habersiz bırakmış olan büyüklerin mi suçudur?
Şu halde kabahati gençlikte değil, daha ilkokuldan başlayarak yüksek tahsil devirlerine kadar gençliğin zihnine gereken milli hassasiyeti verememiş maarif politikamızda ya da politikasızlığımızda aramak gerekmez mi?
"Fatih'in hudutları içinde yaşayan her kavmin vicdan ve din hürriyetine tam bir istiklal tanımış olması ilmine itimat ettiği her bilgi sahibine cins ve mezhep ayırmadan hürmet edip sohbette bulunması onun hakiki bir müslüman olmasındandır"
75 öğeden 41 ile 50 arasındakiler gösteriliyor.