Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İKomünizm

Colin Cremin

İKomünizm Gönderileri

İKomünizm kitaplarını, İKomünizm sözleri ve alıntılarını, İKomünizm yazarlarını, İKomünizm yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tüketim ekonomisi denen şey ve şirketlerin egemenliğindeki kapitalist politikalar insanı şehvet ve şiddetle metalara bağlayan ikinci bir insan doğası yarattı.
Kıtlık bir bahanedir, diye yazmıştır Marcuse, başlangıcından bu yana insan üzerinde kurulan baskıyı haklı çıkarmaya yarayan bir bahane; fakat "kıtlık, insanın doğa üzerindeki kontrolü ve bilgisi arttıkça, minimum çabayla insan ihtiyaçlarını karşılayabilen araçlar geliştirildikçe azalır." Fakat bahane hâlâ ikna edicidir. İş kıtlığı göçmen sorununa bağlanır, kredi kıtlığı bireysel açgözlülük sorunudur denir ve doğal kaynakların kıtlığı aşırı nufüs artışıyla ilişkilendirilir. Kapitalizm var olduğu sürece kıtlık var olacaktır; tasarruf etme ihtiyacı da öyle. Durmadan genişleyerek ve doğayı tüketerek var olabilen, tüm habitatı riske atan, kültürleri yok eden, toplumları ortadan kaldıran bir üretim sisteminin sebebinin insan olduğu anlayışıyla mücadele edilmelidir. Eğer edilemeyecekse, Fredric Jameson'un dediği gibi, dünyanın sonunu hayal etmek kapitalizmin sonunu hayal etmekten daha kolay olacaktır.
Sayfa 40
Reklam
112 syf.
5/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
Tüketim toplumu eleştirisi
bhmflzf isimli kullanıcının yazmış olduğu incelemeye tamamen katılıyor ve herkese okumasını tavsiye ediyorum. Kitapta komünizm felsefesinden ziyade tüketim toplumu eleştirisi mevcut. Okurken; kendi tüketici davranışlarınızı düşünüp, bazılarını anlamsız bulacağınızı ve kapitalist sistemin bizi aldatmak için ne tür oyunlar oynadığını, daha net göreceğinizi düşünüyorum. Kapitalizmin; bizi, ihtiyacımız olmayan şeylere bağımlı kıldığını, ve bu ihtiyaç ötesi şeyleri bir arzu nesnesine dönüştürerek, bizden iş gücümüzü ve zamanımızı çaldığını, bizi "gösterişçi tüketim"in kölesi yaptığını, sistemin kendi yarattığı problemleri (küresel ısınma gibi) bireylerin üzerine yıkarak, kendini temize çıkardığını, ekolojik ve etik tüketim gibi yalanlarla insanları dolandırdığını gösteriyor. Güzel bir çeviri olduğunu düşünüyorum, az sayfasına rağmen dolu bir kitap, rahatlıkla ve insanı bunaltmadan okunuyor. Herkese tavsiye edebileceğim bir eser. İyi okumalar dilerim.
İKomünizm
İKomünizmColin Cremin · Ayrıntı Yayınları · 201415 okunma
Doğaya saygı duyarak (daha akıllıca, daha az tüketerek ve daha az israf ederek) ve karbon salınımını azaltmaları yönünde hükümetlere baskı yaparak ilerleme sağlanabileceğini söyleyen mitlere körü körüne inanan insan ise ideolojik açıdan sermayenin ekmeğine yağ sürmüş olur.
Seçme hakkı bir paradokstur, der Renata Salecl. Ne kadar çok seçeneğimiz varsa, neyi seçeceğimize dair gerginliğimiz o derece artar. Seçimlerimiz sosyal olarak da yönlendirilir. Hiçbir zaman sadece "kendimiz için" alışveriş yapmayız; farklı derecelerde de olsa başkaları için alışveriş yaparız aslında. Moda ya da önem verdiğimiz birilerinin (arkadaşlarımızın, iş arkadaşlarımızın, ailemizin) zevkleri tarafından yönlendiriliriz.
Piyasaya, kendimizi sermayenin istediği gibi kullandığı, işini gördükten sonra savurup attığı potansiyel aktifler olarak görmeye zorlandığımız, özgür ve bağımsız emekçiler olarak çıkıyoruz.
Reklam
Bu kitap fetişizmi meta fetişizminden, kullanım değerini değişim değerinden ayırır. Bencil ve materyalist bir insan yerine uyumlu bir insan doğası tanımlar; etiğe ve ekotüketime dayalı yaklaşımlarıyla politik açıdan doğru bir insan.
Bir alışveriş bağımlısıyım ben, doğar doğmaz reklamların içine düştüm ve üretime dair bildiğim tüm o yan etkilere rağmen (sömürülen işgücü, zararlı atıklar ve ekolojik yıkım) hâlâ tüketmeye, ihtiyacımdan fazlasını tüketmeye devam ediyorum.
31 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.