Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

II.Abdülhamid Dönemi(1876-1909)

İktidarın Sembolleri ve İdeoloji

Selim Deringil

İktidarın Sembolleri ve İdeoloji Gönderileri

İktidarın Sembolleri ve İdeoloji kitaplarını, İktidarın Sembolleri ve İdeoloji sözleri ve alıntılarını, İktidarın Sembolleri ve İdeoloji yazarlarını, İktidarın Sembolleri ve İdeoloji yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
288 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
II. Abdülhamid dönemi, yıllardır tartışmaları ve tarafları olan bir konu olmuştur. Fakat bu eser tartışmadan ve taraf olmadan döneme oldukça profesyonel bir bakış açısıyla yaklaşmakta. Yazarın bir tarihçi şiarıyla dönemi inceleyerek tarihçiliğinin hakkını verdiği harikulade bir eser.
İktidarın Sembolleri ve İdeoloji
İktidarın Sembolleri ve İdeolojiSelim Deringil · Doğan Kitap · 201417 okunma
II. Abdülhamid, II. Mahmud'dan önceki atalarının yönetimlerine dönmüşe benzer. II. Mahmud, Abdülmecid ve Abdülaziz gibi hükümdarlar, kendi halkının arasına karışan ve devletin meşruiyetinin kişisel bir tezahürünü sunan modern halk hükümdarı rolünü oynamışlardı. Abdülhamid'in amacı, kendisinden önce hükmeden seleflerinin tersine, ama bir ölçüde atalarına benzer bir şekilde, adeta görülmeksizin, "iktidarın titreşimlerini" yaymaktaydı. Bu nedenle Abdülhamid'in halkıyla ve dış dünyayla olan iletişimi, bir simgeler dünyası aracılığıyla gercekleştirilmeliydi. Bu simgeler neredeyse tümüyle İslami motiflere dayanıyordu...
Reklam
19. yüzyıl standartlaştırılmış merasimler dönemiydi... İhtişam ve gösterişin devletler arasında bir rekabet biçimine dönüştüğü bir dünya bağlamında saltanat ve hilafetin simgesel dilinin yeniden canlandırılmasından başka bir şey değildi. Bu, Osmanlı ve Japonya gibi ön sırada yer alamayan devletler açısından özellikle önem taşıyordu.
Sayfa 29
Osmanlı İmparatorluğu dahil, 19. yüzyılın monarşileri, giderek artan bir şekilde, kendi varoluşlarını meşrulaştırmak konusunda hem kendi uyruklarının hem de dış dünyanın baskısı altında kaldıkça, "bu kurum için yeni, ya da hiç değilse ek denebilecek 'ulusal' bir temel yaratma ihtiyacı" duymaya başladılar. 4 Osmanlı hükümdarları, yalnız Hıristiyan uyruklarından ve Balkanlar' da eski uyruklarından değil, aynı zamanda Müslüman ahaliden gelen milliyetçilik tehdidi ile karşı karşıya kaldılar. Osmanlı halkını, bir "Osmanlı yurttaşlığı"na gittikçe daha çok benzemeye başlayan yönde harekete geçirmek nesnel olarak zorunlu hale geldikçe, oyunun kurallarının da bu doğrultuda değiştirilmesi gerekti. Gellner'ın ifadesini kullanacak olursak, yöneten ve yönetilen arasındaki "gerilim alanı" farklı bir boyuta aktarıldı.
288 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
Ortalıkta birbirinin ya da temel bazı eserlerin belirli bölümlerinin tekrarı olan çok sayıda tarih kitapçığı gezerken, gerçek bir bilim adamından gerçek bir bilimsel eseri hem de tarihçi olmayan okur kitlesinin de okuyabileceği bir eseri okumak, hakkında kızıl sultandan ulu hakana uç salınımlarda yorumlar yapılan Abdülhamit dönemini bulunduğu günün global ve yerel şartları altında bir meşruiyet koruma çabası olarak yorumlayan bir kitap. Bu meşruiyet koruma çabası eğitimin ilk öğretim düzeyinde yayınlaştırılmasından dünya fuarlarına katılıma, ortodoks islamın heterodoks islama nüfus etme çabasına, misyonlerlikle mücadeleye çok sayıda farklı alana derin bir arşiv taraması ile kanıtlarla bakan bir eser. Abdülhamitin ve dönemi bürokrasisinin Osmanlı Devleti'nin devamını sağlamak için uyguladığı politikaların kendi değilleri olan İttihat Terakki ya da Arap/Kürt milliyetçiliğini beslediğinin ipuçlarını da kitapta görüyorsunuz. Bu politikalar aynı zamanda modern devletin kuruluşu olarak da adlandırılmaktadır. Devlet her alana nüfus etmekte ama nihayetinde kaynak kısıtlarının ne kadar acı verdiğini de görmektesiniz. Okuyun, mesut olacaksınız.
İktidarın Sembolleri ve İdeoloji
İktidarın Sembolleri ve İdeolojiSelim Deringil · Doğan Kitap · 201417 okunma
Osmanlı Devleti'nin gerçekleştirmeye çalıştığı, kendisini sürekli tarihin karanlıklarına itmeye çalışan bir dünyada varoluş hakkının simgesel bir ifadesinden başka bir şey değildi.
Sayfa 182Kitabı okudu
Reklam
250 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
İktidarın Sembolleri ve İdeoloji
Kitabın birinci bölümünde, Abdülhamid dönemindeki iktidarın kullandığı semboller ele alınmaktadır. Devlet törenleri, modern protokol, modernleşen camii mimarisi, devlet arması, nişanlar vb. simgesel tezahürleri olmuştur. Birinci bölümün başında da zaten ilk olarak Cuma Selamlığı örneklenmiştir ve ne kadar ilgi çekici olduğu üzerinde
İktidarın Sembolleri ve İdeoloji
İktidarın Sembolleri ve İdeolojiSelim Deringil · YKY · 200217 okunma