Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Plotinos, Platonculuk ve Erken Dönem Hristiyan Felsefesi

İlkçağ Felsefe Tarihi 5

Ahmet Arslan

İlkçağ Felsefe Tarihi 5 Gönderileri

İlkçağ Felsefe Tarihi 5 kitaplarını, İlkçağ Felsefe Tarihi 5 sözleri ve alıntılarını, İlkçağ Felsefe Tarihi 5 yazarlarını, İlkçağ Felsefe Tarihi 5 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tanrı cisimler dünyasını, insan ruhunun orada rahat bir şekilde yaşaması için değil, tersine içinde taşıdığı güvensizlik ve gelip geçiciliğinden ötürü Tanrı'ya geri dönüşün önemini ve değerini göstermesi için varlığa getirmiştir.
Sayfa 320Kitabı okudu
Reklam
Aziz Paul
TANRI'NIN DELİLİĞİ İNSANLARIN BİLGELİĞİNDEN DAHA BİLGECEDİR
Sayfa 253
Erdemsiz eylemler sayesinde erdemin ne olduğunu öğreniriz
Sayfa 221
"Bu filozof (platon) ne diyor? onun, gerçek düşüncesinin ne olduğunu kolayca keşfedeceğimiz bir tarzda her zaman aynı şeyi söylemediği görülmektedir: o her yerde açık olarak duyusal olana nefretini dile getirmekte, ruhun bedenle ilişkisini bir zincire vurulma, mezara girme olarak eleştirmekte bütün bu açıklamalarda o ruhun gelişini bir suç olarak nitelemektedir."
IV, 8, 1enneadlarKitabı okudu
"Doğanın bizi içine hapsettiği imgeyi taşımak yetmiyormuş gibi arkamızda bir de bu imgenin bir imgesini bırakmamızın ne yararı var?"
Porfırios, Plotinos'un Hayatı 1Kitabı okudu
Reklam
Gnostik Düşünce
Bilgelik (Sophia) veya Logos, aşkın olan Tanrı'yı bilmek istemiş ve onun bu arzusundan yarı tanrısal, ancak bilgisiz Demiorgos ortaya çıkmıştır. Maddi dünyayı meydana getiren bu Demiorgos'tur. Demiorgos'un yaptığı iş aslında tanrısal varlık alanını taklit etmek olmuştur; ama bunu bilmediği için kendisini var olan tek Tanrı olarak görmüştür. Böylece duyusal dünya, Demiorgos'un bu bilgisizliğinin ve hatasının sonucu olarak ortaya çıkmıştır.
Gnostiklerin genel ve ortak tezi tanrısal şeyler hakkında gizli (ezoterik) bir bilginin (gnosis) var ol­duğu ve bu bilgi sayesinde insanın kurtuluşunun mümkün olduğu tezidir.
Plutarkhos bütün dinlerin aslında aynı Tanrı'ya, ama farklı adlar altın­da taptıklarını ileri sürer.
404 öğeden 251 ile 260 arasındakiler gösteriliyor.