Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İmam-ı Azam Ebû Hanîfe ve Onun Fıkhu’l-Ekber, Fıkhu’l-Ebsat el-Âlim ve’l-Müteallim el-Vasiyye ve Risaletü Ebî Hanîfe Adlı Eserlerinin Tercümesi

İmam-ı Azam Ebu Hanife

İmam-ı Azam Ebû Hanîfe ve Onun Fıkhu’l-Ekber, Fıkhu’l-Ebsat el-Âlim ve’l-Müteallim el-Vasiyye ve Risaletü Ebî Hanîfe Adlı Eserlerinin Tercümesi Gönderileri

İmam-ı Azam Ebû Hanîfe ve Onun Fıkhu’l-Ekber, Fıkhu’l-Ebsat el-Âlim ve’l-Müteallim el-Vasiyye ve Risaletü Ebî Hanîfe Adlı Eserlerinin Tercümesi kitaplarını, İmam-ı Azam Ebû Hanîfe ve Onun Fıkhu’l-Ekber, Fıkhu’l-Ebsat el-Âlim ve’l-Müteallim el-Vasiyye ve Risaletü Ebî Hanîfe Adlı Eserlerinin Tercümesi sözleri ve alıntılarını, İmam-ı Azam Ebû Hanîfe ve Onun Fıkhu’l-Ekber, Fıkhu’l-Ebsat el-Âlim ve’l-Müteallim el-Vasiyye ve Risaletü Ebî Hanîfe Adlı Eserlerinin Tercümesi yazarlarını, İmam-ı Azam Ebû Hanîfe ve Onun Fıkhu’l-Ekber, Fıkhu’l-Ebsat el-Âlim ve’l-Müteallim el-Vasiyye ve Risaletü Ebî Hanîfe Adlı Eserlerinin Tercümesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kur'an
"Kur'an, Allah'ın kelâmı olup mahlûk/yaratılmış değildir. Ayrıca O'nun vahyi olup Peygamber'e indirilmiştir. (Allah'ın kelâm sıfatı) O'ndan ne ayrıdır ne de gayrıdır. Bilâkis O'nun hakîki/zâti sıfatıdır."
Sayfa 53 - Araştırma yayınlarıKitabı okudu
Reklam
İman-Amel
İman amelden ayrıdır amelde imandan ayrı bir şeydir. Müminin birçok zaman bazı amellerden muaf tutulması bunun delilidir. Bu muaflık hâlinde müminden imanın gittiği söylenemez. Örneğin adet günlerinde bayanlardan namaz kalkmaktadır. Bu durumda, âdet dönemindeki bayandan imanın kalktığını yahut imanın terk edilmesinin emredildigini söylemek câiz değildir. Yine Şâri/kanun koyucu (Allah) ma'zur durumdaki kimseye; orucu terket, sonra kazasını yerine getirirsin. Fakat bu durum için: imanı bırak, sonra kazasını yerine getirirsin şeklinde izâh edilmesi câiz değildir. Fakirin zekât vermesi gerekmez, demek caizdir. Fakat fakirin iman etmesi gerekmez, demek câiz değildir.
Ameller
Ameller; farz, fazilet ve ma'siyet olmak üzere üç kısma ayrılır. Farzlar; Allah'ın emri, dilemesi, muhabbeti, rizâsı, kazası, kudreti, ilmi, muvaffak kılması, yaratması ve Levh-i Mahfûz'da yazması ile meydana gelir. Fazilet: Allah'ın emriyle değildir, fakat Allah'ın dilemesi, muhabbeti, rızâsı, kaderi, kazası, hükmü, ilmi, muvaffak kılması, yaratması ve Levh-i Mahfûz'da yazması neticesinde meydana gelir. Fazilet Allah'ın emriyle değildir. Eğer emriyle olsaydı zaten farz olurdu. Fakat fazilet Allah'ın dilemesi, muhabbeti, rızâsı, kaderi, kazası, hükmü, ilmi ve muvaffak etmesi, sebepleri yaratması, güç yetirmeyi vermesi ve yaratmasıyladır (çünkü Allah kullarının fiillerinin yaratıcısıdır), ayrıca Levh-i Mahfûz'da yazılması ile meydana gelir. Günahlar ise, Allah'ın emriyle değildir. Günahlar O'nun iradesiyle meydana gelir fakat buna muhabbeti yoktur, kazası iledir fakat rızâsı yoktur, takdiriyledir ama tevfiki yoktur. Ayrıca hızlânı, ilmi ve Levh-i Mahfûz'da yazması ile meydana gelir.
Sayfa 52 - Araştırma yayınlarıKitabı okudu
Ebû Hanîfe İlim Silsilesi
Emîrû'l-Müminin Ebû Câfer'in huzuruna girdim. Bana ilmi nereden aldığımı sordu. Ben Hammad'dan, o İbrahim'den, o da Ömer b. el-Hattâb, Ali b. Ebû Talib, Abdullah b. Mesud ve Abdullah b. Abbas'tan aldı dedim. Bunun üzerine Cafer, 'Çok güzel, çok güzel, kendini iyi ve mübarek kimselerle dilediğin gibi tevsik ettin ey Ebû Hanîfe' dedi.
Sayfa 17 - Araştırma yayınlarıKitabı okudu
Reklam
İbâdet ismi Rubûbiyetle birlikte tâat, rağbet ve ikrârı bünyesinde barındıran genel bir kelimedir.
Sayfa 175 - el-Âlim ve’l-Müteallim/ araştırmaKitabı okudu
Tevakkuf/duraklamanın manası ise, haram, helâl veya bizden öncekiler hakkında bilmediğin konular için “En güzelini Allah bilir” demendir.
Sayfa 161 - el-Âlim ve’l-Müteallim/ araştırmaKitabı okudu
Hastanın hastalığını tedâvi zahmeti doktora aittir. Görmeyen kimsenin elinden tutma zahmeti de görene aittir. Bunun gibi âlim de câhilin sıkıntısına katlanmalıdır.
Sayfa 131 - el-Âlim ve’l-Müteallim/ araştırmaKitabı okudu
15 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.